Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
dr.Daszkalovics Katalin
dr.Daszkalovics Katalin
Általános áruismeret Termékfelelősség
dr. Lukács Manuéla Linda “Hogyan véd az ötletedet
Előadás a Szellemi alkotások joga köréből
Szellemi alkotások joga
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
A doménnévvel elkövetett védjegybitorlás bírósági gyakorlata Magyarországon László Áron Márk Budapest, ECTA Roundtable, április 17.
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
ADNS Attestation DataNet Service
Kereskedelem Szakmacsoport
Helyi termék védjegy, területi márka létrehozása
ALAPFOGALMAK SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA IPARJOGVÉDELEM SZERZŐI JOG
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Különös tekintettel a gyógyszerekre
A szellemi alkotások védelme és az iparjogvédelem
TÁMOP / projekt eCompetence Multidiszciplináris Egyetemi Tudásmenedzsment rendszer fejlesztése és regionális innovációs keretrendszert.
Felelősség, termékfelelősség
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
SZABADALMAK.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
dr.Daszkalovics Katalin
ROSSZHISZEMŰ VÉDJEGYBEJELENTÉSEK AZ ÚJABB HIVATALI ÉS BÍRÓSÁGI GYAKORLAT TÜKRÉBEN A „felhők” fölött mindig kék az ég…?! (copyright: Generál) avagy a szellemi.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A klaszterek jogi szabályozottsága
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Reklámpapír A kötelezettek teljesítési fegyelme Viszkei György ÖKO-Pannon Kht. Budapest, január 21.
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A szerzői jog.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
 E-JOG Iparjogvédelem. IPARJOGVÉDELEM  Oltalom  A lajstromozással keletkező oltalom kizárólagos jogokat biztosít az oltalom tárgyának hasznosítására,
Iparjogvédelem II. I. Egyéb oltalmi formák 1. Használati minta 2. Mikroelektronikai félvezető termékek topográfiája 3. Formatervezési minta 4. Védjegy.
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
A békéltető testületek hatékonyságának növelése – az egészségügyi szolgáltatással kapcsolatos panaszok gyakorlata január 20.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Iparjogvédelem I.. Tárgyalási rend Iparjogvédelem I Lényege A szabadalmi jog Iparjogvédelem II Egyéb védelmi formák Nki vonatkozások.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA
A közigazgatási eljárás II.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A médiaszolgáltatásban közzétett termékmegjelenítés és az arról szóló tájékoztatás törvényi feltételeinek való megfelelés dr. Szikora Tamás jogász Nemzeti.
Polgári perjog előadás
Kompetenciák 1. Joghatóság
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
Bevezetés az innováció kutatásba
Iparjogvédelem I..
A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné. A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné.
Előadás másolata:

Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési minta oltalma. összeállította: Jójárt Eszter

A használati minta oltalma Használati mintaoltalom: a találmány szintjét el nem érő új elgondolások jogi oltalma („kistalálmány”). Használati mintaoltalomban részesülhet valamely tárgy kialakítására, szerkezetére, részeinek elrendezésére vonatkozó megoldás, ha: 1) új, 2) feltalálói lépésen (mesterségben jártas személy!) alapul, 3) iparilag alkalmazható. + negatív felt.: esztétikai kial., állat-, növényfajta olt., hasznosítása közrendbe/közerkölcsbe/jsz.-ba ütközik Oltalmi idő: 10 év

A mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma Oltalom tárgya (topográfia): mikroelektronikai félvezetők, ill. ezek elemei (legalább egy aktív elem!) és ezek összeköttetései bármely formában való térbeli elrendezése, vagy egy gyártásra szánt félvezető termékhez készített ilyen térbeli elrendezés. Oltalom megadásának, lajstromozásnak a feltételei: 1) saját szellemi alkotómunka 2) eredeti eredménye 3) amely a megalkotása idején nem szokásos, vagy legalábbis a szokásos részek elrendezése eredeti a megalkotáskor Oltalmi idő: 10 év

Védjegyoltalom 1. Védjegy: az árujelzők legfontosabb fajtája, amely alkalmas az egyes áruk/szolgáltatások azonosítására és egymástól való megkülönböztetésére. Funkció: a fogyasztók tájékoztatásának előmozdítása (eredet, minőség, vállalathoz kötődés, reklám, piaci bevezetés). Oltalomban részesülhet védjegyként minden grafikailag ábrázolható megjelölés (pl. szó, szóösszetétel: személynév, jelmondat is; betű, szám, ábra kép, sík vagy térbeli alakzat: áru csomagolása és formája is; szín, színösszetétel, fényjel, hologram, hang... és ezek összetétele), amely alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások árujától, ill. szolgáltatásától. /Pozitív feltételei a lajstromozásnak./

Védjegyoltalom 2. A lajstromozást kizáró, negatív feltételek:  feltétlen (abszolút), árujegyzéktől független: (ha a megjelölés grafikailag nem ábrázolható vagy nem tartozik a tv.-ben taxatív módon meghatározott megjelölések közé; ha a megjelölés nem rendelkezik megkülönböztető képességgel; közrendbe, közerkölcsbe, jogszabályba ütközik; a származás, fajta, minőség vagy egyéb tulajdonság vonatkozásában alkalmas a fogyasztók megtévesztésére; rosszhiszeműen jelentették be lajstromozásra; meghatározott állami felségjelekből, hatóságot, nemzetközi szervezetet megillető jelzésből, olyan kitüntetésre, jelvényre, címre vonatkozó jelzésből, melynek használatához közérdek fűződik álló megjelölések, kivéve, ha az illetékes szerv a védjegy elemeként ennek használatához hozzájárul); vallási jelkép)‏  viszonylagos kizáró okok: az azonos, vagy hasonló árukra érvényesülő lajstromozási akadályok (korábbi védjeggyel azonos, későbbi elsőbbségi megjelölés; olyan megjelölés, amelyet a fogyasztók korábbi védjeggyel összetéveszthetnek: a megjelölés és a védjegy azonossága és hasonlósága v. a szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága – a fogyasztók általános megítélése alapján)‏

Védjegyoltalom 3. Speciális kizáró körülmények:  Jóhírű védjegy esetén: a belföldön jóhírnevet élvező korábbi védjeggyel azonos/hasonló későbbi elsőbbségű védjegy eltérő áru/szolgáltatás esetén sem kap oltalmat, ha az utóbbi védjegy használta sértené a jóhírű védjegy megkül. képességét/vagy hírnevét...  Korábbi védjegy esetén (belföld/PUE, lajstromozástól függetlenül közismertté vált)‏  Együttes védjegy esetén: társadalmi szervezet által bejegyeztetett védjegy, amely a tagok áruinak megkül.-re szolgál (tagok használati joga); ha ez megtéveszti a fogyasztót, közrendbe/közerkölcsbe/jsz.-ba ütközik  Tanúsító védjegy esetén: meghat. minőséget tanúsít; oltalmi jogosultja: tanúsító szervezet; kizárás: a termék gyártója, importőre, forgalmazója, stb.

Védjegyoltalom 4. A védjegyoltalmi jogviszony: abszolút jogviszony; csak vagyoni jogosultságok!: kizárólagos joga az árujegyzéken belül a védjegyként oltalmazott megjelölésnek az árun/szolgáltatáson való feltüntetésére, felhasználásra, felh. enged., eltiltásra; jogosult: aki a védjegyet az MSZH előtti eljárásban lajstromoztatja /közös védjegyoltalom/ A jogviszony korlátai:  időbeli hatály: 10 év + 2x10 év megújítás,  területi hatály (Mo., EU, nemzetközi),  védjegyoltalom kimerülése áruknál (EGT-n belüli forg.-ba. hoz.),  használat elmulasztása (megszűnés!),  más személy jogai keresk.-i forg.-ban: term. szem. név- +címhasználata; áru/szolg. jellemzése, rendeltetésjelzése mint cél.

Védjegyoltalom 5. A megszűnés esetei:  az oltalmi idő megújítás nélkül lejárt (részlegesség is lehetséges);  a védjegyjogosult az oltalomról lemond;  a védjegyet törölték;  a jogosult a védjegy tényleges használatát elmulasztotta;  a védjegy elvesztette megkülönböztető képességét vagy megtévesztővé vált. A védjegy nem törölhető:  ha olyan korábbi védjeggyel ütközik, amelyet a törlési eljárás idején nem használtak megfelelően;  vagy olyan korábbi védjeggyel, nem lajstromozott megjelöléssel vagy egyéb joggal ütközik, amelynek jogosultja tudott a védjegy lajstromozásáról, és egymást követő 5 éven át tűrte annak használatát kivéve, ha a későbbi védjegy jogosultja rosszhiszeműen járt el.

A földrajzi árujelzők oltalma Földrajzi árujelző: az eredetmegjelölés gyűjtőfogalma, lehet: földrajzi jelzés (minőségjelzés közvetett eszköze) vagy eredetmegjelölés (minőségjelzés közvetlen eszköze). Kiz. okok: azonos/hasonló korábbi elsőbbség; jóhírnevű korábbi védjeggyel azonos/has. árujelző, ha utóbbi használata a fogyasztók megtévesztését eredményezheti. Oltalom keletkezése: lajstromozással, lajstromozásra visszamenőleges hatállyal korlátlan időre; jogviszony jogosultja: bárki (külföldi: nemz. szerz./viszonosság), aki az árujelzőben feltüntetett területen az adott, árujelzővel megjelölni kívánt terméket termeli / előállítja / feldolgozza. A jogosult(ak) kizárólagos használati joga; licencia-adás kizárt!

Formatervezési mintaoltalom 1. Valamely termék külső kialakításának, megjelenésének („minta”) jogi védelme, ha a minta új és egyéni jellegű (esztétikai megjelenés az előtérben, műszaki jelleg háttérbe szorulása: a szerzői jogi és iparjogvédelmi szabályozás határterülete). Termék: bármely ipari, kézműipari termék; csomagolás, kikészítés, grafikai jelzések, nyomdai betűformák (+összetett termék). Minta: valamely termék egészének v. részének a megjelenése, melyet a terméknek, ill. a díszítésnek a külső jellegzetességei eredményeznek. Újdonság: objektív követelmény; ha az elsőbbség időpontját megelőzően azonos minta (a lényegtelen eltérés az azonosságot nem érinti) nem jutott nyilvánosságra. Egyéni jelleg: ha az elsőbbség időpontja előtt nyilvánosságra jutott bármely mintához képest a tájékozott felhasználóra eltérő összbenyomást tesz.

Formatervezési mintaoltalom 2. Nyilvánosságra jutás: közzététellel, egyéb közlés, kiállítás, kereskedelmi forgalomba hozatal v. bármilyen más módon bárki számára hozzáférhetővé válás, kiv., ha ezek az események a rendes üzletvitel során ésszerűen nem juthattak az érintett ágazaton belül az Európai Közösségben működő szakmai körök tudomására. (Kiv.: bemutatás 3. szem.-nek titoktartási köt. mellett.)‏ Az újdonság és az egyéni jelleg megítélésekor nem vehető figyelembe a mintának az elsőbbség időpontját legfeljebb tizenkét hónappal megelőző nyilvánosságra jutása, ha az a bejelentővel vagy jogelődjével szemben elkövetett jogsértés következménye; vagy a bejelentő, a jogelődje vagy - valamelyiküktől származó tájékoztatás vagy valamelyikük cselekménye eredményeképpen - harmadik személy hozta nyilvánosságra a mintát. Lajstromozást kizáró okok: külső jellegzetesség kiz. műszaki rend. következménye; minta közrendbe/közerkölcsbe ütk.; korábbi elsőbbségi mintaoltalomba/szerzői jogba ütk.; meghat. állami felségjel/hatóság/nemzetközi szervezet/ ill. közérdekű kitüntetés/ jelvény/ címer/ szavatossági v. hitelesítési jegy használata (kiv.: hozzájárulás).

Formatervezési mintaoltalom 3. Abszolút szerk. jogviszony; jogosult: a minta szerzője, ill. ennek jogutódja. Hatósági eljárás; nyilv.tart. Személyhez fűződő+vagyoni jogok. Vagyoni jogok forgalomképesek (licencia). Minta, ill. mintaoltalom bitorlása. Korlátok: területi/időbeli hatály; kimerülés; magánhasználat+keresk.-i forgalmon kívüli szabad felhasználás. Oltalmi idő: 5 év; max. 4 x 5-5 évre megújítható