ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Kompetenciamérés a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében 2007
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Teljesítményértékelési rendszer
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Az iskolai szervezet és fejlesztése
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Szakmai gyakorlat tájékoztató
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez szükséges fejlettség felméréséhez Szakemberek felkészítése

Az adaptív viselkedés felmérése Az adaptív viselkedés felmérését folyamatos megfigyeléssel, a vizsgálat teljes időtartamában végezzük. Az egyéni és a csoportos helyzetekben más-más megnyilvánulások megfigyelésére nyílik lehetőség. A vizsgálati visszajelzések alapján módosítani, bővíteni fogjuk a verbális minősítés kínált lehetőségeit. Alapvetően konstatáló jellegű megállapításokra van mód.

Az adott területen való megfigyelésekhez kapcsolódó tevékenységek és a jegyzőkönyvezés A megfigyelés területei: Önállóság; Motiváció; Munkatempó; Figyelem. A jegyzőkönyvben aláhúzással lehet jelölni a gyermekre érvényes állapotjellemzőt, a megfigyeltek alapján további minősítések is rögzíthetőek.

Önállóság megfigyelése Cél: annak felmérése, hogy milyen a gyermek önállósága és támogatási szükséglete. Feladat : megfigyelés önálló és csoportos munkahelyzetben. Megállapítások : Képes önálló munkavégzésre. Részben képes önálló munkavégzésre,mert – Időnként segítséget igényel társtól,felnőttől (szóban,mimikával, gesztussal jelzi); Nem képes, mert állandóan segítséget igényel (fentiekkel megegyező módon jelezve).

Motiváció megfigyelése Cél: annak felmérése, hogy a gyerek milyen feladat- motivációval rendelkezik, ennek mértéke elégséges- e az iskolai tanulási motiváció kialakulásához. Feladat: a motiváció, motiváltság megfigyelése az érdeklődés, az aktivitás, a kitartás jellemzők mentén, a különböző helyzetekben (csoportos,egyéni) és a különböző feladatok (nyelvi, mozgás, kognitívpróbák,számolás) teljesítése során.

Motiváció folytatása Megállapítások: Jól motivált, érdeklődéssel, elmélyülten kellő aktivitással együttműködő. Változóan motivált, érdeklődése, aktivitása és együttműködése függ a feladat jellegétől vagy nehézségi fokától, – a feladatok többsége nem érdekli; – a feladatokban nem mélyül el, állandó biztatást igényel; – többször jelzi vagy próbálkozik a feladatból kilépni, lassúl és és igyekszik kitérni; Nem motivált, a feladatok teljesítését elutasítja.

Munkatempó megfigyelése Cél: annak felmérése, hogy a gyermek milyen munkatempóval rendelkezik. Képes-e Feladat: Annak mérlegelése, hogy a tapasztalt munkatempó elegendő-e az iskolai tanítási folyamatokban való részvételhez. Annak megfigyelése, hogy a többiekkel azonos ütemben képe- e dolgozni vagy egyéni vizsgálati helyzetben az életkorától elvárható szinten előrehaladni a feladatok megoldásában.

Munkatempó értékelése Megállapítások és példa a pontozásra Munkatempója gyors, dinamikus és egyenletesen megtartott: 2 pont. Munkatempója változó, intenzív, gyors szakaszokat lassulás követ, majd a lassúság állandósul: 1 pont. Munkatempója kezdetektől feltűnően lassú, nem tud gyorsulni, a többiektől elmarad, vagy a feladatra szánt időt sorozatosan túllépi 0 pont.

Figyelem megfigyelése Cél: a figyelmi működés jellemzőinek megismerése. Megállapitások: csoportos és önálló munkahelyzetben: Figyelmi működése megfelelően hosszú ideig intenzív, a feladat megoldását segíti. Nem képes korának megfelelően tartós és intenzív figyelemre,mert A munkafeladatok során a kívánt figyelmi koncentráció csak rövid ideig áll fenn, de akkor elvárhatóan intenzív; A munkafeladatok során a kívánt figyelmi koncentráció alacsony szintű, állandó segítséggel a helyzetben megtartható; A feladat végzésben való részvételt figyelmi okok miatt( pl. fáradtság) elutasítja.

Az eredmények bemutatása A négy területen nyújtott teljesítmény összesített eredménye szerint: A vizsgált gyermekek többsége (53 %) maximális pontszámot kapott a 0-12 pontig terjedő skálán, az átlag értéke 9.8 pont (3 pontnyi szórás mellett.

Visszajelzés kipróbálóktól A véglegesített változathoz készítendő jegyzőkönyvet ki kellene egészíteni az alábbi információkkal Önállóság: Fontos lenne kiegészíteni azokkal az információkkal, hogy kér-e segítséget, ha igen, kitől, illetve a társait nézi, vagy ténylegesen önállóan dolgozik. Motiváció: Az értékelésben a differenciálást tartanánk fontosnak. A belső motivációval nem rendelkező, de kívülről jól motiválható gyermekek kaphatnának egy pontot. Munkatempó: Megfelelő az elkülönítés. Figyelem: Megfelelő az elkülönítés. A konkrét észrevételek a kódolás táblázatában szerepelnek, ezeket érdemes lenne kiegészítésként szerepeltetni, mint a megfigyelési észrevétel.

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!