Az orosz kommunizmus Kollektivizálás Iparosítás GULAG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Az ország a dualizmus korában
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Magyarország a két világháború között
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Mária Terézia
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Elvtársak!!!.
JAPÁN a felkelő nap országa
Az egységes olasz és német állam létrejötte
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A Kádár-rendszer gazdaságpolitikája
Válság és virágzás Nyugat-Európában
A felvilágosodás - a polgárosodás eszmeisége
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az erősödő náci állam vonzásában
Az orosz forradalom Agitálás Lenin II. Miklós A Téli Palota ostroma
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Erdei Ferenc a makói gimnázium diákjából lett tudós szociológus és politikus ( )
1993-as közoktatási törvény
Portugália.
Képzési modul Nemzetközivé válás
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Európai Uniós ismeretek
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
Kommunizmus: Született: 1796 Apa: Gracchus Babeuf
Folyamatosan emelkedik a lakosság
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
a hatékonyabb munkába segítésért
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Baranya Megyei Önkormányzat
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Válság után, válság előtt
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

Az orosz kommunizmus Kollektivizálás Iparosítás GULAG

A hadikommunizmus  A katonai sikerek titka  a hadikommunizmus (állami irányítás) Az ország erőforrásai a frontnak van alávetve  A hadikommunizmus gazdaságpolitikája  Általános munkakötelezettség  magántulajdon csak mezőgazdasági  ipar, kereskedelem magántulajdon   államosítás  jegyrendszer  központi elosztás a  piac és a pénz helyett  beszolgáltatás  A lakosság életkörülményei tovább romlottak

 A hadikommunizmus alatt  A lakosság életkörülményei tovább  (az ígéretek, ígéretek maradtak)  Elégedetlenségek, lázadások Munkástüntetések, parasztlázadások Csúcspont a kronstadti matrózok lázadása  „Ez a villanás mindennél jobban megvilágította a valóságot.” (Lenin) A kronstadti felkelés A hadikommunizmus következménye A rendszer fennmaradása = gazdasági élet normalizálása

A kronstadti felkelés leverése

Az új gazdasági mechanizmus bevezetése  Elégedetlenségek, lázadások  normalizálni kell a helyzetet  új gazdaságpolitika bevezetése (NEP)  Az új gazdaságpolitika elemei  beszolgáltatás   paraszt  adó  piac  ipar, kereskedelem  kisvállalkozások  nagyváll. nagyobb önállóság  Gazdasági teljesítmény (mutatók)   Élelmiszerellátás javulása  1929  fordulat a gazdaságpolitikában

A kommunista diktatúra kiépítése  1922 Lenin agyvérzés (1924 †)  Harc az utódlás körül (már 1921-től)  Jelöltek: Trockij, Buharin, Sztálin  Sztálin 1922-től a párt főtitkára  Pártapparátusra támaszkodik  Kijátssza egymásellen ellenfeleit  Politikai perek (koholt, koncepciós)  1929 Trockij száműzetés  egyszemélyi diktatúra  Személyi kultusz kialakulása Trockij     

Lenin Sztálinról „Amióta Sztálin elvtárs főtitkár lett, mérhetetlen ha- talmat összpontosított a kezében. Nem vagyok biztos benne, hogy min- dig elég körültekintően tud majd élni ezzel a hatalommal" "Sztálin túlsá- gosan goromba ember és ez a fogyatékosság, amely teljesen elviselhető körünkben, a kommunisták közötti érintkezésben, tarthatatlan a főtitkár tisztségében. Ezért javaslom az elvtársaknak, gondolkozzanak azon, ho- gyan kellene Sztálint ebből a tisztségből áthelyezni. Jelöljenek ki helyére másvalakit, akinek egyebek mellett az a pozitív tulajdonsága van Sztálin elvtárssal szemben, hogy türelmesebb, lojálisabb, udvariasabb és figyel- mesebb az elvtársakkal, kevésbé szeszélyes stb.” 1922 dec. Sztálin Lenin „Végrendeletéről” (1927) Igen, elvtársak, én durva vagyok, azokkal az elvtársakkal szemben, akik durván és hitszegően rombolják és szakítják a pártot… A XIII. kongresszus után arra kértem a Központi Bizottság plénumát, hogy mentsen fel főtitkári tisztségem alól. Valamennyi küldöttség egyhangúlag arra kötelezte Sztálint, hogy marad- jon a helyén. Mit tehettem volna? El kellett volna szöknöm a helyemről? Ez nem fér össze a jellememmel, én még soha, semmilyen posztról nem szöktem meg, és nincs is jogom megszökni, mert ez dezertálás lenne.

Én, mint már korábban említettem nem vagyok a magam gazdája, és ha a párt kötelez, engedelmeskednem kell. … Jellemző, hogy a „végrendeletben” egyetlen szó, egyetlen célzás sincs Sztálin hibáit illetőleg. Ott csak Sztálin durvaságáról van szó. A durvaság azonban nem Sztálin politikai vonalának vagy álláspontjának fogyatékossága, és nem is lehet az. Sztálin művei 10. kötet Sztálin esküje „Elvtársak! Mi kommunisták különös vágású emberek vagyunk. Nem közönséges anyagból vagyunk mi gyúrva. …Amikor eltávozott tőlünk, Lenin elvtárs örökbe hagyta ránk, hogy őrizzük pártunk egységét, mint szemünk világát. Esküszünk neked, Lenin elvtárs, hogy becsülettel fogjuk teljesíteni ezt a végakaratodat is! Amikor eltávozott tőlünk, Lenin elvtárs örökbe hagyta ránk, hogy őrizzük és erősítsük a proletariátus diktatúráját. Esküszünk neked, Lenin elvtárs, hogy erőnket nem kímélve, becsülettel fogjuk teljesíteni ezt a végakaratodat is! Amikor eltávozott tőlünk, Lenin elvtárs örökbe hagyta ránk, hogy minden erőnkkel szilárdítsuk a munkások és parasztok szövetségét. Esküszünk neked, Lenin elvtárs, hogy becsülettel fogjuk teljesíteni ezt a végakaratodat is!”

Az iparosítás programja  a fordulat éve  Lenin és Trockij  Sztálin világforradalom  szocializmus egy országban  Erőltetett iparosítás  iparosítás - „pénz nélkül nem megy”   Eszköze a mezőgazdaság kollektivizálása (A tőke kiszivattyúzása)  kolhozok, szovhozok  ellenállók (kulák-ok)  GULAG (kényszermunkatábor)  Erőltetett iparosítás következménye  látványos orosz fejlődés a 30 években  a világ 2. ipari hatalma  ipari termelés 1913-as szint 12-szerese Erőltetett iparosítás propagandája

 látványos az orosz fejlődés, de  az ár súlyos  mezőgazdasági termelés 1938 < 1913 (nem volt befektetés)  könnyűipar és a  fogyasztási cikkek gyártása stagnál  életszínvonal rohamosan csökken  kolhozosítás = éhínség (2 millió ember éhhalál) (gabonaexport erőltetése) Az iparosítás árnyoldalai Az I. ötéves terv ( ) néhány adata ( évi árakon, milliárd rubel) Gazdasági adat tényleges terv1932 tényleges Nemzeti jövedelem24,449,745,5 Bruttó ipari termelés18,343,243,3 Bruttó mg. termelés13,125,816,6

„Munka a kolhozba” Idilli kép a szovjet emberek hétköznapjairól (propaganda)

A nagy terror évei  A gazdaság élet állami irányítása  Megszilárdul a pártállam keretei  A kommunista párt irányította az összes állami intézményt  1936 sztálini alkotmány  hatalmi ágak szétválasztása  állampolgári jogok biztosítása ezek a gyakorlatban viszont  valósulnak meg  A párt akaratának irányítója az NKVD  A terror fokozása  ürügy Kirov meggyilkolása  A „nagy tisztogatás”  Koncepciós perek  Politikai ellenfelek: Zinovjev, Kamenyev, Buharin †  Hadsereg felső vezetése: Tuhacsevszkij stb †

Kamenyev Buharin Kirov Zinovjev Az áldozatok

A kommunista társadalmi modell  Teljes szerkezeti változás  Eltűnt a magántulajdonosi réteg   Kialakulófélben a kommunista társadalmi modell  munkásosztály - iparosítás  szövetkezeti parasztság (kolhoz-tag)  értelmiség (munkás- és parasztfiatalokból)  Új elit „arisztokrácia”  párt- és állami vezetők, káderek  A kulturális forradalom  kultúra a rendszer szolgája lett  egyház jogainak   ateizmus a szovjet állam hivatalos ideológiája  új népoktatás  analfabétizmus  Régi falusi iskola 