Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat 2001-2016 Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
Advertisements

„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Készítette: Gondos Borbála
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
276 fő Terület: 1234 hektár 1 Mozgókönyvtár 2 legnagyobb foglalkoztató Gál József (építőipar) Lakosné Szűcs Piroska (kereskedelem) Munkanélküliségi ráta:
Új utakon Alapon Start mintaprogram Honnan indultunk
Dr. Vécsei Pál A lakossági jövedelmek területi változása1992 és 2008 között Budapest, június.
Esélyek a munkaerőpiacon
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
NYUGDÍJ, EGÉSZSÉGÜGY, AGE(I)NG
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
„Út a munkához”program
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Folyamatosan emelkedik a lakosság
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Munkagazdaságtani feladatok
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
a hatékonyabb munkába segítésért
Háztartási termelés, család, életciklus
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Munkagazdaságtani feladatok
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Előadás másolata:

Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr. Kapros Tiborné Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31.

2 Általános megjegyzések Időtáv Gazdasági környezet Munkaerő kínálatot alakító tényezők Munkapiaci részvétel Kutatási módszerek Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31.

Demográfiai jellemzők Észak- Magyarországon A népességfogyás üteme 2007-ben felgyorsult, meghaladja az országost A gazdaságilag aktív korú (15-64 éves) népesség aránya 2001-hez mérve alapvetően nem változott, re 0,7 százalékponttal emelkedett Születéskor várható élettartam: férfiaknál 67,37 év nőknél: 76,39 év, mindkét nemnél a régiók között a legalacsonyabb (2006 évi adat) Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31. 3

A népesség számának változása, január 1. (2001 = 100,0) 4 Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31 Forrás: KSH

A népesség számának változása, január 1. (előző év = 100,0) 5. Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31. Forrás: KSH

A népesség számának alakulása korcsoportok szerint Észak-Magyarországon. 6 Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31. Forrás: KSH

Iskolázottság, szakképzettség A népesség iskolázottsága elmarad az országostól A 18 évesnél idősebb népességben 2001 és 2005 között 4,2 százalékponttal emelkedett a legalább középiskolai végzettséggel rendelkezők aránya Ez a 37,5 %-os korosztályos arány 5,1 százalékponttal alacsonyabb az országosnál A 15 évesnél idősebb népesség 10,8 %-a 8 általánosnál kevesebbet végzett (2005 évi adat) Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31. 7

Foglalkoztatottság, munkát keresők A foglalkoztatottsági szint alacsony és 2000 évhez mérve átmeneti javulás után csökkenő tendenciát mutat A regisztrált álláskeresők száma ezer között ingadozik, az utóbbi időben emelkedést mutat A munkanélküliek között növekszik a fiatalok és a képzetlenek aránya Az egy főre jutó munkajövedelem 27%-kal elmarad az országostól Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31 8

A foglalkoztatottak száma (a éves népességen belül) 9 Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31 Forrás: KSH

Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március

A nyilvántartott álláskeresők száma korcsoportonként Észak-Magyarországon Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március Forrás: ÉMRMK

A nyilvántartott álláskeresők száma iskolai végzettség szerint Észak-Magyarországon 12 Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március 31. Forrás: ÉMRMK

A háztartásokban egy főre jutó évi bevételek és jövedelmek Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március Forrás: KSH

Fiatalok A pályakezdő munkanélküliek száma növekszik A munkát kereső fiatalok között emelkedik az alacsony képzettségűek és a szakközépiskolát végzettek száma és aránya A fiatalok jelentős hányada nem tud munka tapasztalatot szerezni A fiatalok számottevő része teljesen kiszorul a munka világából Sok estben hiányzik a motiváció a tanuláshoz és a munkavállaláshoz Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március

Nyilvántartott pályakezdő álláskeresők iskolai végzettség szerint Észak-Magyarországon Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március Forrás: ÉMRMK

A nem dolgozó, nem tanuló éves fiatalok munkaerőpiaci tapasztalatai Észak- Magyarországon, 2002 Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március Forrás: saját szerkesztés KSH adatokból

A nem dolgozó, nem tanuló éves fiatalok megoszlása tanulási szándék szerint Észak-Magyarországon, 2002 Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március Forrás: saját szerkesztés KSH adatokból

A szülő nők megoszlása iskolai végzettség szerint Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március

Javaslatok A munkaerő keresletet alakító feltételek, a gazdasági környezet ismételt áttekintése A munkaerő kínálatot alakító tényezők vizsgálata Helyi szakértők és intézmények bevonása A fenntartható növekedéshez szükséges regionális programok készítése Programok a leszakadó telepűlés-csoportok, kistérségek felzárkóztatására Munkaerőpiaci konferencia Miskolc, március