A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Előadó neve és beosztása
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Dolgozói részvétel Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Döntéshozói fórum Aktív idősödés elősegítése: a CE-Ageing Platform projekt június 15. Türr István Képző és Kutató Intézet.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Állam munkavédelmi feladatai
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013 Előadó neve és beosztása Dátum | Esemény neve A munkahelyi biztonság és egészségvédelem.
Munkaszervezési ismeretek
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Több nemzetre kiterjedő programok lehetősége GRUNDTVIG Pécs, január 27. Szellő János osztályvezető.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Üdvözöljük a Waldviertelben. következetesség ● kézi munka ● tapasztalat ● bölcsesség ● megbecsülés.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Készítette: Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta, egyetemi docens Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési Tanszék Elérhetőség:
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Készítette: Farkasné Veres Edina
Egészséges munkahelyek kampány (2018/19)
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött élet fenntarthatóságának népszerűsítése

2 Bevezetés a kampányba  Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) koordinálja  Több mint 30 országban szervezik meg  Partnerek hálózata támogatja: Nemzeti fókuszpontok Hivatalos kampánypartnerek Európai szociális partnerek Médiapartnerek Enterprise Europe Network Uniós intézmények Más uniós ügynökségek

3 Fő célkitűzések  A megelőzés fontosságának hangsúlyozása a munkával töltött élet során  A fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzése a munkával töltött élet során  A munkáltatók és a munkavállalók (többek között a kkv-k) támogatása a munkavédelem kezelésére szolgáló információkkal és eszközökkel az idősödő munkaerő kapcsán  Az információk és helyes gyakorlatok cseréjének elősegítése ezen a területen

4 A probléma jellege  Az európai munkaerő idősödik – hosszabb munkával töltött élet  A demográfiai változásból eredő kihívások: általános munkaerőhiány szakképzett munkaerő hiánya több, egészségi problémákban/krónikus betegségekben szenvedő ember dolgozik a termelékenységgel és a munkahelyi hiányzással kapcsolatos aggályok  A munkahelyi biztonság és egészségvédelem idősödő munkaerővel összefüggésben történő kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel...

5 Megelőzés a munkával töltött élet során – holisztikus megközelítés  Későbbi életünk egészségét a korábbi életszakasz munkakörülményei befolyásolják  A munkahelyi balesetek, az egészségügyi problémák és a foglalkozási megbetegedések megelőzése szükséges a munkával töltött élet során  Holisztikus megközelítés, amely felöleli a következőket: munkakörnyezet és munkaszervezés képzés és egész életen át tartó tanulás vezetés a munka és a magánélet egyensúlya motiváció szakmai előmenetel

6 A munkaképesség koncepciója  A munkaképesség koncepciója – a munkahelyi követelmények és az egyéni erőforrások közötti egyensúly  A munkahelyi követelményeket befolyásoló tényezők: a munka jellege, mennyisége és szervezése munkakörnyezet és munkahelyi közösség vezetés  Az egyéni erőforrásokat befolyásoló tényezők: egészség és funkcionális képességek készségek és kompetenciák értékek, hozzáállás, motiváció  A munkaképesség előmozdítása megköveteli: a helyes vezetést, a dolgozók részvételét, a vezetőség és a munkavállalók közötti együttműködést.  Munkaképességi mutató

7 A kockázati csoportok sokféleségén alapuló kockázatértékelés  A kockázatértékelés a munkavédelem kezelésének kulcsfontosságú eleme Európában  Az egyének között különbségek vannak a következők tekintetében: életkor nem munkaképtelenség migránsok  A fiatalabb munkavállalóknál a következőket kell figyelembe venni: fizikai és intellektuális fejlődés éretlenség tapasztalatlanság  Az idősebb munkavállalóknál a következőket kell figyelembe venni: a nagyobb kockázatot jelentő helyzetek (pl. váltott műszakban végzett munka, a nagy fizikai megterheléssel járó munkakörök, szélsőséges hőmérsékleten végzett munka)  Az idősebb munkavállalók nem alkotnak homogén csoportot, és a funkcionális képesség, illetve az egészség terén mutatkozó egyéni különbségek a kor előrehaladtával nőnek  A sokféleséget a munkahelyi igények egyéni képességekkel és egészséggel való összehangolására összpontosítva kell kezelni

8 A munkahely egyénhez való igazítása  A munkát hozzá kell igazítani az egyéni képességekhez, készségekhez, az egészségi állapothoz, valamint egyéb tényezőkhöz  Dinamikus és folyamatos megközelítés a munkával töltött élet során  Példák a funkcionális képességek változására adott válaszokra: eszközök alkalmazása megfelelő ergonómiai kialakítás a munka újratervezése munkahelyi rotáció  A helyes munkahely-kialakítás és munkaszervezés minden korosztály számára előnnyel jár

9 A munkaképtelenség megelőzése, rehabilitáció és a munkába való visszatérés  A munka csak tisztességes munkakörülmények mellett tesz jót az egészségnek  A hosszú betegszabadság lelki egészségi problémákhoz vezethet  A munkaerő idő előtti távozását leggyakrabban egészségi problémák okozzák  Fontos, hogy a rehabilitáción keresztül segítsük az egészségi problémákkal küzdő emberek munkában maradását, és a munkába való visszatérését  Jó példák: az „orvosi igazolást” felváltotta az „egészségigazolás” – Egyesült Királyság „Munkába visszatérés” elnevezésű beavatkozási projekt – Dánia „Egészségesen a munkába” program – Ausztria

10 Egész életen át tartó tanulás  Minden korosztályt ösztönözni kell az oktatásban és képzésben való részvételre  Meg kell akadályozni a képességek és kompetenciák leépülését  A foglalkoztathatóság szempontjából fontos a készségek frissítése és fejlesztése  A pszichoszociális munkakörnyezet szempontjából is van jelentősége

11 Munkahelyi egészségfejlesztés  A munkáltatók, a munkavállalók és a társadalom közös erőfeszítése, amelynek célja az emberek egészségének és munkahelyi közérzetének javítása  Csak a kockázatkezeléssel és az egészségvédelemmel összekapcsolva lehet sikeres  „Munkahelyi egészségfejlesztést alkalmazó munkahelyek” – átfogó megközelítés, amely integrálja a munkavédelmet az egészségfejlesztéssel, és helyet kap benne a munkaszervezés és munkakörnyezet, valamint az egyéni kockázati tényezők is

12 Emberierőforrás-menedzsment (HR) és a munkahelyi biztonság és egészségvédelem kezelése  Nagyon fontos az érdekeltek – különösen a HR és a munkavédelem – együttműködése  Az emberi erőforrásokkal kapcsolatos szabályok a biztonságra és egészségre egyaránt hatással vannak, ilyen például: a munka és a magánélet egyensúlya munkaidő egész életen át tartó tanulás szakmai előmenetel  A HR-nek minden korosztályban támogatnia kell a munkavédelem kezelését

13 Milyen előnyökkel jár?  Javítja a munkavállalók egészségét és közérzetét: a munkavégzés jót tesz a fizikai és lelki egészségnek javítható a munkavállalók egészsége valamennyi korosztály esetén  Javítja a termelékenységet és a költséghatékonyságot szervezeti szinten: egészséges, hatékony és motivált munkaerő – a szervezet versenyképes és innovatív marad a szervezet megtartja az értékes készségeket és szakmai tapasztalatokat kevesebb betegszabadság és munkahelyi hiányzás – alacsonyabbak a munkaképesség-csökkenéshez kapcsolódó költségek alacsonyabb személyzeti fluktuáció javul a munkahelyi közérzet, így a munkavállalók kiteljesedhetnek

14 Ki vehet rész?  Mérettől és ágazattól függetlenül bármilyen állami vagy magánszervezet, valamint magánszemélyek  Hogyan vehet részt? kampányanyagok terjesztésével események és tevékenységek megszervezésében való részvétellel kormenedzsment-eszközök felhasználásával és népszerűsítésével a kampány partnereként közösségi médián keresztül folyamatosan tájékozódva

15 Fontos dátumok  A kampány indulása: április  A Munkahelyi Biztonság és Egészségvédelem Európai Hete: 2016 és 2017 októbere  „Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjak” díjkiosztó ünnepsége: április  Az „Egészséges munkahelyek” kampány csúcstalálkozója: november

16 Kampánypartnerek  A kampány sikere érdekében létfontosságú, hogy az EU-OSHA és a legfontosabb érdekelt felek között sikeres partnerség alakuljon ki  A páneurópai és nemzetközi szervezetek hivatalos kampánypartnerekké válhatnak  Milyen előnyökkel jár? üdvözlő csomag partnerségi bizonyítvány külön kategória a partnerek számára az „Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjak” kitüntetésben promóció uniós szinten és a médiában hálózatépítési lehetőségek és a helyes gyakorlatok megosztása a kampánypartnerekkel meghívás az EU-OSHA eseményeire

17 Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjak  Az innovatív munkavédelmi gyakorlatok elismerése  A szervezeteket kitüntetik az olyan sikeres és fenntartható kezdeményezésekért, amelyek minden korcsoport számára előmozdítják az egészséges munkahelyet  A következő országokban működő szervezetek nevezhetnek: uniós tagállamok tagjelölt országok potenciális tagjelölt országok az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai  Két szakasz: Nemzeti szint – a fókuszpontok kijelölik a nemzeti nyerteseket Európai szint – hivatalos kampánypartnerek és nemzeti nyertesek  A nyerteseket a díjkiosztó ünnepségen hirdetik ki

18 Kampányanyagok  Kampányútmutató  Gyakorlati elektronikus útmutató  Promóciós anyagok A kampány szórólapja „Helyes Gyakorlat Díjak” szórólapja Poszter Filmek Infógrafikák Online banner, elektronikus aláírás  Napo-filmek  az Európai Parlament „Biztonságosabb és egészségesebb munkahelyet minden korosztálynak” elnevezésű kísérleti projektjeinek anyagai  Modul az online interaktív kockázatértékelési eszközhöz(OiRA)  Jelentések

19 További információk  Keresse fel a kampány weboldalát:  Iratkozzon fel a kampány hírlevelére:  Kövesse figyelemmel a tevékenységeket és eseményeket a közösségi médián keresztül:  Érdeklődjön az országában zajló eseményekről a nemzeti fókuszpontoknál: