Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, 2016. június 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS HELYZETE
Advertisements

A magyar áldozatsegítés bemutatása és fejlesztése
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
Soproni Polgárőr Egyesület1 KOrszerű Megelőzési Program = KOMP, amely „egy biztonságosabb jövőbe visz". Tájékoztató.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
ÁLLAMI ÁLDOZATSEGÍTÉS A GYAKORLATBAN Budapesti Szociális Forrásközpont TÁMOP Projekt - Tapasztalatcsere Fórum - ( március 7.)
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
RZS-Neo Szakértői kirendelést támogató modul
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
Bácskai Tünde r. alezredes BRFK Bűnmegelőzési Osztály
Áldozatsegítés és áldozatvédelem
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Alapfeladatok és fejlesztések az Áldozatsegítő Szolgálat munkájában
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
Az elektronikus aláírás állami elismerése
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
„Az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat közös hétvégi ügyeleti rendszerének kialakítása Komárom-Esztergom megyében” november.
Az Európai Unió áldozatpolitikájának megújítása Sömjéni László Bűncselekmények Áldozatainak Napja Szakmai Konferencia Budapest február 22.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Az Áldozatsegítő Szolgálat tevékenysége és programjai „Együtt az áldozatokért” szakmai konferencia Fehér Gyűrű Egyesület – Weisser Ring Schweiz Balatonfüred,
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
Az eszköz alapú finanszírozásokhoz kapcsolódó büntetőeljárások aktualitásai Budapest október 4. Fehér Anikó r. alezredes rendőrségi főtanácsos ORFK.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
ÁLDOZATSEGÍTÉS MAGYARORSZÁGON „LEVENDULA” Az aktív időskor szabadegyeteme október 19.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – óta Magyarországon.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Bevezetés az áldozatsegítésbe Az áldozatsegítés állami rendszere
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ENABLE foglalkozások az iskolánkban
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
II. rész A kereskedelmi szakképesítésekről
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Előadás másolata:

Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.

A bűncselekmény és az áldozat tanúskodás szakértői vizsgálat biztosítási ügyintézés gyógykezelés hivatali ügyintézés polgári pereskedés sajtó munkahelyi hiányzás érzelmi feldolgozás család, barátok érdeklődése bankkártya letiltás

A bűncselekmény és az áldozat

Áldozatsegítés vagy áldozatvédelem? áldozatsegítés aktív az áldozat kérésére szolgáltatás jellemzően nem büntetőeljárási feladat büntetőeljáráson kívüli jogok biztosítása áldozatvédelem passzív minden áldozat számára eljárási biztosíték a büntetőeljárás szereplőinek feladata büntetőeljárásbeli jogok biztosítása ÉS

Áldozatsegítés kialakulása, fejlődése Nyugat-Európa – az 1970-es évektől a tettes-orientált nézetek mellett egyre hangsúlyosabb az áldozatok védelme is Magyarország – a rendszerváltást követően indult – 1989 – Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – 2006 – állami áldozatsegítő szervezetrendszer (2005. évi CXXXV. törvény – Ást.) EU – 2012 óta irányelvi szintű EU-s szabályozás (2012/29/EU) cél – a mérleg egyensúlyba hozása (új Be. tervezet, Ást. módosítás)

Az áldozatok irányítása

A tájékoztatás szabályozása 64/2015. (XII. 12.) BM rendelet 2/2013. (I. 31.) ORFK utasítás 2012/29/EU irányelv 32/2015. (XI. 2.) IM rendelet

A jelenlegi eljárás problémái áldozati oldalról nem kap tájékoztatást a rendőrségtől / nem emlékszik kap tájékoztatást, de a tájékoztató anyagot nem megkapja a tájékoztató anyagot, de nem olvassa el jegyzőkönyvben csak aláírja, de nem olvassa el rendőri oldalról nem elérhető a tájékoztató nincs tisztában vele, hogy át kell adni jegyzőkönyvben aláíratja, de szóban nem hívja fel a figyelmet nem tudja, mit mondjon

az áldozatoknak nyújtott tájékoztatásnak nem kellően hatékony formája a feljelentési jegyzőkönyv egyik bekezdésének – több más figyelmeztetéssel, figyelemfelhívással együtt történő – aláíratása az áldozatsegítő szolgálat által biztosított támogatások lehetőségéről szóló tájékoztatás hatékony módjáról protokollt kell kidolgozni cél: az áldozat valóban megkaphassa a szük- séges tájékoztatást, be tudja azt fogadni, képes legyen értelmezni, és eldönthesse, hogy segítséget kér-e az Áldozatsegítő Szolgálattól protokoll 3 eleme: MIKOR? MIT? HOGYAN? NBS A

Protokoll 1. Mikor? szempont: az áldozat legyen az információ befogadására kész állapotban előírás: a rendőrséggel való első kapcsolatkor – többféle helyzet, de a 3 legjellemzőbb: –  ha már megnyugodott –  intézkedés végén, biztonság megteremtése után –  jegyzőkönyv felvétele, aláírása + várótermi információk (plakát, kivetítés)

Protokoll 2. Mit? szempont: az információ legyen könnyen értelmezhető előírás: szóban és írásban szituációtól függ –  ingyenes Áldozatsegítő Vonal száma –  + tájékoztató anyag –  ++ igazolás kiállítása

Protokoll 3. Hogyan? szempont: az információ megfelelő formában kerüljön átadásra előírás: elismerés, tapintat, tisztelet, személyre szabottság, szakszerűség, megkülönböztetés-mentesség –  szóban, nem túlterjeszkedve –  szóban röviden, megnyugtatva, tájékoztatót átadva, nem túlterjeszkedve –  szóban + írásban (jegyzőkönyv) + tájékoztató + plakát + kivetítő

Példamondatok „Ha úgy érzi, hogy szeretne valakivel beszélgetni a történtekről, vagy úgy gondolja, hogy segítségre van szüksége, hívja fel az Áldozatsegítő Szolgálatot, ahol tájékoztatást kaphat a lehetőségeiről. A számuk éjjel-nappal hívható és ingyenes: ” „Minden ezzel kapcsolatos fontos információt megtalál a tájékoztatón. Az ott található elérhetőségeken pedig bővebb tájékoztatást is kaphat.” „Az Áldozatsegítő Szolgálatnak vannak olyan támogatásai, amihez szükséges egy igazolás tőlünk. Az igazolásért nem kell díjat fizetni, szeretné, hogy ezt most kiállítsam Önnek?”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! dr. Veisz Gábor főosztályvezető-helyettes Igazságügyi Hivatal