Mérések. A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) Ma már a világ valamennyi állama alkalmazza a Nemzetközi Mértékegységrendszert. Párizsban fogadták el.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az idő mérése.
Advertisements

Nemzetközi Mértékegységrendszer
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Készítette: Káldi Laura 9.b
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Nagyméretű állományok küldése
3. tétel.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Valószínűségi kísérletek
2. előadás Viszonyszámok
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Microsoft Office Publisher
A mozgás kinematikai jellemzői
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Kérdés és válasz Minták és technikák
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Colorianne Reinforce-B
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Tartalékolás 1.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Legfontosabb erő-fajták
„Út a munkához”program
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Szerkezetek Dinamikája
Standardizálás.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A mérés
A légkör anyaga és szerkezete
Munkanélküliség.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Sigfox technológia és hálózatok
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Járműtelepi rendszermodell 2.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Emlékeztető/Ismétlés
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
A mérés
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A Föld, mint égitest.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A geometriai transzformációk
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Hagyományos megjelenítés
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Előadás másolata:

Mérések

A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) Ma már a világ valamennyi állama alkalmazza a Nemzetközi Mértékegységrendszert. Párizsban fogadták el 1960-ban. A Nemzetközi Mértékrendszer rövidítése :SI. (franciául: Le Systeme International d’ Units)

Mit tartalmaz az SI mértékegységrendszer ? alapmértékegységeket származtatott mértékegységeket mértékegységek előszócskáit ( prefixumokat)

ALAPMENNYISÉGEK: más mennyiségekre nem vezethetők vissza SZÁRMAZTATOTT MENNYISÉGEK: az alapmennyiségek függvényében határozhatók csak meg pl.: frekvencia, erő, nyomás

MENNYISÉG MÉRTÉK- EGYSÉG MÉRTÉKEGYSÉG JELE Hosszúságméterm Időmásodpercs Tömegkilogrammkg HőmérsékletkelvinK Elektromos áramerősségamperA Fényerősségkandelacd Anyagmennyiségmólmol Az SI mértékegységrendszer alapmennyiségei és alapmértékegységei Az SI mértékegységrendszerben hét alapmennyiség van. Az alábbi táblázat az alapmennyiségeket, mértékegységeiket, és a mértékegységek jelét tartalmazza.

Az alapmértékegységeket megfelelő szabványminták vagy etalonok határozzák meg. (fr. étalon – alapméretet vagy ősmétert jelent). A képeken a méter és a kilogramm etalonja látható, vagyis az ősméter és az őskilogramm.

Származtatott mértékegységek az SI rendszerben A sebességet a megtett út és az eltelt idő hányadosa adja meg. Ebből következik, hogy a sebesség mértékegysége a méter (m) és a másodperc (s) hányadosa. Származtatott mértékegység a newton (N) is, amely így írható fel:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz A fizikai mennyiségek jelölése A fizikai mennyiségeket latin vagy görög betűkkel jelöljük.Megkülönböztetés céljából a mennyiségeket dőlt ( italik) betűkkel, a mértékegységeket pedig egyenes állású betűkkel írjuk..

Mivel több fizikai mennyiség és mértékegység van mint betű, előfordul, hogy ugyanaz a betű több jelölésre szolgál. s azzal a különbséggel, hogy a fizikai mennyiséget dőlt (italic), A mértékegységet pedig egyenes állású betűkkel írjuk. Ugyanezzel a betűvel jelöljük az idő mértékegységét, a másodpercet is: s A megtett út jele:

A mértékegységek előszóinak jelentése Előszót (prefixumot ) lehet hozzátenni a mértékegységekhez, hogy az eredeti egység valahányszorosaihoz jussunk. Előszók:kilo, milli, mega... Mindegyik prefixum a 10 hatványa, ( pl.10, 100, 1000 ). A kilo- ezerszerest, a milli- ezredrésznyit jelent, így ezer milliméter egy méter és ezer méter egy kilométer.. A millisecundum a másodperc ( secundum) ezred része.

NagyságElőszóJel megaM 1000kilok 100hektoh 10dekada 1-- 0,1decid 0,01centic 0,001millim 0, mikroμ A mértékegységek tízes hatványszorzói ( prefixumok) Vegyük példának a kilo előszót. A kilogramm - ezer gramm, a kilométer -ezer méter, a kilonewton- ezer newton....

Az USA-ban az SI rendszer mellett egy másikat is használnak,amelyben a hosszúság mértékegységei a hüvelyk,rőf, mérföld... Igy az internetről megtudhatjuk, hogy minden idők legjobb kosarazójának, Michael Jordannak a magassága 6 ft 6 in (6 láb és 6 hüvelyk), New Yok és Chicago között légvonalban a távolság 720 mérföld. Mivel gyakran találkoztok ezekkel a mértékegységekkel is ( főleg tv műsorokban), mondjunk néhány szót ezekről a mértékrendszerekről is.

US Customary system és British Imperial system Az angol nyelvterületű országokban az SI rendszer mellett, ez a két mértékegységrendszer van használatban. Néhány mértékegység, amelyet a hosszúság mérésére alkalmaznak: hüvelyk, coll (inch) 1 in=25,4 mm 2,54cm láb (foot) 1 ft=30,48 cm yard 1 yd=91,44 cm mérföld (mile) 1 mi=1609,344 m Számítsátok ki Michael Jordan magasságát centiméterekben, A New York-Chicago távolságot (légvonalban) kilométerekben.

A térképen látni, hogy csaknem minden orszég elfogadta a metrikus rendszert, néhány kivételével ( ezek pirossal vannak jelölve a térképen). Keressétek meg a földrajzi atlaszban, mely országokban nem fogadták el a metrikus (SI) rendszert.

ÖL: hosszúság, akkorra távolság, melyet egy felnőtt ember két karjával átér kb.:1,8-1,9m AKÓ: űrmérték GALLON: EK: 4,54l USA: 3,78l ICCE: régi magyar űrmérték kb.: 7-8 dl ARASZ: nagyarasz: hüvelykujj-kisujj 22cm kisarasz: hüvelykujj-mutatóujj cm KÖNYÖK: 45cm LÉPÉS: cm

FÉNYÉV: távolság a csillagászatban 1 fényév: az a távolság melyet a fény légüres térben 1 év alatt megtesz 1 fényév = 9,46 billió km A Nap 8,3 fénypercre van a Földtől.

Tömeg Alap Mértékegysége: Kilogramm, jele: kg További mértékegységek: 1. Gramm, jele: g 2. Tonna, jele: t 3. Mázsa, jele: q 4. Milligramm, jele: mg Eszköze: mérleg

Tömeg mértékegységek átváltása 1 kg =1000 g, 1g = 0,001 kg 1000 kg = 1t, 1kg = 0,001 t 100 kg = 1q, 1kg =0,01q Érdekesség: 1 font = 0,45 kg, 1 kg = 5000 karát

Hossz, Hosszúság Alap Mértékegysége: Méter, jele: m További mértékegységek: 1. Kilométer, jele: km 2. Milliméter, jele: mm 3. Centiméter, jele: cm Mérőeszközök: vonalzó, mérőszalag, tolómérő, mikrométer- csavar, lézeres távolságmérés

Hosszúság mértékegységek átváltása 1 km= 1000 m, 1m= 0,001 km 1m= 1000 mm 1 m= 100 cm

Idő Alap Mértékegysége: Másodperc, jele: s További mértékegységek: 1. Óra, jele: h 2. Perc, jele: m(in) vagy perc 3. Nap, jele: d(ay) vagy nap 4. Év, jele: y(ear) vagy év Eszköze: Óra, pl.

Idő mértékegységek átváltása 1perc = 60 s 1h = 60 perc = 3600 s 1 év = 365,25 nap, órán: 365nap

Az idő mérése Az ókorban az időmérés az évszakok, vagy a nappalok és éjszakák váltakozásához kötődött.

Vízióra - klepszidra Az ókori görögök és rómaiak víziórát, vagyis klepszidrát használtak az időtartam mérésére.

Órák és kronométerek Az idő mérésére órát használunk, pontosabb mérésre pedig kronométert ( stopperórát). A stopperóra olyan mint a zsebóra csak gombnyomásra indul, második gombnyomásra megáll, harmadik gombnyomásra pedig visszaugrik a kiinduló helyzetbe. óra kronométer

Metronom A metronomnál a hangot használják fel az egyenlő időközök jelzésére.A jelzett időközök hossza beállítható 1 másodpercre, de kisebb vagy nagyobb értékekre is..

Atomóra NIST-F1 National Institute of Standards and Technology A világ legpontosabb atomórája 1999 óta működik.

Nap, hét és év – mint időegységek A nap a Földnek a tengelye körüli egy fordulatához szükséges időtartama. Az év az az idő amely alatt a Föld a Napot egyszer körbejárja. Ez 365 nap 5 ór 48 perc és 45 másodperc. A hét és a hónap, ahhoz az időtartamhoz kötődik, amely alatt a Hold megkerüli a Földet, és ez 29,53 nap. A hét a holdfázisokkal ( újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed) hozható összefüggésbe, vagyis a holdhónapot, ami 29,5 nap, négy részre osztották, ami megközelítőleg 7 napot tesz ki.

Időzónák Egy időzóna a földfelszínnek az a területe, amelynek időmérő eszközei azonos időt mutatnak.

A naptár A naptár a napok, hetek és hónapok nyilvántartásának rendszere. A naptárban az év egász számú napot tartalmaz, viszont a valóságban 1 év 365,24 napig tart!Ez volt a fő gond a naptárkészítésnél! 1582-ben vezettem be a rólam elnevezett Gergely-naptárt. Ez a naptár 3000 év alatt mutat egy napos eltérést az év valódi hosszától. XIII. Gergely pápa Időszámításunk előtt bevezettem a rólam elnevezett Juliánus- naptárt.Ez a naptár az év valós hosszától 128 évenként egy napnyi eltérést mutat. Caius Julius Caesar

Abszolút hőmérséklet Az elvileg létező legalacsonyabb hőmérséklet Kelvin-skálán mérjük Jele: T Mértékegysége: Kelvin, K T = t + 273,16°K t - Celsius-skálán mért hőmérséklet

 A hőmérő a hőmérséklet mértékének jelzésére alkalmas eszköz, adott mérési tartományon belül, valamely hőmérsékleti skála beosztása alapján.  A hőmérő szó hallatán több neves ember neve is eszünkbe juthat ilyen például: Galileo Galilei, Anders Celsius vagy Fahrenheit.

 Fiatalon, alig 29 éves korában már szülővárosa egyetemének csillagászprofesszora volt.  Fontos geodéziai méréseket végzett a Lappföldön, meghatározta a Föld délköre egy szakaszának a hosszát, s ezzel hozzájárult a Föld alakjáról szóló vita eldöntéséhez.  Rendszeresen figyelte az északi fényt, és mérte a csillagok látszólagos fényességét.  Legnagyobb és legismertebb sikerét azzal aratta, hogy meg tudta győzni a tudósokat a tízes hőmérsékleti skála fontosságáról, ezt a skálát azután az ő tiszteletére Celsius skálának hívják. ( Uppsala, Svédország Uppsala, Svédország)

 Az ő eredeti skáláján a hó olvadáspontját a 100 fok, a víz forráspontját pedig a 0 fok jelezte.  A számozás rendjét - már Celsius halála után tanítványa, Martin Strömer javaslatára fordították meg úgy, ahogyan ma is használjuk.

 Kontakt hőmérő  Termoszkóp  Folyadékhőmérők (higanyos lázmérő)  Folyadékkristályos lázmérő  Hőérzékeny festékek, tapéták  Gázhőmérők  Fémhőmérők  Fém rudas hőmérők  Bimetál hőmérők  Galilei-hőmérő  Termoelem  Infravörös kamera