1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept.13-14. Gulyásné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNY FELADATA IGAZOLTLAN MULASZTÁS ESETÉN (11/1994. (VI.8.) MKM rend. 20.§ (Neveir) ; Gyer. 91./F §; 91./G.§ (1) ; Cst. 15.§ és.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Tanévkezdő értekezlet
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok”
A kapcsolattartás szabályozása
A kapcsolattartás útvesztőiben
A speciális gyermekotthonokról
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Szülőt helyettesítő ellátási formák
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Szerző: Dr. Lantai Csilla
Gyermekjóléti szolgálatok szakmai napja június 6.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
772 család 1559 gyerekéből A Fióka 2006-ban Alapellátott: 238 családból 578 gyerek Védelembe vett: 41 családból 69 gyerek Ideiglenes elhelyezés: 3 családból.
Gyermekvédelem.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.
Gyermekvédelem kontra családvédelem
1 A helyettes szülői ellátás helyzete, jövője Gulyásné dr. Kovács Erzsébet Helyettes Szülői Szolgáltatást Nyújtók I. Országos Konferenciája Dombóvár 2008.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A család és gyermekvédelem jogi háttere
A család és gyermekvédelem jogi háttere
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
2014. február 25.. valamennyi gyermekvédelmi szerv (alapellátást, szakellátást nyújtó intézmények, gyámhatóságok ) érintett és van tennivalója teljes.
Család-, gyermek-, ifjúságvédelmi jog II.. A jegyző feladat és hatásköre Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot vesz fel Teljes hatályú apai elismerő.
A Ráckevei Járási Hivatal Járási Gyámhivatala A járási gyámhivatal feladat- és hatásköre.
Feladatmeghatározás - a gyermek testi és lelki egészségének,
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
1 A gyermekvédelmi törvény és megvalósításának tárcastratégiája Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája szeptember 13.
Tájékoztató leendő nevelőszülőknek és érdeklődőknek
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
Szociális terület képzési rendszerének tervezett módosításai
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné dr.Kovács Erzsébet

2 A közös feladatok, célok alapjai Gyvt. alapelvei –a gyermek mindenek felet álló érdeke A családban, A kiemelésekor, A gondozása alatt A hazagondozásakor Az utógondozásakor –Együttműködés A gyermekkel és családjával Gyermekvédelmi szakemberek egymással A gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó szakemberekkel

3 A közös feladatok, célok alapjai A gyermeki jogok –Jog a saját családban nevelkedéshez, és hogy ehhez segítséget kapjon, –Szüleitől csak saját érdekében és a törvényben meghatározott esetben lehet elválasztani, –A családjától megfosztott gyermeknek joga van az állam különleges védelmére, családot pótló helyettesítő védelemre nevelőszülőnél, gyermekotthonban, vagy örökbefogadó családban, ahhoz, hogy a személyét érintő kérdésekben meghallgassák, tájékoztassák, támogatást kapjon gondozójától, törvényes képviselőjétől családi környezetébe való visszatéréséhez, családi környezetébe való visszatérését kezdeményezze, személyes kapcsolatait ápolhassa.

4 Közös feladatok Szereplők: gyermekjóléti szolgálat, Tegyesz, nevelőszülői hálózat, gyermekotthon, gyámhatóság Előkészíteni a döntést, hogy –indokolt-e a gyereket kiemelni a családból, és mikor, –ha ki kell emelni, hol legyen a gondozási helye, –Döntés előkészítés:Gyermekjóléti szolgálat,, Tegyesz –Döntést hozó: gyámhatóság Megtervezni a gyerek további életútját (egyéni elhelyezési terv) –Terv készítője: Tegyesz, gyermekjóléti szolgálat bevonásával –Terv elfogadója: gyámhivatal A szakellátásban elhelyezett gyermek –Családi kapcsolattartásának segítése, családgondozás –Kapcsolattartás szabályozója:gyámhivatal –Családgondozás felelőse: gyermekjóléti szolgálat, illetve a szakellátás családgondozója

5 Közös feladatok Előkészíteni a döntést, felülvizsgálatkor, vagy szükség szerinti időpontban –A gondozás megszüntetéséről, –Egyéni elhelyezési terv megváltoztatásáról (kapcsolattartás módjáról), –Gondozási hely megváltoztatásáról –Szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perindításról, vagy –Örökbefogadhatóvá nyilvánításról –A döntés előkészítője, az információk biztosítója: az alap- ill. a szakellátás munkatársai –A döntést hozó: gyámhivatal Utógondozás –Kiskorú → gyerekjóléti szolgálat –Nagykorú → gyermekotthon, nevelőszülői hálózat

6 Közös célok A gyermek saját családjában történő nevelkedésének segítése →főszereplő: gyermekjóléti szolgálat A családból kiemelt gyermek esetében –Elsődleges cél: a vérszerinti családjába történő visszagondozás, –Másodlagos cél: ha az elsődleges cél megvalósítására nincs lehetőség, akkor az örökbefogadás előkészítése, Az alap-és a szakellátás családgondozóinak közös felelőssége a családgondozás, illetve a gyermek érdekét szolgáló, szakszerű, körültekintő vélemény közvetítése a gyámhivatal felé –a nevelésbe vétel megszüntetése, vagy –Az örökbefogadhatóvá nyilvánítás, vagy –A szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perindítás kérdésében. –Gyámhivatal felelőssége: döntéshozatal (információk figyelembe vétele, partnerség)

7 Néhány fontos eleme a közös feladatoknak Elhelyezési értekezlet → gondozási hely kijelölés, megváltoztatás –Lehetőség a személyes kapcsolatfelvételre, –Információcsere –Fontos lenne, hogy a gyerek előzetesen megismerhesse a helyeket, amik közül választani lehet Egyéni elhelyezési terv –Kapcsolattartásra vonatkozó javaslat –Feladatmegosztás az alap-és a szakellátás családgondozói között Családgondozás –Szerepek, kinek mi a feladata –Munkatársak közötti személyes kapcsolatfelvétel fontossága Felülvizsgálat –Nagy hiba, ha formális, szerencsésebb, ha a gyámhivatal nem papírokból dönt, –Örökbefogadhatóvá nyilvánítás, perindítás szerepe, jelentősége

8 Összefoglalás Mi múlik az alap-és szakellátásban, illetve a gyámhatóságokon dolgozó szakembereken: –Megkap-e a gyerek minden segítséget ahhoz, hogy a családjában nevelkedhessen, –A megfelelő időben emelik-e ki a családjából, –A szükségleteinek leginkább megfelelő helyre kerül-e, –Segítik-e, hogy ne szakadjon el a szüleitől, –Annyi időt tölt-e a szakellátásban, amennyi feltétlenül szükséges –Akkor kerül-e vissza a családjába, amikor felkészültek a fogadására, és őt is felkészítették a visszatérésre, –Gondoskodnak-e időben az örökbefogadásáról, ha számára ez a legjobb megoldás, –Segítik-e, figyelemmel kísérik-e a visszailleszkedését a családba. Mi szükséges a szakemberek részéről –Szakmai hozzáértés, együttműködés, partnerség, felelősségtudat, megfelelő munkafeltételek

9 Adatok a bekerülő gyerekekről Tárgyév folyamán a gyermekvédelmi gondoskodásba új bekerülők száma összesen Ebből: új ideiglenes hatállyal elhelyezettek új átmeneti neveltek (ÁT) száma új tartós neveltek (TN) száma

10 Adatok a bekerülő gyerekekről

11 Adatok az ideiglenes hatállyal elhelyezettekről új ideiglenes hatállyal elhelyezettek Gyermekvédelmi gondoskodása megszűnt

12 Adatok az ideiglenes hatállyal elhelyezettekről

13 Adatok az ID-vel bekerült átmeneti neveltekről ID-ből lett átmeneti nevelt

14 Adatok az ID-vel bekerült átmeneti neveltekről

15 Adatok a kikerülő átmeneti neveltekről ( összesen ) átmeneti nevelés e meg- szűnt tartós nevelt lett más megyei TGYSZ vette át nagy- korúvá vált Nagy- korúvá vált % örökbe adták Örökbe adták % családjáh oz került családjá hoz került % ,50%1475,70%66925,80% %1415,50%71227,70% ,30%1104,30%75029,50% ,60%1555,70%77128,30% ,40%1595,70%77528% %1997,30%71726%

16 Adatok a gyermekotthonból kikerült gyerekekről Megnevezés Tárgyévi létszámnövekedés (új felvétel) összesen Tárgyévi létszámcsökkenés összesen Gyermekvédelmi gondoskodása megszűnt szülő(k)höz, hozzátartozó(k)hoz hazaadott Ebbőljogerősen örökbeadott nagykorúvá vált Meghalt Egyéb Tárgyév december 31-én nyilvántartott létszám

17 Adatok a nevelőszülőtől kikerült gyerekekről Megnevezés a Tárgyévi létszámnövekedés (új felvétel) összesen Tárgyévi létszámcsökkenés összesen Gyermekvédelmi gondoskodása megszűnt szülő(k)höz, hozzátartozó(k)hoz hazaadott Ebbőljogerősen örökbeadott nagykorúvá vált Meghalt Egyéb Tárgyév december 31-én nyilvántartott létszám

18 Néhány adat az örökbefogadásról Megnevezés Tárgyév december 31-én nyilvántartott átmeneti neveltek száma a) Ebből: örökbefogadhatónak nyilvánítottak száma Engedélyezett örökbefogadások száma Tartós nevelt volt Öf-nek nyilvánított átmeneti nevelt volt 154 (17 %) (19 %)201 (26 %)205 (27 %)