Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámeljárások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A külföldi forgalmi rendszámú gépjárművek ellenőrzése Budapest, november 23.
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Szabályozók, feltételek, működés
Elektronikus vám – E-Customs
A közúti fuvarozás nemzetközi szabályozása
Közösségi vámjogi szabályozás
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Elektronikus kérelem benyújtás
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Boros Sándor pénzügyőr százados osztályvezető
A kiviteli vámeljárásokat érintő aktualitások
A nemzeti vámjogszabályok
vámjogi és vámeljárási szabályok rendszere
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Közösségi vámjogi fogalmak
Webes változat, animáció nélkül !!!
Az Európai Közösség vámjoga
Vámeljárások és szabályozások a közös ipari parkban február
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Az áfa-törvény jövő évi változásai
AEO statisztikák Engedélyezett gazdálkodói státusz a számok tükrében
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
UNIÓS VÁMKÓDEX i változások, új lehetőségek, kötelezettségek 1132 Budapest, Csanády utca 5. III/3. Tel.:
Engedélyezett gazdálkodó státus AEO az Uniós Vámkódex szerint Takácsné Illés Mária pénzügyőr százados NAV KI Vám Főosztály 1.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Általános, horizontális rendelkezések.
Uniós Vámkódex bevezetése I. Általános rendelkezések Kérelemre hozott határozatok Vámellenőrzések.
Az áruk ellenőrzése és átengedése az UVK rendszerében Az áruk ellenőrzése és átengedése az UVK rendszerében Puszta János pénzügyőr ezredes főosztályvezető-helyettes.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
VÁM Vám szerepe A vám olyan közadó formájában alkalmazott gazdasági és kereskedelmi politikai eszköz, amely árképző tényezőként korlátozza, illetve.
© Készítette: Zoltay Gergely Adóhatósági oktatás.
Vámtartozás-vámbiztosítékok Kanyár Tamás pénzügyőr főhadnagy.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Környezetvédelmi termékdíj Előadó: Váradi Ágnes fhdgy.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
UNIÓS VÁMKÓDEX Származás - Tarifa - Vámérték
Vámjogi ismeretek az adóellenőrzésben
BELSŐ MEGFELELÉSI PROGRAM MEZEY MARIANN VEZETŐ TANÁCSOS.
A kettős felhasználású termékek vámhatósági ellenőrzése „ Minden változik, csak a változás állandó” Harnberger György NAV Központi Hivatala Vám Főosztály.
1002/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS A VÁMRAKTÁROZÁS EGYSÉGES ELJÁRÁSI RENDJÉRŐL.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
Az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény változásai től ; től től ; től.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Fogalmak Oktatási anyag Október 09. Szórádi András.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámfelügyelet.
NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága
Szankciórendszer az UVK tükrében
Vámbiztosítékok rendszere
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Pénzügyi jog A vámjog szabályozása.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Pénzügyi jog A vámjog szabályozása.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Uniós Vámkódex nemzeti végrehajtása Vámeljárások

Az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU rendelet alapján az alábbi vámeljárások alá vonhatók az áruk: Szabad forgalomba bocsátás Kivitel Különleges eljárások (BIZTOSÍTÉK!): amelynek az alábbiakban részletezett 4 kategóriáit künönböztetjük meg: a) árutovábbítás: - külső árutovábbítás - belső árutovábbítás b) tárolás:- vámraktározás - vámszabad területek c) különleges felhasználás: - ideiglenes behozatal - meghatározott célra történő felhasználás d) feldolgozás: - aktív feldolgozás - passzív feldolgozás

Árutovábbítás amely továbbra is a külső és belső árutovábbítást foglalja magában (nem engedélyköteles) A külső árutovábbítási eljárás lehetővé teszi a nem uniós áruknak az Unió vámterületén belül egy adott pontról egy másikra történő szállítását, anélkül, hogy a következők bármelyike vonatkozna rájuk: a.) behozatali vám b.) egyéb terhek az egyéb vonatkozó hatályban lévő rendelkezések szerint c.) kereskedelempolitikai intézkedések, amennyiben azok nem tiltják az áruknak az Unió vámterületére való beléptetését, illetve onnan való kiléptetését. A belső árutovábbítási eljárás lehetővé teszi az Unió vámterületének egyik pontjáról a másikra uniós áruk e vámterületen kívüli területen vagy országon keresztül történő szállítását vámjogi státusukban történő változás nélkül.

Árutovábbítás Változások: egyedi garanciajegy (TC 32): az új szabályozás szerint egy garanciajegy € helyett € összegig nyújt fedezetet egy árutovábbítási eljárásra. A régi garanciajegyek nem használhatók május 1. után. A garanciajegyek érvényességi ideje a kibocsátás dátumától 1 év. T5 megszűnik (azon gazdasági vámeljárásra szóló engedélyeket módosítani kell, melyekben T5 ellenőrző példányok használatáról van rendelkezés. A T5 ellenőrző példányok alternatívája bármilyen kereskedelmi vagy adminisztratív okmány (számla, CMR, sőt akár a rendelkezésre álló T5 ellenőrző példányok is!) lehet, erről az adott engedélyben kell rendelkezni. A jelenlegi nemzeti vámjogszabályok szerinti egyszerűsített árutovábbítási eljárások megszűnnek, azonban az SZMGSZ fuvarlevél a Magyarország területén vasúti forgalomban megvalósuló árutovábbítás vámeljárás során vám-árunyilatkozatként használható az új vámtörvény 99. § alapján. A május 1-je előtt kiadott TC31 (kezességi tanúsítvány) és TC33 (tanúsítvány a biztosítéknyújtás alóli mentességről) engedélyek érvényben maradnak, azonban ezek kizárólag árutovábbítási eljárásokra lesznek alkalmazhatóak.

Vámraktározás A jelenlegi szabályozás alapján az alábbi vámraktározási eljárások vannak érvényben: A,B,C,D,E,F típusú A,B,F-típusú raktárak közvámraktárként működnek, amelyben az A- típusú esetében a felelősség az üzemeltetőé, az uniós vámkódexben ezt felváltja az I. típusú közvámraktár, amelyben a vámraktározáshoz kapcsolódó kötelezettségek az engedélyesre és a vámeljárás jogosultjára hárulnak, A B-típusú (felelősség a beraktározón) helyett II. típusú közvámraktárak, amelyben a vámraktározáshoz kapcsolódó kötelezettségek a vámeljárás jogosultjára hárulnak F-típusú helyett vámhatóság által üzemeltetett vámraktárak III. típusú közvámraktár Fentiek bármely személy részére rendelkezésre állnak. magánvámraktárak, amelyeket a vámraktározás engedélyese használhat, (C,D,E-típus helyett)

Aktív feldolgozás Jelenlegi szabályozás szerint az aktív feldolgozás két különböző eljárásra bontható. Vámvisszatérítéses eljárás illetve felfüggesztő eljárás. Felfüggesztő eljárás definíciója: a közösség vámterületéről végtermékként újrakivitelre szánt nem közösségi áru. Az új szabályozás szerint a vámvisszatérítéses eljárás megszűnik azonban a megmaradó felfüggesztő eljárás tekintetében újrakiviteli szándék már nem szükséges. Mivel az aktív feldolgozás vámvisszatérítéses eljárásra kiadott engedélyek érvényben maradhatnak április 30-a után is, ezekben az engedélyekben meg kell határozni az eljárás lezárására rendelkezésre álló időszakot, illetve az elszámolás módját; 51-es eljáráskód használható!!! Amennyiben szükségesnek ítélik a vámhatóságok az engedélyes tekintetében, az aktív feldolgozás vámvisszatérítéses eljárásra kiadott engedélyekhez biztosítékot lehet megkövetelni az engedélyestől akár ügyleti alapon is. Kiegyenlítő kamat megszűnik, azt csak az április 30-ig terjedő időszakra kell megfizetni A vámvisszatérítéses aktív feldolgozás és vámfelügyelet melletti feldolgozás megszűnésével megszűnnek azok az eljáráskód kombinációk, melyek 41-gyel és 91-gyel kezdődnek (de ezek a kódok megjelenhetnek az eljáráskód kombinációk 3-4 karakterén, mint megelőző eljárások Az aktív feldolgozást követő szabad forgalomba bocsátás során nem kell vám- árunyilatkozatot benyújtani akkor, amikor a vámtartozás összege nulla. Az áfa önadózói engedéllyel rendelkező gazdálkodók természetesen ilyenkor is önadózással teljesítik áfa- fizetési kötelezettségüket. Az áfa önadózói engedéllyel nem rendelkező ügyfeleknek ilyen esetben adónyilatkozatot kell benyújtaniuk, melynek formája lehet az eddigi gyakorlat szerint használt (elektronikus) egységes vámokmány is.

Passzív feldolgozás a Közösségi Vámkódex 151. cikkében foglalt vámok különbözete szerinti értékkel történő számítás módszere megszűnik, vám és áfa számítása csak a hozzáadott érték alapján, A passzív feldolgozást követő újrabehozatalkor már nem lesz alkalmazható a B05 kiegészítő eljáráskód („Végtermékek visszahozatala részleges vámmentességgel, ahol a feldolgozási művelet költségét tekintik a vámérték kiszámítása alapjának”), mivel ez a számítás főszabállyá lép elő, így ebben az esetben a 000 kiegészítő eljáráskódot kell majd használni.

Ideiglenes behozatal teljes/részleges vámmentesség megmarad részleges vámmentesség továbbra is 3 %, „használati” vám és áfa fizetés nem havonta kell teljesíteni, hanem az eljárás lezárásakor, Kiegyenlítő kamatot itt is csak a ig terjedő időszakra kell megfizetni.

Vámeljárások lezárása Az új Vámkódex, és a hozzá kapcsolódó rendeletekben foglaltak alapján kell lezárni az alábbi vámeljárásokat: -meghatározott célra történő felhasználás -A,B,C,E és F típusú vámraktározás -Aktív feldolgozás felfüggesztő eljárás -Vámfelügyelet melletti feldolgozás A Közösségi Vámkódex, és a hozzá kapcsolódó rendeletekben foglaltak alapján kell lezárni az alábbi vámeljárásokat: -D típusú vámraktározás -Aktív feldolgozás vámvisszatérítéses eljárás -Ideiglenes behozatal -Passzív feldolgozás

Egyszerűsített eljárások Az Uniós Vámkódex a Közösségi Vámkódexben foglalt egyszerűsítési eljárások körét további bővíti az alábbiakban részletezett módon: -Az „egyszerűsített árunyilatkozat” felváltja a jelenlegi szabályozás szerinti hiányos árunyilatkozatot és egyszerűsített nyilatkozattételt; -A „nyilvántartásba történő bejegyzés” a helyi vámkezelési engedély helyett jelenik meg. -Új egyszerűsítésként jelenik meg az Uniós Vámkódexben a „központi vámkezelés”, valamint az „önértékelés” lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy az átmeneti rendelkezések alapján a jelenlegi vámjogszabályok alapján határozott időre megadott, május 1-jén hatályos engedélyek megtarthatják érvényességüket az engedély érvényességi idejének végéig, de legkésőbb május 1-jéig. Azok az engedélyek pedig, amelyeket határozatlan időtartamra adtak ki, újraértékelésükig, de legfeljebb szintén május 1-jéig maradnak érvényben.

Nyilvántartásba való bejegyzés A vámhatóságok kérelem alapján engedélyezhetik, hogy valamely személy a nyilatkozattevő nyilvántartásába való bejegyzés formájában nyújtson be vám-árunyilatkozatot, amennyiben az említett árunyilatkozat adatai a nyilatkozattevő elektronikus rendszerében a benyújtáskor a vámhatóságnak is rendelkezésére állnak. A vám-árunyilatkozat elfogadottnak tekintendő az áruk nyilvántartásba való bejegyzésének pillanatában A vámhatóságok kérelem alapján eltekinthetnek az áruk vám elé állításának követelményétől, amelynek együttes feltételei az alábbiak: - a nyilatkozattevő a AEOC típusú engedélyezett gazdálkodó -az áruk jellege és áramlása – amely ismeretes a vámhatóság előtt – indokolja -a felügyelő vámhivatal hozzáfér mindazon információkhoz, amelyeket szükségesnek vél ahhoz, hogy szükség esetén élhessen az áruk vizsgálatának elvégzésére vonatkozó jogával -az árukra már nem vonatkozik tilalom vagy korlátozás

Nyilvántartásba való bejegyzés összes vámeljárásra alkalmazható (kivéve árutovábbítás) nincs ügyleti alapon benyújtott árunyilatkozat; közvetlen képviselő nem kaphat ilyen engedélyt * Az egyszerűsítéshez nem kell biztosíték; * A nyilatkozattevő nyilvántartásába való bejegyzésre szóló engedély a Bizottság álláspontja szerint nem adható ki közvetlen képviselőnek (mivel a közvetlen képviselő nem nyilatkozattevő), ám a közvetlen képviselőknek május 1-je előtt helyi vámkezelési eljárásra kiadott engedélyek érvényben maradhatnak, illetve a közvetlen képviselő új képviselni kívánt személyeket is bevonhat az engedély szerinti eljárásaiba, amíg ezen engedélyeket nem vizsgálják felül.

Nyilvántartásba való bejegyzés A nyilvántartásba való bejegyzésnek nem feltétele az, hogy a kérelmező az eljáráshoz biztosítékot nyújtson, azonban ha az eljárást különleges eljárásra kívánja használni az engedélyes, a különleges eljárásra vonatkozó szabályok szerint kell biztosítékot nyújtani. Ha az eljárást szabad forgalomba bocsátásra kívánja használni az engedélyes, az engedélynek kapcsolódnia kell egy halasztott fizetési engedélyhez, melyhez a halasztott fizetésre vonatkozó szabályok szerint kell biztosítékot nyújtani.

Központi vámkezelés A vámhatóságok kérelem alapján engedélyezhetik valamely személy számára, hogy a letelepedési helyén illetékes vámhivatalnál nyújtson be vám-árunyilatkozatot olyan árukra vonatkozóan, amelyeket egy másik vámhivatalnál állítanak vám elé. mentesítést lehet adni, amennyiben a vám-árunyilatkozat benyújtására és az áruk vámhivatalnál történő vám elé állítására egyazon vámhatóság felügyelete mellett kerül sor a vámhivatal, amelynél a vám-árunyilatkozatot benyújtották, köteles: -felügyelni az áruknak az adott vámeljárás alá vonását -megvizsgálhatja az árunyilatkozatot és az azt alátámasztó okmányokat -előírhatja a nyilatkozattevő számára, hogy egyéb okmányokat is benyújtson Kérheti azt a vámhivatalt, ahol a vám elé állítás történik, hogy áruvizsgálatot, mintavételt végezzen. elvégzi a vámtartozásnak megfelelő behozatali vagy kiviteli vámok összegének beszedéséhez szükséges vámalakiságokat

Önértékelés A vámhatóságok kérelem alapján engedélyezhetik a gazdálkodó számára, hogy bizonyos vámalakiságokat a vámhatóságok helyett elvégezzen, meghatározza a fizetendő behozatali és kiviteli vám összegét, valamint vámfelügyelet mellett végrehajtson bizonyos ellenőrzéseket Feltétel: AEOC Kiegészítő árunyilatkozat benyújtási kötelezettsége alóli mentesség Vámhatósági hozzáférés az engedélyes informatikai rendszeréhez A gazdálkodó a vámhatóságok által az engedélyben rögzített időszak végén meghatározza az engedélyben megállapított szabályok szerint a fizetendő behozatali és kiviteli vám összegét, az engedélyben rögzített időszak leteltét követő 10 napon belül az említett engedély engedélyese részletesen tájékoztatja a felügyelő vámhivatalt az általa meghatározott összegről.

Köszönöm a figyelmet!