Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Advertisements

A gazdaság és az oktatás együttműködése
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
Munkavállalás, munkavállalók Ausztriában egy kérdőív alapján Dr. Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI.
Az intézményi akkreditáció folyamatábrája. Intézményi akkreditáció második köre (2007) Cél: „…értékelje az eltelt 8 év tevékenységét, de egyben teremtse.
Tanulmányok szerepe a karrierben Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
50 éves a szegedi informatika
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Kalmár László  Informatikai Tanszékcsoport, Főépület 2000-nél több informatikus hallgató.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem
Nyugat-magyarországi Egyetem
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
DPR 2011 – országos eredmények „Pályakövetés, döntéstámogatás, hallgatói szolgáltatások fejlesztése a felsőoktatásban – eredmények és további tervek „
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Bemutatkozik a Georgikon
Magyar Szociológiai Társaság Változás. Válság. Váltás. Hu éves konferencia és közgyűlés november Debreceni Egyetem (4032 Debrecen, Egyetem.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Prof. Roóz József 10 ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS. Eredmények és feladatok. Prof. Roóz József AIFSZ Kollégiuma Egyesület.
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
EUROPASS.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Környezetgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Tagozatunkhoz (HíT) tartozó jogosultságok újra szabályozása Előadó:Rácz József.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Fiatal építészek Rostás Zoltán a felmérők felmérése fiatal építészek
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
A probléma forrása! általános iskola
Fehér könyv a magyar gyakorlat-orientált felsőoktatás helyzetéről (a felsőfokú szakképesítések nélkül) SZFK/13/2008 Előadó : Dávid János.
a felmérők felmérése fiatal építészek
Motivációs kutatások kutatási kérdései
Készítette: Szabó Tamás
BME/VIK - De miért?.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Felsőoktatási Szakképzés
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Előadás másolata:

Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében

A felmérésben részt vett cégek és szervezetek megoszlása

A megkérdezettek elvárásai a pályakezdő alkalmazottal szemben 1.

A megkérdezettek elvárásai a pályakezdő alkalmazottal szemben 2.

Természetvédelmi Mérnöki és Környezetgazdálkodási Agrármérnöki BSc oklevelek munkaerő-piaci értékének munkaadói megítélése

Továbbtanulás megítélése, és az egyes szakok hallgatóinak keresettsége A válaszadók 77,8%-a bátorítaná felsőfokú szakképesítéssel rendelkező alkalmazottját a BSc fokozat megszerzésére, míg 22,2%-uk ezt nem tartja szükségesnek. A válaszadók 72,2%-a bátorítaná BSc fokozattal rendelkező alkalmazottját az MSc fokozat megszerzésére, míg 27,8%-uk ezt nem tartja szükségesnek. A válaszadók 38%-a a Természetvédelmi mérnöki és a Környezetgazdálkodási agrármérnöki képzésben részesülő munkavállalókat egyformán alkalmazná, 31%-31%-uk csak Környezetgazdálkodási Agrármérnököt, illetve a csak Természetvédelmi Mérnöki képzésben végzett munkavállalókat alkalmazna

Gyakornokok fogadása A válaszadók 80,6%-a fogadott már gyakornokot korábban, míg 19,4%-uk még egyáltalán nem vett részt gyakorlati képzésben - ennek okaként legtöbbször a kevés rendelkezésre álló időt, illetve hiányzó személyi feltételeket jelölték meg. A válaszadók 76,5%-a fogadna gyakornokot a Georgikon Karról, míg 23,5%-uk egyáltalán nem szeretne együttműködni a gyakorlati képzésben A válaszadók 38%-a mindkét képzés gyakornokait egyaránt fogadná, 31%-31%- uk csak az egyik szak hallgatói iránt érdeklődne A gyakorlat jelentőségét illetően, túlnyomó többségben hasznosnak ítélik, ha vagy munka, vagy szakmai gyakorlattal rendelkezik már pályakezdő alkalmazottjuk. Azonban nem kötik a munkakört kizárólag megfelelő gyakorlathoz, és egyenlő arányban vélekednek úgy, hogy a bizalmat gyakorlat nélkül is megkaphatja, illetve, ha elméleti megalapozottsága megvan a pályakezdőnek, akár gyakorlat nélkül is alkalmazható.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!