„Sok vagy kevés vizsgálat” „Sok vagy kevés vizsgálat” ad hoc munkacsoport Tagjai: Dr. Gilányi IbolyaMiskolc Dr. Nagy ÉvaDunaújváros Sándor JózsefNyíregyháza.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

A marketing információs rendszer
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Minőségbiztosítás a háziorvosi praxisban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
Egységes egészségügyi információrendszer
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
Túl alacsony-e Magyarországon a villamosított vasútvonalak hossza?
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Nemzeti Egészségügyi Számlák
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
Kettőnél több csoport vizsgálata és kísérlet tervezés Makara B. Gábor MTA KOKI.
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A könyvtári szolgáltatások rendszere: helyi és közvetített szolgáltatások.
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Túl magas-e Magyarország CO 2 kibocsátása? Készítette : Vályi-Nagy Lilla Gvam I. évfolyam.
Marketing információs
Készítette: Májer Dávid
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
1 kissi_DNN_2011 CAxP Orsz.Vizsg_ Kalcium-foszfát ásványianyagcsere és kezelésének jelenlegi hazai helyzete dializáltakban CAXP-HU_NMSZG-MANET_1/2010.
Horvátországi szállások összehasonlítása Készítette: Herczeg Boglárka.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Horváth Mária Olga, László Edit, Kocsis Ibolya
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
„Tesztismételhetőségi” munkacsoport MLDT Küldöttgyűlés
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Országos Statisztikai Tanács
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
A marketinginformációs rendszer
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

„Sok vagy kevés vizsgálat” „Sok vagy kevés vizsgálat” ad hoc munkacsoport Tagjai: Dr. Gilányi IbolyaMiskolc Dr. Nagy ÉvaDunaújváros Sándor JózsefNyíregyháza Dr. Kramer MihályBudapest

Elvi megfontolások A laboratóriumokban végzett rutinvizsgálatok száma fokozatosan emelkedik, az input kevésbé szabályozott, a finanszírozó is arra ösztönzi az alapellátást, hogy a krónikus betegségek (diabetes, pajzsmirigy betegségek, osteoporosis) esetén bizonyos vizsgálatokat (HbA1c, TSH) szűrő jelleggel, preventíven is kérjék. Amire választ akarunk kapni: A sok tényleg sok vagy kevés? A krónikus betegek gondozása szakmai irányelveknek megfelelően történik-e, annak végezzük a vizsgálatot és olyan számban akinek szüksége van rá?

Célkitűzések Olyan kvantitatív módszertan kidolgozása, melynek segítségével megállapítható, hogy az adott laboratóriumi vizsgálatot indokolatlanul nagy, vagy éppen túl alacsony számban kérik a vizsgálatot elrendelők.

Munkaterv Laboratóriumi vizsgálatok kiválasztása/statisztikai elemzése: - az adott vizsgálat nagy számú betegcsoportot érintő, krónikus betegséghez társítható legyen - a vizsgálat a diagnózist támassza alá, a betegség nyomon követését biztosítsa - megfelelő statisztikai adat álljon a rendelkezésre ( KSH, OEP) a vizsgált betegségcsoportot alkotó beteglétszámra vonatkozóan - laboratóriumi vizsgálati statisztikai adatok rendelkezésre állnak Javasolt vizsgálatok/betegség csoportok: HbA1c-diabetes, TSH-fT3-fT4-pajzsmirigy betegségek, kollagén keresztkötés koncentrációjának meghatározása-osteoporosis

Munkaterv A statisztikai elemzést/vizsgálat eredményét befolyásoló tényezők kiszűrése: - A vizsgálat rendelhetőségének belső szabályozása kórházi/ laboratóriumi szinten ( a vizsgálatszám éves korlátozása, reagens keret korlát stb.) - A beküldők részéről szakmai indokok nélkül, feleslegesen kért vizsgálatok leválogatása. A vizsgálatok elrendelése szempontjából fontos szakmai irányelvek, protokollok kigyűjtése

A kapott eredmények értékelése Az adat gyűjtés és az elemzés felhasználható: -MLDT számára helyzetelemzés - a vizsgálatok rendelhetőségének szabályozása megfelelő-e - országos költség elemzés kiadás/megtakarítás oldalról -A kapott eredmények egészségügyi és gazdaságossági következményének vizsgálata -Az egészségügyi szakmapolitika felé a laboratóriumok érdekeinek képviselete -Kórházi vezetők részére a laboratóriumok szakmaiságának erősítése, vizsgálati költségek racionálisabb felhasználása.