Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, 2008. április 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Advertisements

„Adj egy esélyt!” Sajtónyilványos projektzáró rendezvény Fekete Gabriella projektmenedzser.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Darvas Ágnes: A személyes szolgáltatások fontossága – hiányok, problémák, lehetőségek ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
„Az esély kis körei” Helyi esélyegyenlőségi programok Magyarországon Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda Kérdések és válaszok, avagy oktatási programokkal a szegénység ellen SZMI április 21. Darvas Ágnes.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Országos Cigánymisszió „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” Mt
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Barcsák Marianna KPSZTI
Gyerekesélyek Magyarországon 2010
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
„Út a munkához”program
Lehetőségek, tervek… JÖVŐKÉP.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Esély az együttnevelésre Az integráció a megoldás?!
ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
KRÉTA-ESL Bemutató.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.

Mélyszegénység Nagyon alacsony iskolázottság Nagyon alacsony foglalkoztatási ráta Erős települési, lakóövezeti, térségi koncentráció és szegregáció A fentiekből következő súlyos szocializációs deficit Társadalmi kirekesztődés A társadalmi helyzet újratermelődésének nagyon nagy valószínűsége

Települési szegregáció Kb. 100 gettó település (50%-on felüli roma és ennél is magasabb mélyszegény arány) Kb. 200 gettósodó település (30%-on felüli roma és ennél is magasabb mélyszegény arány) Egyéb szegregátumok: cigánytelepek, régi szociális telepek, volt munkáskolóniák, volt tsz és állami gazdasági majorok, az alföldi tanyavilág legrosszabb infrastruktúrájú részei, nagyvárosi leromlott övezetek stb. Korösszetétel: legfiatalabb települések

Térségi szegregáció Encsi 48,670,152 Sellyei 48,657,946 Edelényi 23,968,745 Hevesi 41,259,442 Ózdi 34,558,841 Abaúj-hegyk. 20,868,940 Szikszói 29,265,738 Fehérgyarm. 20,464,638

Egy módszertani megjegyzés Módszertani problémák: nincs megbízható hhh. adat; roma arány mint indikátor Roma probléma – halmozottan hátrányos helyzet (mélyszegénység) probléma Diszkrimináció szerepe

A közoktatási rendszer nem képes csökkenteni az induló hátrányokat A közoktatási szolgáltatások minőségének szélsőséges különbségei Szegregáció Pedagógiai fatalizmus, a probléma etnicizálása A magasabb társadalmi státuszú szülők nyomásgyakorlása

A szolgáltatások minősége „Ez egy szegény környék, ezzel a szintén szegényes, öreges óvodával.” „Ha a szülők szempontjából kell megközelíteni a kérdést, akkor a mi óvodánkba járó gyermekek esetében nincs különösebb probléma. Az átlagosnál jobb anyagi helyzetű gyerekek járnak nagy többségben. Nem okoz gondot a szülőknek a külön programokra a pénz befizetése.”

Szegregáció Legalább 180 roma többségű általános iskola (Ezek a szegények iskolái) Közel 3000 roma többségű osztály Legalább 1200 homogén roma osztály A roma tanulók egyharmada tanul szélsőségesen szegregált körülmények között

Pedagógiai fatalizmus Családok felelőssége30,1% Társadalmi okok7,3 % Oktatási intézmények felelőssége0,2 % Családi felelősség +társadalmi okok51,6 % Családi és intézményi felelősség1,8 % Társadalmi okok + int. felelőssége1,5 % Mind a három7,5 %

Összesítve A családok és a gyerek felelőssége a válaszok 87,8 százalékában fordul elő. Társadalmi okokat a válaszadók 67,9 % említ. Az oktatási intézmények felelőssége a válaszok 11 %-ában merül fel.

A közoktatási rendszer és a mélyszegénység újratermelődése Óvodáztatási különbségek Beiskolázási szelekció További szelekció a felsőbb évfolyamokon Lemorzsolódás az általános iskolában A középfokú továbbtanulás szélsőséges aránykülönbségei Lemorzsolódás középfokon

Az integrációs oktatáspolitika eredményei Szegregált gyógypedagógiai oktatás arányainak csökkenése Nagyvárosi gettóiskolák bezárása Körzethatár módosítások IPR rendszer, továbbképzések hatása Társulások létrehozásának pozitív következményei ÚMFT pályázatok, esélyegyenlőségi szempontok érvényesítése

Az integrációs oktatáspolitika kudarcai A társadalmi ellenállás A HHH nyilvántartás problémái A jogszabályok kijátszása A társulások negatív hatásai Kisegyházak mint kisiskolák fenntartói Rideg integráció A pályázati rendszer súlyos diszfunkciói