Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Advertisements

Az Akropolisz 5/B.
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Híres épületek a Reformkorban
Mindenszentek temploma Pécs
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Alp ok területén Berchtesgaden Nemzeti park A németországi Berchtesgaden nemzeti park délkelet Bajorországban, közel a német – osztrák határhoz nevezetes.
(középszintű érettségihez)
Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
4. nap Segesvár.
A MAGYAROK NAGYASSZONYA SZIKLATEMPLOM
Szárnyas oltárok Szerkezete
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Dolgozat - GÓTIKA.
Ókori görög régészeti leletek
Szendrő nevezetességei
Magyar Nemzeti Galéria Budapest
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Óföldeáki erődtemplom
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Suki-kehely Szilágyi Klára
Készítette: Kleri Dzsenifer
Siklós-Máriagyűd vallási turisztikai vonzereje Készítette: Héhl Leila.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Cseh nyelvről fordította K.P.
Hellászi lakáskultúra
Ókori görög régészeti leletek
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
SANTA CROCE.
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
A gótika, sz..
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
Ókeresztény Sírkamrák
Készítette: Bujdosó Villő
Bodócs István történelem verseny december 16.
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
Az 1919–1938-ig terjedő első csehszlovák időszakban megkezdődik a város magyar jellegének fokozatos felszámolása: megváltoztatják a város nevét és az.
Muhammad Ali mecset 1. rész
Világörökségek Szlovákiában 2011.augusztus
Hellászi lakáskultúra
Történelmi vonatkozások
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Lajta Gábor: Az emmausi vacsora
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
S TANISLAW W YSPIANSKI. Élete Krakkóban született1869. január 15-én. Később itt tanult tovább festészetet történelmet, művészettörténetet és irodalmat.
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Középkor Képei: Román Stílus
Alberobello Olaszország.
Véred árán, hogy megválts.
Budapest Programajánló
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
BADACSONYTOMAJI SZENT IME TEMPLOM
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Tiszta iszonyat a Wall-Street
Árpádházi Boldog Jolán
Velünk élő középkor Forrás:
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter

Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete, Európa egyik legszebbszékesegyháza.  A dóm érett gótikus stílusban épült egy korábbi, Szent Erzsébetnek szentelt plébániatemplom (román kori, majd egyhajós csúcsívessé alakított) helyén, amely 1378-ban leégett. A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható.  A második szakaszban változtattak a terven, és a magasabb középső hajóra merőlegesen azonos magasságú kereszthajót építettek, így a kereszt alaprajz szárai közt négy alacsonyabb mennyezetű csarnok jött létre.  Az építkezés 3. szakaszában, Cromer Ágoston, bíró 1467-ben építette a Szent Kereszt-kápolnát, ugyanebben az évben került megépítésre a Mettertia-kápolna

Főoltár  A főoltár az 1470-es évek mélyített szekrényű típusába tartozik és között állították fel és készültek festményei. Egykorú Veit Stoss krakkói Mária halála oltárával.  12,5 méter magas, nyitott szárnyakkal 8,1 méter széles. Az oltár részei: szekrény a három főalakkal, predella, oromdísz, két pár szárny összesen 48 táblaképpel. Az oltárszekrény közepén Madonna-szobor karján a gyermek Jézussal (247 cm magas), jobbján Erzsébet, Keresztelő Szent János anyja (191 cm), balján Árpád-házi Szent Erzsébet (194 cm) kezében tálkával és kanállal, a charitas jelképeivel. A szobrok lába alatt domborműves fríz, rajta az öt bölcs és az öt balga szűz. A predellán a sírjából feltámadt Krisztus domborműve látható.

Rodostói ház  II. Rákóczi Ferenc emlékházának berendezésére ben került sor, amikor is ezek a helyiségek kiürültek és az ebédlőház egyes elemei (festett faburkolatok, stukkódíszítés, rácsos ablakok) restaurálásra kerültek.  A Rodostói ház Kassán található Rákóczi-emlékhely, annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720 és 1735 között száműzetésben élt, és halt meg. A Hóhérbástya udvarán álló kétemeletes épület, amelyet1991-ben nyitottak meg a nagyközönség számára. Az eredeti Rodostóban található ház kivitelezésében a fejedelem saját kezűleg is részt vett.