A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
A projektek megvalósítása IV.
Fenntartható utak Jogi Bizottság. JOGI SZEMLÉLET KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET MÉRNÖKI SZEMLÉLET.
KÖZBESZERZÉSEK ROMÁNIÁBAN. A közbeszerzések rendszere Romániában •Nemzeti Közbeszerzési Szabályozó és Ellenőrző Hivatal (N.A.R.M.P.P.);
11. tétel. Alaphelyzet: • Az ajánlatkérő a közbeszerzési eljárásában biztosítani kívánja, hogy az abban részt vevő ajánlattevők ajánlattételi szándékuk.
10. tétel. Alaphelyzet: Ajánlatkérő a nyílt közbeszerzési eljárása során helyszíni bejárást tartott, ahol a résztvevők kérdéseket tettek fel. A kérdéseket.
13. tétel. • Egy költségvetési szerv jön létre, amelyre kiterjed a közbeszerzési törvény alanyi hatálya, mivel klasszikus ajánlatkérőnek minősül. Az ajánlatkérő.
12. tétel. • Egy klasszikus ajánlatkérőnek rendkívül összetett beszerzési igénye van. Számos követelmény meghatározása nehézségeket okoz. • A beszerzés.
1 AZ „EGER, FELNÉMET VÁROSRÉSZ REHABILITÁCIÓJA” közbeszerzési eljárások ismertetése 2009.Szeptember 29.
Konzultációs rendezvénysorozat I október 24. Alkalmasság igazolása, alvállalkozók, kapacitást nyújtó szervezetek KÖZBE-SZERDA.
II./F. KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK LEBONYOLÍTÁSA
Közbeszerzési praktikák, tanácsok:
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Visegrádi Közüzemi - Közszolgáltatói Szakmai Konferencia november 21.
Phare „Integrált helyi fejlesztési akciók
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Környezetvédelmi szempontok az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnál
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
A KBT ÁPRILIS 1-TŐL HATÁLYOS MÓDOSULT RENDELKEZÉSEI
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA Kérelemre Hivatalból Ajánlatkérő Ajánlatkérő Ajánlattevő (részvételre Ajánlattevő (részvételre jelentkező) jelentkező)
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
1 Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Willinger Kornél.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
LEADER közbeszerzési tájékoztató
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A tervezési munka előkészítése és folyamata
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Ökocímke.
Best Practice a zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A Közbeszerzési Törvény változásai 2010 Előadó: Lucsik János hivatalos közbeszerzési tanácsadó.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Általános eljárás IV szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Röviden a közbeszerzésről
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
Előzetes piaci konzultáció
A MINISZTERELNÖKSÉG ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAI MÁTÉ GERGŐ (KFF)
Közbeszerzési tudnivalók
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Ide kerülhet az előadás címe
Dr. Kovács László főtitkár
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Dr. Várhomoki-Molnár Márta Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Dr. Hubai Ágnes KÖZBESZERZÉSI TANÁCSADÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
Közbeszerzési Hatóság
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben

Miért fontos a cégemnek a zöld termék ???

A fenntartható beszerzés mátrixa Negatív hatás elkerülése Megfelelés Pozitív hatás elérése Társadalmi felelősség vállalás Környezet tudatosság Hozzájárulás a fejlődéshez A fenntartható beszerzés mátrixa

DIREKT INDIREKT ANYAGÉPÍTÉSSZOLGÁLTATÁSENERGIA Beszerzés csoportosítása

4. Teljesítés, Hulladékkezelés  megsemmistés 3. Eljárás lefolytatása, szerződés E-tenderekE-aukciókE-aláírás 2. Elemzés / Eljárás előkészítés A, Igények újrafogalmazása: Miért, mennyit,mikor.. B, Termékfejlesztés, piackutatás C, Zöld értékelési szempontok, 1. Igényfelmérés - tervezés Zöldbeszerzés lépései

Éves beszerzési terv Beszerzési eljárás tervezése 1, Igényfelmérés, tervezés

Igények újrafogalmazása, pontosítása : Mit, miért, hogyan, mennyit? Zöld szempontok beillesztése : Gyártás, csomagolás, szabványok, hulladék, stb. Milyen hatással van a környezetre? 2. Elemezés/ Eljárás előkészítés a, Igények újrafogalmazása

2. Elemezés/ Eljárás előkészítés b, Termékfejlesztés, piackutatás -ökocímkék-teljes életciklus elemzés-környezet-központú irányítási rendszerek

Környezetközpontú irányítási rendszerek Szabvány számaSzabvány címe ISO 14001:2004Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek ISO 14011:2002Útmutató minőségirányítási és/vagy környezetközpontú irányítási rendszerek auditjához ISO 14020:2000Környezeti címkék és nyilatkozatok. Általános elvek ISO14021:1999Környezeti címkék és nyilatkozatok. Saját nyilatkozatot tartalmazó környezeti állítások ISO14024:1999Környezeti címkék és nyilatkozatok. I. típusú környezeti cimkézés. Alapelvek és eljárások ISO14031:1999Környezetközpontú irányítás. Környezeti teljesítmény értékelés. Útmutató

Környezetközpontú irányítási rendszerek – ISO szabványok INPUT OUTPUT Környezeti politika Környezeti teljesítmény Jogszabályok Fejlesztés Szennyezés megelőzés ISO EMAS

2. Elemezés/ Eljárás előkészítés c, Zöld értékelési szempontok Alkalmasság vizsgálata Érvényesség vizsgálata Értékelési szempont

Alkalmasság vizsgálat Beszerzési eljárásban csak olyan gazdasági szereplő tehet ajánlatot, amely megfelel az ajánlatkérő által támasztott - szakmai tapasztalatra és képzettségre, - műszaki és technikai feltételekre, - minőségbiztosítási vagy környezetgazdálkodási szabványokra, - gazdasági és pénzügyi helyzetre vonatkozó minimális követelményeknek (alkalmassági követelmények) és nem áll kizáró ok hatálya alatt. Az alkalmassági követelményeket és az azoknak való megfelelés igazolására benyújtandó dokumentumokat az eljárást megindító dokumentumban pontosan meg kell jelölni. Ennek során meg kell határozni, hogy mely körülmények megléte, illetve hiánya vagy azok milyen mértékű fogyatékossága zárja ki, hogy az ajánlatkérő az ajánlattevőt alkalmasnak minősítse a szerződés teljesítésére.

Érvényesség vizsgálata Az eljárás során az ajánlatkérő köteles megállapítani, hogy mely ajánlatok érvénytelenek, és hogy van-e olyan ajánlattevő, akit az eljárásból ki kell zárni. Az ajánlat érvénytelen lehet, amennyiben - azt az ajánlattételi határidő lejárta után nyújtották be, - az ajánlattevő vagy alvállalkozója nem felel meg az összeférhetetlenségi követelményeknek, - az ajánlattevőt vagy alvállalkozóját az eljárásból kizárták; - az ajánlattevő nem felel meg a szerződés teljesítéséhez szükséges alkalmassági követelményeknek; - egyéb módon nem felel meg az ajánlattételi felhívásban és a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek. - aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmaz, - lehetetlen vagy túlzottan magas vagy alacsony mértékű, illetve kirívóan aránytalan kötelezettségvállalást tartalmaz.

Értékelési szempont Az ajánlatok értékelési szempontja a következő lehet: a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás, vagy az összességében legelőnyösebb ajánlat kiválasztása. Ha az ajánlatkérő az összességében legelőnyösebb ajánlatot választja ki, köteles meghatározni - az összességében legelőnyösebb ajánlat megítélésére szolgáló részszempontokat; - részszempontonként az azok súlyát meghatározó - a részszempont tényleges jelentőségével arányban álló - szorzószámokat (súlyszám) - az ajánlatok részszempontok szerinti tartalmi elemeinek értékelése során adható pontszám alsó és felső határát, amely minden részszempont esetében azonos; - azt a módszert, amellyel megadja a ponthatárok közötti pontszámot.

Zöld értékelési szempont: A legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás = ÁR  Az összességében előnyösebb ajánlat kiválasztása Környezetvédelem – Életciklus – Költség figyelembe vétele Gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat

3. Az eljárás lefolytatása – zöld szempontok figyelembe vétele E-TENDER E-AUKCIÓ E-ALÁÍRÁS

4. Teljesítés – hulladékkezelés Teljesítés: A szerződésben vállalt kötelezettségek kontrollja, zöld szempontok ellenőrzése Hulladékkezelés: A hulladékkezelés folyamata, Megsemmisítés Újrahasznosítás?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!