MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi alapismeretek
Advertisements

Tűzvédelmi oktatás március.
Az időjárás előrejelzése
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Erdőtűzoltás technikai feltételei, tervek, elképzelések
Tűzvédelem a kereskedelemben
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Munkahelyi egészség és biztonság
A tűzvédelmi bírság
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az erdőtüzek és az időjárás
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Munkavédelmi Mérnöki Iroda Kft. Kardos István ügyvezető
Megújuló energiaforrások.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
A hitelesítési tevékenység fő lépései 91/2007. (XI.21.) KvVM rendelete alapján március 18. Bajsz Katalin.
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
Tisztelettel köszöntjük megbízotti hálózatának tagjait!
HELIKOPTER REPÜLÉS KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest,
TŰZVÉDELMI IGAZGATÁS Prof. Dr. Bukovics István DSc, ny. tű. mk. vezérőrnagy tanszékvezető egyetemi tanár.
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
AZ ERDŐK TŰZ ELLENI VÉDELME A ÉVI BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN KELETKEZETT ERDŐTÜZEK TÜKRÉBEN Árpás Márta Konzulensek: Babud Jenő tű. alezredesHorváth Ferenc.
Debreceni Péter, MgSzH Központ, Erdészeti Igazgatóság május 13.
Tűzoltás vezetés GPS-el?. Sajátosságok Nagy terület - nehezen átlátható Terjedési sebessége, iránya gyorsan változik. Jelentős erő- és eszközigény Gyakori.
Fővárosi tűzoltók Görögországban augusztus.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
17. tétel.
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
Munkahelyi egészség és biztonság
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Óberling József r. ezredes
Levegőtisztaság védelme
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
Draskóczi József r. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Tatabánya Város nyári tűzesetei, megelőzési lehetőségek, javaslatok 2013 Összeállította és előadja: Csizmadia Sándor tűzoltó őrnagy, kiemelt főreferens.
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Az online pénztárgépek ellenőrzésének eddigi tapasztalatai. Az online pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő adatszolgáltatása. A kötelezettek.
BajaTűz 2003 Okt és Szolg Bt. Alkalmazott tűzoltás Robbanóanyagok tüzeinek oltása.
Fehérvári Tűzoltó Egyesület. Egyesületünk február 09-én alakult azzal a céllal, hogy javítsa városunk tűzvédelmét. Tagjaink aktív és nyugállományú.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Felszínformálás Belső – Külső erők harca. Geomorfológia - felszínalaktan Belső erők Nehézségi (gravitációs) erő Termikus erő (a Föld belső hője) Mechanikai.
ADR 2017.
Környezet és egészség.
Tűzvédelem az aratás idején is május 18. Német Vivien tű. törm.
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
Csarnok jellegű épületek tűzoltási sajátosságai
Füstérzékelők alkalmazása, a szabadtéri égetés szabályai és alternatívái szeptember 12.
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.

Statisztikai adatok

Szabadterületi tűzeset június - szeptember db47 db32 % db26 db50 % db25 db66 %

Statisztikai adatok

Szabadtéri tűzesetek megelőzése Önkormányzatok, valamint lakosság figyelmének felhívása a szabad területeken keletkező tüzek megelőzésére. Az önkormányzatok tűzgyújtási szabályainak felmérése és aktualizálása. A gondozatlan területek felmérése, hatósági intézkedés.

MARCALI KvK. Állomány felkészítése, gyakoroltatása, továbbá eszközök, felszerelések felmérése készenlétbe helyezése. Figyelem felhívása a költségeket megtéríttetésére szándékos tűzokozás esetén. Tűzvédelmi bírságolás. (Új! Irányított égetés) Ellenőrzések betervezése, számuk növelése, társhatóságok bevonása. (Erdőterületek, gépszemlék, betakarítási munkák, bel és külterületek) Szabadtéri tűzesetek megelőzése

MARCALI KvK Felmérésre kerültek a szabadtéri tűzesetek kockázati helyszínei. Szabadtéri tűzesetek megelőzése

 A tűzesetek száma:  a létesítmények szabad terein 52%-kal,  az erdő- és vegetációban 72%-kal,  hulladékban, szemétben 48%-kal,  összesen 67%-kal csökkent.  A leégett területek nagysága 70%-kal csökkent. EREDMÉNYEK Szabadtéri tűzesetek megelőzése

Eredmények Eredmények

MARCALI KvK. Tűzvizsgálat  Szabadtéri tüzeket okozó jellemző szabálytalanságok:  Szabadtértéri tűzgyújtás, égetés.  Munkagépek rendszeres tisztításának, karbantartásának hiánya.  Dohányzás.  Bűncselekmény.  Műszaki meghibásodás.

MARCALI KvK. Tűzvizsgálat  A mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban lefolytatott tűzvizsgálatok eredménye 95 %-ban megállapított: mechanikai súrlódás. (Amit eredményezhet, a nem gyártóműi előírás szerinti karbantartás, kötelező szervizek elmaradása.)  A mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban lefolytatott tűzvizsgálatok eredménye 95 %-ban megállapított: mechanikai súrlódás. (Amit eredményezhet, a nem gyártóműi előírás szerinti karbantartás, kötelező szervizek elmaradása.)

MARCALI KvK. Szabadtéri tüzek terjedését befolyásoló tényezők  Növényi biomassza (mennyiség, összetétel, nedvesség tartalom)  Időjárási viszonyok (szél irány, szél erősség, hőmérséklet,)  Domborzati viszonyok (terület nagysága, tagoltsága)

Szabadtéri tüzek jellemzői  Gyors tűzterjedés  Oltóanyag hiány  Nehéz megközelítés  Nagy anyagi kár MINDEN NAGY TŰZ KIS TŰZZEL KEZDŐDIK!  Nehezen járható terep

Az erdőtüzek Két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el: 1.Koratavasszal a hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő.

Az erdőtüzek 2.A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevélréteg teljesen kiszárad.

Az erdőtüzek A MAGYARORSZÁGI ERDŐTÜZEK 99 %-A EMBERI GONDATLANSÁG, VAGY SZÁNDÉKOSSÁG MIATT KELETKEZIK!!!

Tapasztalatok /tűzjelzés/ A tűzjelzés mobiltelefonról gyorsan leadható. A tűzjelzés mobiltelefonról gyorsan leadható. A helyszín beazonosítása pontatlan. A helyszín beazonosítása pontatlan. A jelző nem minden esetben tud megközelíthetőséget adni. A jelző nem minden esetben tud megközelíthetőséget adni. MARCALI KvK.

Tapasztalatok /vonulás/ Hosszú vonulási idők. Hosszú vonulási idők. A helyszín megközelíthetősége rossz, földutak, a lakott területtől távol, járhatatlanok. A helyszín megközelíthetősége rossz, földutak, a lakott területtől távol, járhatatlanok. Tűzoltó gépjárműveknek az erdei utak szűkek, járhatatlanok, keskenyek, a szembe jövő forgalom nehézséget okoz. Tűzoltó gépjárműveknek az erdei utak szűkek, járhatatlanok, keskenyek, a szembe jövő forgalom nehézséget okoz. Pontatlan a helyszín megadása. Pontatlan a helyszín megadása. MARCALI KvK.

A terület nehezen látható át /Nem látjuk a fától az erdőt/. A terület nehezen látható át /Nem látjuk a fától az erdőt/. A területen a mozgás nehézkes, nagy területet kell bejárni. A területen a mozgás nehézkes, nagy területet kell bejárni. A tűz terjedési iránya és sebessége a földről nehezen követhető. A tűz terjedési iránya és sebessége a földről nehezen követhető. A szerek, egységek helyzetének nyomon követése nagy figyelmet igényel. A szerek, egységek helyzetének nyomon követése nagy figyelmet igényel. Tapasztalatok /felderítés/ MARCALI KvK.

A kezdeti beavatkozásra csak a helyi erők állnak rendelkezésre. A kezdeti beavatkozásra csak a helyi erők állnak rendelkezésre. A terület oltóvíz ellátása rossz. A terület oltóvíz ellátása rossz. A járművekkel és sugarakkal történő mozgás nehézkes. A járművekkel és sugarakkal történő mozgás nehézkes. Elhúzódó utómunkálatok. /több napos/ Elhúzódó utómunkálatok. /több napos/ A tűz oltása ne kerüljön többe mint a mentett érték /légi tűzoltás/. A tűz oltása ne kerüljön többe mint a mentett érték /légi tűzoltás/. Tapasztalatok /tűzoltás/ MARCALI KvK.

Szavak nélkül

MARCALI KvK. Szavak nélkül.

MARCALI KvK. Szavak nélkül

MARCALI KvK. Szavak nélkül

MARCALI KvK. Szavak nélkül MARCALI KvK.

Szavak nélkül

MARCALI KvK. Szavak nélkül