A kötelezett kliensekkel való munka elméleti és gyakorlati kérdései.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Nehéz ügyfél-e a fiatalkorú?.  Fegyelmi eljárások  Elhúzódhat  Kérdéses a hatékonysága  Büntet  Tanult tehetetlenség  „Alternatív költsége van”
Kapcsolattartás a szülői házzal
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Csoport munka.
Munka-magánélet egyensúlya- a vállalkozás, mint lehetséges megoldás
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Pataki Éva Útközben Budapest, 2009.szeptember 24.
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
Motivációs kérdezés technikája
A szociális munka elméletek – IV. Humanisztikus és egzisztenciális elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991, old.
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
Bizalom a szervezetekben
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Egyéni döntések a szervezetben
A kulturális intelligencia
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Konzultáció a segítésben WJLF ÁSZM
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
AZ ORVOSHOZ FORDULÁS FOLYAMATA
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Speciális gyermekvédelem
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Érzelmi intelligencia
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Egy érdekes összefogás a nyugati végeken avagy szerszámkészítés Csepregen az iskola szemszögéből.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A kötelezett kliensekkel való munka elméleti és gyakorlati kérdései

Korai szociális munka: tömeges mértékű és veszélyesnek tekintett szegények ellátása és felügyelete. Kontroll: kemény, szankciók. Segítés: segélyezés. Szociális munka professzionalizálódása: egyre nagyobb tér és fejlődés a szociális munkásnak. II. világháború után: a szakemberek száma megtöbbszöröződött, jóléti államok kiteljesedésének hatásai. Nem történt változás: a kliensek azok maradtak, akik a szükségleteiket állami támogatások által tudták kielégíteni, a másik megrendelő az állam. Kettős mandátum: állam és ellátásokat igénylő egyének csoportjai.

Az egyensúly koronként különféleképpen alakult. Case work (esetmunka) átalakulása: a kontroll elemei mellett a segítő megközelítés is nagyobb hangsúlyt kapott. Pszichológia hatása: funkcionális iskola, a szociális munkás, mint kísérő jelenik meg. Jóléti állam krízise: „támogat és követel” és „önsegítés segítése” szemléleti keretei.

Két megközelítés Az önkéntességhez, mint a segítő és kliens közötti kapcsolat, a segítő folyamat alapvető feltételhez való ragaszkodás jellemzi az egyik oldalt. Az önkéntesség inkább mítosz, mint realitás. Kapcsolatfelvétel dimenziói (saját elhatározás, személyes kapcsolati hálóból, a jelzőrendszerbe tartozó szolgáltatástól, jogi és/vagy hatósági előírásból).

A címkézés és kategorizálás helyett önkéntes és kötelezett motivált és nem motivált kliens elnevezések jelentkeztek. Kik tartoznak a kötelezett és az önkéntes kliensek körébe? Kötelezett kliens dilemmái!

Adott az összhang a kliens és a szakember között. Az önkéntes kliens képe hozzájárul a kontrollhoz tartozó szerepek és eszközök finomodásához. A hatalmi egyenlőtlenség megmaradt, talán „a szavak lettek szebbek”. De: a puhább ráhatások abból az igényből fakadtak, hogy a kliens rendelkezzen a lehető legnagyobb szabadsággal, önállósággal.

Rendelkezik problémamegoldással. Rendelkeznek olyan készségekkel, mint a segítség kérése és elfogadása. Van együttműködési szándéka. Dinamikus, változást kereső. Magas szabadságfok. Magasabb motivációs szint (sokszor a motiváció fenntartásáért meg kell küzdeni a kliensnek és a segítőnek is).

Külső kényszer miatt jelentkező kliens. Vannak akik megkönnyebbülnek, mert nem arra számítottak amit kaptak a kötelezettségtől. Többen fel vannak háborodva, hogy egy szociális szolgáltatással kell kapcsolatot tartaniuk. Számos induló probléma, főleg ha a segítő nehezen kezeli az ellenállást.

Nincs vagy alacsony problémamegoldás. Gyenge a segítség kéréshez és az elfogadáshoz szükséges készségek szintje. Gyenge együttműködési szándék. Alacsony motiváció szint. Változást kerülő Idegen döntés- például környezet, jogi kényszer.

Önkéntes kliens- „önkéntes” segítő: a cél ugyanaz, az összhang jobb. Minden téren nagyobb a szabadság foka. Kötelezett kliens- kötelezett segítő: nem vagy csak következményekkel szakítható meg a kapcsolat. Beszámolási kötelezettség a szakember oldalán. Motivált kliens- motivált segítő: egyirányú folyamatok. Ellenállás a kliens oldaláról- ellenállás legyőzése a segítő oldaláról: ellentétes folyamatok.

Conen és Hesser felosztása alapján: Gyermekekkel szembeni rossz bánásmód. Gyermekek elhanyagolása. Szexuális visszaélés. Fizikai erőszak. Szenvedélybetegség, drogfüggőség. Öngyilkossági szándék. Bűnelkövetés. Adósságok, köztartozások.

Pro-szociális viselkedés: a pozitív szándékok, cselekvések megerősítése a problémásak helyett. Olyanok számára nyújt segítséget, akik ritkán tapasztaltak feléjük irányuló jó szándékokat. Pozitív törekvések felismertetése és tudatosítása. Reactance elmélete (autonómia igény) Ösztönző és késztető faktorok (pull és push): olyan szereplők és hatásokat különítenek el, amelyek külső befolyással rendelkeznek a kliens és a szakember együttes munkájára. Aktivizáló-motiváló szociális munka: kliens erőforrásaira összpontosít, erősségek lehetőségek. Kötelezett klienseknél fokozott jelentősége van.

A szociális munkás hatalmi szerepkör A kliensek számára a szociális munkás a hatalom képviselői A szociális munkás azonban úgy érzi, hogy túl van korlátozva

Szociális munkásként gyakran szembesülünk értékdilemmákkal Beavatkozás dilemmája Értékelés dilemmája Kontroll vagy autonómia Értékkülönbség Elkötelezettség lojalitás Szabadság, biztonság

Az érzelmi intelligencia az ami a csúcsteljesítményhez vezethet el minket Két modellt készített ennek feltérképezésére

Háromszereplős: üldöző, megmentő, áldozat Az áldozat: szenvedő típus, nem képes megoldani a problémát Az üldöző:saját érdekében cselekszik, mások szenvednek a viselkedésétől A megmentő: az áldozattal törődik

Szintén három szereplős: önérvényesítő, gondoskodó, megsebzett Önérvényesítő: saját érdekében cselekszik Gondoskodó: nehéz helyzetben lévővel törődik Megsebzett: szenvedő

A dráma háromszög egy destruktív élethelyzet senki nem a probléma megoldására törekszik, a középbonban a hatalom áll A nyertesek háromszöge konstruktív a megoldásokra törekvő élethelyzet Mindkettőt használjuk a való életben, de a szociális munkás szerepben a cél mindig a konstruktív megoldás

Burgess, R.C. (2005): Az érzelmi intelligencia egyéni és szervezeti tanulást kiemelő modell. A dráma és a nyertesek háromszöge. Pataki Éva: Kontroll és segítő funkció a szociális munkában. A kötelezett kliensekkel való szociális munka elméleti és gyakorlati kérdései

Köszönjük a figyelmet! Fekete Lilla Mészáros Dávid