A fényforrások egy speciális típusa a lézer. Neve, az angol laser betűszó a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (magyarul a fénykibocsátás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 FIZIKA Fénytani alapfogalmak Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Advertisements

A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Készítette:Szabó Viktor 11.c június 7-én született Pozsonyban. Kiskorától érdekelte a természettudomány. Apja kívánságának engedve borkémiát hallgatott.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 14. 3D Tomográfia és képalkotás TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI.
Curie család Készítette: Prumek Zsanett. Marie Curie   Lengyel származású  Egyedüliként a két Nobel díjat is elnyerő tudós asszony kezdett.
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Gábor Dénes Készítette: Pap Zsuzsanna "A jövõt nem lehet elõre megjósolni, de a jövõnket fel lehet találni !"
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Adattárház fejlesztés módszertani tapasztalatok a HIFI-ben
3. tétel.
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Áramlástani alapok évfolyam
Maróti Péter egyetemi tanár, SZTE
Lézerkardok és pionlézerek
Montázs készítése.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
angol fizikus, matematikus,csillagász, filozófus és alkimista;
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Máté: Orvosi képfeldolgozás
H+-ATP-áz: nanogép.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Lovagi Játékok projekt
Kísérleti módszerek Kísérleti módszerek
Az élesség beállítása vagy fókuszálás
Alapfogalmak folytatás Színhőmérséklet és színvisszaadás ellenőrzése
Szerkezetek Dinamikája
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
KITEKINTÉS Elektronika I.
Rádiótechnikai Vállalat
Monitor(LCD).
RUGÓK.
Nyomtatók.
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
A légkör anyaga és szerkezete
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Paulay Ede Az ember tragédiája.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Szív vizsgálatokhoz kifejlesztett két fejes SPECT
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Perspektív térábrázolás
1960 körül Európa számos országában folytak már számítógépes nyelvészeti kutatások. A szá-mítógépes alkalmazáshoz a létezőknél sokkal pontosabb nyelvtanokra,
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
A számítógép története
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
Iglódi István rendezése
(PDP) Plazma Display Panel
Röntgen.
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Mézerek és lézerek Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Az atomok felépítése.
A tér képi megjelenítése 1
Előadás másolata:

A fényforrások egy speciális típusa a lézer. Neve, az angol laser betűszó a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (magyarul a fénykibocsátás indukált emisszióval) kifejezés rövidítése, ami a lézerfény létrejöttének sajátos körülményeire utal. Az első lézert az amerikai Maiman fejlesztette ki 1960-ban. A prototípus anyaga, amelyben a lézereffektus lejátszódott, rubinkristály ( Cr 2 O 3 -mal szennyezett Al 2 O 3 kristály, amely rendelkezik a megfelelő metastabil energiaszinttel) volt, gerjesztésként pedig egy villanólámpa fényét használta. A rubin­ kristály két végére féligáteresztő, illetve egy nagy visszaverő- képességű tükörréteget párologtattak.

A lézer A lézer működésének elméletét 1957-ben két amerikai tudós dolgozta ki ban készült el az első működő lézer. A lézer fény tulajdonságai A lézer fénye egyetlen színt tartalmaz. A lézer sugár majdnem pontosan párhuzamos. Koherens, rendezett fénynyaláb. Nagy intenzitású. ( 1 m 2 felületen egységnyi idő alatt átáramló energia)

Hogyan keletkezik a lézer fénye? Név: „Fényerősítés indukált sugárzás kibocsátásával” kifejezés angol szavainak kezdőbetűiből. Gázlézer egyszerűsítet rajzábrája

A lézerben egy gázzal töltött üvegcső van. A gázt a rajta átfolyó elektromos áram gerjeszti. A gerjesztett atomok egy része spontán fotonokat sugároz ki. Ez a spontán emisszió. A kibocsátott foton egy másik gerjesztett atomnak ütközik. A foton a gerjesztett atomot egy ugyanolyan foton kibocsátására készteti. Ez az indukált emisszió. Így már két azonos fázisú, foton van, amely két újabb atomba ütközhet. A láncreakció során egyre több azonos fázisú foton keletkezik. Az indukált emisszióval és az erősítéssel kezdődik a lézer működése.

A csőben haladó lézerfény a tükrökről visszaverődik, és így jön létre a párhuzamos nyaláb, amelynek egy része kisugárzódik. A lézerek fajtái Gázlézer Festéklézer Szilárdtest lézer Kémiai lézer A lézer teljesítménye Néhány milliwattól sok millió wattig terjed. Egy tíz wattos lézer fénye átlyukaszt egy könyvet.

HOLOGRAM A hologram egy olyan fénykép, amelyet lézerrel készítenek. Sajátossága, hogy három dimenziós tömör képet ad. A hologram a fényképezőlemezen zavaros maszatnak látszik.

A hologram szó „teljes képet” jelent. Ha el is törik a lemez, minden darabjáról az egész tárgy rekonstruálható, nemcsak a tárgy egy része. Ha a hologramot tartalmazó lemezt megvilágítjuk, pontosan ugyanúgy veri vissza a fényt, mint maga a tárgy.

Hologram készítése A holográfia fényképészeti eljárás, ahol a lézersugarakat tükrökkel és lencsékkel irányítják. A lézerfény hatására a fényképezőlemezen kémiai változások mennek végbe. Ez őrzi meg a képet. Minden rezgés, még a hang is elkeni a hologramot. A hologram színe a lézer színétől függ. A lézerből kilépő sugár egy nyalábosztóra kerül, amely azt két részre osztja: Tárgysugárközvetlenül a tárgyra irányul Referenciasugárközvetlenül a lemezre irányul.

A tárgysugár és a referenciasugár a lemezen találkozik. A létrejövő interferenciaképet rögzíti a fényérzékeny lemez. Ha látni akarjuk a hologramot, akkor a fényképezőlemezt a referenciasugár oldaláról kell megvilágítani.

A hologram feltalálója: Gábor Dénes június 5-én Budapesten született Február 9-én Londonban halt meg. Vizsgálja a higanygőz és nátriumgőz plazmaállapotát. Foglalkozott elektronmikroszkópiával től a londoni egyetem tanára. Felfedezte a holográfiát, amiért 1971-ben fizikai Nobel- díjat kapott.

EGYÉB FELFEDEZÉSEI Olyan Wilson-féle ködkamrát szerkesztett, ahol a részecskék sebessége is mérhető volt. Készített analóg számítógépet. Készített lapos, színes TV képcsövet. Könyvtárát a Római Akadémiára hagyta, amelyet 1993-tól adományként a Gábor Dénes Főiskola őriz