1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
Advertisements

2014. február 26. Hajgató Zoltán pénzügyőr ezredes, főigazgató
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
NAV Tolna Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága
Szabályozók, feltételek, működés
Elektronikus vám – E-Customs
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Közösségi vámjogi szabályozás
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
FONTOSABB INFORMÁCIÓK
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
-1- Katasztrófavédelmi hozzájárulás, bírság, és igazgatási szolgáltatási díj SZAKMAI KONFERENCIA február 22.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
e-jövedék konferencia
A kiviteli vámeljárásokat érintő aktualitások
A nemzeti vámjogszabályok
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
Vámjogi szabályozás, gyakorlati vám ismeretek
Szabálysértési méltányossági kérelem
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Közösségi vámjogi fogalmak
Webes változat, animáció nélkül !!!
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Az Európai Közösség vámjoga
Dr. Nagy János, altábornagy püőr. főtanácsos országos parancsnok
Vámeljárások és szabályozások a közös ipari parkban február
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása
UNIÓS VÁMKÓDEX i változások, új lehetőségek, kötelezettségek 1132 Budapest, Csanády utca 5. III/3. Tel.:
Engedélyezett gazdálkodó státus AEO az Uniós Vámkódex szerint Takácsné Illés Mária pénzügyőr százados NAV KI Vám Főosztály 1.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Általános, horizontális rendelkezések.
Uniós Vámkódex bevezetése I. Általános rendelkezések Kérelemre hozott határozatok Vámellenőrzések.
Az áruk ellenőrzése és átengedése az UVK rendszerében Az áruk ellenőrzése és átengedése az UVK rendszerében Puszta János pénzügyőr ezredes főosztályvezető-helyettes.
VÁM Vám szerepe A vám olyan közadó formájában alkalmazott gazdasági és kereskedelmi politikai eszköz, amely árképző tényezőként korlátozza, illetve.
© Készítette: Zoltay Gergely Adóhatósági oktatás.
Vámtartozás-vámbiztosítékok Kanyár Tamás pénzügyőr főhadnagy.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Környezetvédelmi termékdíj Előadó: Váradi Ágnes fhdgy.
UNIÓS VÁMKÓDEX Származás - Tarifa - Vámérték
Vámjogi ismeretek az adóellenőrzésben
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámeljárások.
2010. január 14. Az engedélyezési eljárással kapcsolatos kérdések Iránytű a Fémtörvényhez A fémtörvény és a végrehajtási rendelete a.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Fogalmak Oktatási anyag Október 09. Szórádi András.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
-1- Katasztrófavédelmi bírság és katasztrófavédelmi hozzájárulás Horváth Gergely tű. fhdgy február 9.
Változások a vámjogszabályok gyakorlati alkalmazása terén Dr. Nagy János vezérőrnagy országos parancsnok Vám-és Pénzügyőrség.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámfelügyelet.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága
Szankciórendszer az UVK tükrében
Jövedéki adó évi CXXVII. Tv.
Vámbiztosítékok rendszere
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A bírósági végrehajtás II.
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Pénzügyi jog A vámjog szabályozása.
Pénzügyi jog A vámjog szabályozása.
Előadás másolata:

1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL

HÁTTÉR Magyarország május 1-től az Európai Unió teljes jogú tagja. Az Európai Közösség vámterületén az Európai Közösség vámjogszabályait kell alkalmazni. A vámterület a huszonöt tagállam területét foglalja magába. A közösség vámterületére érkező vámáru vámjogi sorsát rendezni kell. Az áru vámjogi sorsa az alábbi módok egyikével rendezhető: az áru vámeljárás alá vonásával, az áru beléptetésével vámszabad területre, vagy vámszabad raktárba, az áru újrakivitelével a Közösség vámterületéről, az áru megsemmisítésével, vagy az áru felajánlásával az államkincstár számára.

HÁTTÉR Az áru vámjogi sorsát leggyakrabban a vámeljárás alá vonással rendezik. A vámeljárások a következők lehetnek: árutovábbítás, szabad forgalomba bocsátás, vámraktározás, aktív feldolgozás, felügyelet melletti feldolgozás, ideiglenes behozatal, passzív feldolgozás, kiviteli eljárás

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Vámkódex végrehajtási rendelet 525. cikkében megnevezett vámraktárak főként a nem közösségi áruk raktározásának célját szolgálják. A raktározás időtartamára a vámraktárban raktározott nem közösségi áruk mentesülnek a behozatali vámok kiszabása és a kereskedelem-politikai intézkedések alkalmazása alól.

ALAPOK o Nem közösségi áruk mentesek a vámraktározási eljárás alá vételt követően az importárura kiszabandó általános és egyéb forgalmi adók, valamint a jövedéki adó megfizetése alól. o A vámhatóság engedélyezheti valamely vámraktár területén nem közösségi áruk feldolgozását. o A közösségi árunak a vámraktár területén történő tárolását, illetve a nem közösségi áruk feldolgozását a vámraktár működésére vonatkozó engedélyében fel kell tüntetni. o Alapesetben a vámraktár kiskereskedelmi célra nem használható.

A vámraktárak lehetnek közvámraktárak és magánvámraktárak Közvámraktár Közvámraktárak típusai: „A” típusú közvámraktár, a benne tárolt áruért az üzemeltetője, az engedélyese a felelős. „B” típusú közvámraktár, a benne tárolt áruért a betárolója a felelős. „F” típusú közvámraktár, a vámhatóság üzemelteti. Az „A” vagy „B” típusú közvámraktárt gazdálkodó, az F típusú raktárt vámhatóság hozhatja létre. Ezek a raktárak vámraktározás céljára bármely személy részére rendelkezésre állnak. "A" típusú raktár különösen akkor jöhet szóba, ha különböző beraktározók árui ugyanazon a helyen raktározandók. Ez adódhat pl. hűtőházak, áruforgalmi vagy disztribúciós központok esetében. A „B” típusú közvámraktár annyiban tér el az „A” típusú közvámraktártól, hogy a vámraktárba beraktározott nem közösségi áruk utáni felelősséget a beraktározó viseli. Az „F” típusú közvámraktárt a vámhatóság működteti. RAKTÁRTÍPUSOK

Magánvámraktár Magánraktárak típusai: (az üzemeltető, engedélyes tárolhat be árut) „C” típusú magánvámraktár, ahol a beraktározó nem feltétlenül az áru tulajdonosa. „D” típusú magánvámraktár, az engedély tartalmazza a vámraktározási eljárást követő szabad forgalomba bocsátásra vonatkozó engedélyt is (helyi vámkezelési engedélyt). „E” típusú magánvámraktár, nem jelent egy konkrét raktárépületet, az engedélyt egy adott telephelyre adják meg (például egy gyártelep).

II. ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁS 6. Engedély kérelem, engedélyezés feltételei, engedély kiadása, tartalmi elemei Illetékesség o A vámraktár engedélyezésére irányuló kérelmet a kérelmezőnek a vámraktárként jóváhagyandó hely vagy azon hely szerint kijelölt vámhatósághoz kell benyújtania, ahol a kérelmező főkönyvelését tartják. o Az engedélyeztetési kérelmet írásban, kettő példányban kell benyújtani.

AZ ENGEDÉLY FELTÉTELEI a) Személyi feltételek o engedély kizárólag a Közösség területén letelepedett személyek részére adható b) Gazdasági feltételek o vámraktár üzemeltetésére vonatkozó engedély nem adható meg anélkül, hogy a vámhatóság megvizsgálná a gazdasági feltételeket c) Azonosság biztosítása o a betárolt áruk azonosságát biztosítani kell d) Az adminisztratív ráfordítás arányossága o a szükséges felügyeleti és ellenőrzési intézkedések végrehajtása nem követelhet a gazdasági szükséglethez képest aránytalanul nagy adminisztratív ráfordítást e) Kiskereskedelmi értékesítés o a vámraktárban vagy a raktározás helyiségeiben történő kiskereskedelmi értékesítés nem megengedett.

AZ ENGEDÉLY TARTALMA a) Általános rész b) Vám- és pénzügyőri hivatalok c) Biztosíték nyújtása d) Az áru megjelölése e) Raktározás f) Szokásos kezelési módok g) Ideiglenes kitárolás h) Átszállítások i) Raktárnyilvántartások j) A raktárkészlet listája k) Egyszerűsített eljárások

BIZTOSÍTÉK NYÚJTÁSA Vámraktár engedély megadásához teljes összegű biztosítékot kell nyújtani! A biztosíték összegét a kérelmező forgalmi adatai vagy üzleti terve alapján kell megállapítani! A biztosíték összegének mindenkor fedeznie kell a raktározás alatt álló áruk után, a szabad forgalomba kerülés esetén felszámítható vám és nem közösségi adók és díjak együttes összegét!

KÖZÖSSÉGI/NEM KÖZÖSSÉGI ÁRUK KÖZÖS TÁROLÁSA A vámhatóság engedélyezheti a vámraktározási eljárás alá nem vont közösségi áruk és nem közösségi áruk ugyanabban a vámraktárban vagy ugyanabban a raktározási létesítményben történő együttes raktározását.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!