Algoritmusok I: Az állapotfüggvény Invariánsok, monovariánsok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
Advertisements

1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Matematikaórák fűszerezése
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Geometriai transzformációk
2. előadás Viszonyszámok
Pályaválasztási tanácsadás
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Becslés gyakorlat november 3.
A Feuerbach-kör és annak alkalmazása feladatokban
KÉSZÍTETTE: ÁRPÁS ATTILA
Lineáris függvények.
A KINOVEA mozgáselemző rendszer használata
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Technológiai folyamatok optimalizálása
Technológiai folyamatok optimalizálása
Rendszerező összefoglalás
Végeselemes modellezés matematikai alapjai
Kockázat és megbízhatóság
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
Kvantitatív módszerek
A mozgási elektromágneses indukció
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
Összefüggés vizsgálatok
2. Bevezetés A programozásba
Szerkezetek Dinamikája
Mi a káosz? Olyan mozgás, mely
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Business Mathematics
XI. Ördöglakat találkozó
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Készítette: Sinkovics Ferenc
AVL fák.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Feladat 1: decentralizáltság az általános egyensúlyelméletben
Nem mindig az a bonyolult, ami annak látszik azaz geometria feladatok megoldása egy ritkán használt eszköz segítségével Rátz László Vándorgyűlés 2018.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
Szerzője Konzulens neve
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
További rendező és kereső algoritmusok
A szállítási probléma.
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Binomiális fák elmélete
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2015/2016. tanév
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
SQL jogosultság-kezelés
Mintaillesztés Knuth-Morris-Pratt (KMP) algoritmus
Lorenz-görbe dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Négyzetjáték és bolyongás
Mikro- és makroökonómia
A geometriai transzformációk
Háttértárak Merevlemezek.
„Mi a pálya?”.
A T-spline felületreprezentáció
Háttértárak Merevlemezek.
FÜGGVÉNYEK ÉS GRAFIKONJUK
Hipotéziselmélet Adatelemzés.
Előadás másolata:

Algoritmusok I: Az állapotfüggvény Invariánsok, monovariánsok

Az állapotfüggvény Hogyan került elő? Algoritmusok. Mit jelent? NEM definíció: Állapotok + Eljárás. (Melyik állapotból melyikbe jutunk egy lépésben.)

Kérdések I.Elérhető-e az A állapotból a B állapot? II.Az A állapotból indulva biztosan elérjük-e a B állapotot? III.Ha igen, hány lépésre van szükség ehhez?

Hol van jelen a tananyagban? Rendezési algoritmusok Elérhető-e egy permutáció cserékkel, ill. hány cserével érhető el? (L. Hegedüs Pál holnapi előadását) Gauss-féle elimináció(!) Hány tengelyes tükrözéssel állítható elő egy egybevágóság(!) Minimum hány éle van egy k komponensű, n pontú gráfnak? (L. Tassy Gergely holnapi előadását)

Miért van szükség állapotfüggvényre? Ha akár az eljárás, akár az állapotok áttekinthetetlenek: Az egyes állapotokhoz egy vagy több számot (vagy más objektumot!) rendelünk: állapotfüggvény. A vizsgálatunk tárgya: Hogyan változik ez a függvény az eljárás egyes lépései során?

I. Változatlan az eljárás során: invariáns Mire jó? I. kérdés: elérhető-e A-ból B állapot? Ha az A állapothoz és a B állapothoz az állapotfüggvény különböző értékei tartoznak, az I. kérdésre nem a válasz. Példák: A és B jelű feladatok a feladatsoron. Nagyon egyszerű bevezető: A1 Egyszerű: A9, „apró” változtatással sokkal nehezebb lesz: B8

I. Változatlan az eljárás során: invariáns További példák: Nem vihetők át egymásba: különböző oldalhosszúságú négyzetek egybevágósággal, paralelogramma és trapéz affinitással … különböző körüljárású alakzatok mozgatással. („Balkéz” és „jobbkéz”.) Az invariáns sokkal általánosabb fogalom, nem is algoritmusoknál került először a figyelem homlokterébe: Klein „erlangeni programja”: Invariánsok: távolság – egybevágóság, távolságarány – hasonlóság, kettősviszony – pontból vetítés.

I. Változatlan az eljárás során: invariáns További példák: Átvihető-e egymásba egy-egyértelmű, oda-vissza folytonos leképezéssel egy zárt (tömör) körgyűrű és egy zárt körlemez? a gömbfelület és a tórusz felülete? Közös megoldás: az egyiken van folytonosan ponttá össze nem húzható zárt folytonos görbe, a másikon nincs. A gömbfelület és a tórusz felületére: K 5 nem síkba rajzolható, tehát a gömbre nem rajzolható ötpontú teljes gráf (ha élek nem metszhetik egymást belső pontban).

1.Mindkét tóruszos megoldás egy-egy invariánshoz vezet. 2.A második: Euler- karakterisztika „hány lukú a felület?” 3.Az első: „felület fundamentális csoportja”. 4.Hány elemmel generálható az utóbbi?

I. Az invariáns elméletalkotó alapfogalom! További példák: lineáris tér dimenziója, mátrix rangja, determináns, a polinom diszkriminánsa. További érdekes példák: B13 - B15.

I. Változatlan az eljárás során: invariáns Ilyen feladatokkal jó kezdeni. Az A jelű feladatoknál még nem érdemes állapotfüggvényről beszélni.

I. Változatlan az eljárás során: invariáns B6 Egy kocka csúcsaiba számokat írtunk. Egy lépés abból áll, hogy egy élének két végpontjában álló két szám mindegyikét eggyel növeljük. Azt akarjuk elérni, hogy minden csúcsban ugyanaz a szám álljon. Lehetséges-e ez, ha a kiinduló helyzetben az egyik él két végpontjában egyes, a többiben nulla áll? az egyik testátló két csúcsában egyes, a többiben nulla áll? egy csúcsban egyes, a többiben nulla áll? az egyik lapátló két csúcsában egyes, a többiben nulla áll?

I. Változatlan az eljárás során: invariáns B2’ („Előzmények”: B1, B2, „folytatás”: B5, B7) Körben áll n fa, mindegyiken egy-egy mókus ül. Egy lépés: két mókus átugrik egy-egy az övével szomszédos fára. Elérhető-e, hogy minden mókus ugyanazon a fán gyűljön össze?

II. Biztosan elérjük-e A állapotból B-t? Példa: találunk olyan állapotfüggvényt, amely egész értékű, egyesével változik, A-ban pozitív, az eljárás egy másik pontján negatív, B-ben nulla. Egyszerű példák (explicite csak a B állapot van megadva!): E1 2n általános helyzetű pont a síkon, van olyan egyenes, amelynek mindkét oldalán ugyanannyi van. E2 2n + 1 pont a síkon, nincs három egy egyenesen és nincs négy egy körön. BBH van olyan kör, amelynek határán 3 adott pont van, és belsejében, külsejében ugyanannyi.

II. Biztosan elérjük-e A állapotból B-t? A folytonos eset: találunk olyan állapotfüggvényt, amely valós értékű, folytonosan változik, A-ban pozitív, az eljárás egy másik pontján negatív, B-ben nulla. Egyszerű példák (a Newton-féle húr-módszer mellett): E3 Adott egy konvex, korlátos S alakzat a síkon és rajta kívül egy P pont. BBH húzható P-n keresztül olyan egyenes, amely felezi S területét (kerületét). E4 Adott egy konvex, korlátos S alakzat a síkon BBH van olyan egyenes, amely felezi S területét ÉS kerületét is.

II. Biztosan elérjük-e A állapotból B-t? Csábító: olyan állapotfüggvényt keresni, amely egész értékű, A-ban pozitív, az eljárás során szig. mon. csökken („monovariáns”) és B-ben nulla. Egyszerű példák (ahol kézenfekvőnek látszik, mégsem működik): E5-E8. E7 Adott n piros és n kék pont a síkon, semelyik három nem esik egy egyenesbe. BBH húzhatunk n diszjunkt szakaszt, amelyek mindegyike különböző színű pontok a végpontjai.

II. Itt már csak az volt a kérdés, hogy biztosan elérjük-e a B állapotot? Az eljárást is, az állapotfüggvényt is mi adtuk meg. Ezzel a gondolattal bizonyítunk egyenlőtlenségeket! (E14!) Rendezési egyenlőtlenség bizonyítása: az állapotfüggvény a két sorozat skalárszorzata. Mi az eljárást adjuk meg és bizonyítjuk, hogy minden cserével nő, és csak egy állapotban nem folytatható. A számtani és a mértani közép közötti egyenlőtlenség Riesz- féle bizonyítása.

III. Lépésszám állapotfüggvénnyel F1 A 0 számból kiindulva két művelet megengedett: a) egyet adunk a számhoz, b) megszorozzuk kettővel. Legalább hány ilyen művelet kell, hogy eljussunk 10-hez, 11-hez, … n-hez? F2 n versenyző közül akarjuk a legjobbat és a leggyengébbet kiválasztani (egyértelmű erősorrend, tehát nincs körbeverés). Legalább 1,5n – 2 mérkőzés kell.