Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető 2016. Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Területi tapasztalatok a hátrányos helyzetűek oltásával/átoltottságával kapcsolatban Dr. Kohut Zsuzsanna HBMKH NSzSz Járványügyi Osztály A folyamatos.
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Esélyek a munkaerőpiacon
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Az „Út a munkához” program évi változásai
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Az „Út a munkához” program évi változásai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM

A helyi termelői piacok létrejöttének körülményei Az 52/2010. (IV. 30.) rendelet (kistermelői rendelet) megjelenését követően a regisztrált kistermelők száma gyors növekedésnek indult, és rövid időn belül megkétszereződött, átlépve a 10 ezer főt. A helyi értékesítési lehetőségeket hozzá kellett igazítani a termelői oldalról felmerülő igényhez, valamint a megváltozott fogyasztói elvárásokhoz is. A hagyományos, állandó piacok mellett hiányzott egy olyan értékesítési fórum, amely egyszerűsített feltételrendszer mellett, a valóban helyben megtermelt élelmiszerek értékesítésére szolgál. Az önkormányzatok sok esetben nem tudták vállalni az állandó piacok létesítésével járó terheket.

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM A helyi termelői piacok létrejöttének körülményei 2011-ben a kereskedelemről szóló évi CLXIV. Tv. Definíciói kiegészültek a helyi termelői piac fogalmával: – olyan piac, ahol a kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti. A helyi termelői piac tehát a kistermelőkre szűkíti le az árusítást végzők körét, továbbá területi korlátozásokkal is védi a helyi termelőket, erősítve a helyben gazdálkodók érvényesülését.

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM A területi korlátok működése – megye és 40 km

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM A helyi termelői piacok előnyei Erősödik a termelő és a vásárló között személyes kapcsolat, bizalom. Miután a termék előállítása, árusítása a térségben történik, a bevétel is helyben marad, ami kapcsán erősödik a helyi gazdaság. A közvetlen értékesítésnek köszönhetően csökken a szállítási, tárolási, hűtési költség, ebből következően a környezetterhelés is. A helyi termelői piac nem csak egyszerűen árucsere színhelye, hanem egy értékes közösségi élmény színtere is, ahol jobban megismerhetik egymást a helyben lakók, erősödhet a közösségi összetartozás, az egymás iránti bizalom. Növelhető a turisztikai vonzerő.

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Helyi termelői piacok közegészségügyi és higiéniai szabályai A Ker. tv. helyi termelői piac fogalmának bevezetésével párhuzamosan a higiéniai szabályokat is meg kellett változtatni. A vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI. 26.) EüM rendelet számos előírása alól mentesült a helyi termelői piac. Megalkottuk a helyi termelői piacokon történő árusítás élelmiszer- biztonsági feltételeiről szóló 51/2012. (VI. 8.) VM rendeletet, amely további engedményeket fogalmaz meg az infrastrukturális követelmények vonatkozásában. A biztonság azonban magától értetődően alapvető követelmény a helyi termelői piacokon vásárolt élelmiszerek esetében is!

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Tapasztalatok A helyi termelői piacok létrehozása egyértelműen sikeres, a tapasztalatok pozitívak. Számuk stabilan 200 fölött van. Az árusítás egyszerűsített körülményei nem csökkentették a biztonságot, az erre visszavezethető problémák nem jellemzőek. A piacon árusítók ellenőrzése ugyanakkor továbbra is elsődleges fontosságú. A nem megfelelő termékeket előállító, vagy a kistermelői státusszal visszaélő termelőket ki kell szűrni. A helyi termelői piacok a termelői élelmiszerek értékesítésén túl jelentős közösségformáló- összetartó erővel bírnak, kiváló lehetőség a helyi közösségek erősítésére

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM További fejlődési lehetőségek A helyi termelői piac fogalmának és szabályrendszerének bevezetése óta eltelt 5 év, mely idő alatt kellő mennyiségű tapasztalat halmozódott fel a bevezetett szabályozás kiértékeléséhez, az esetlegesen szükséges változtatások irányának meghatározásához. Habár a helyi termelői piacok bevezetése sikeres, az látható, hogy számukban és kínálatukba jelentős bővülés, változatlan körülmények mellett nem valószínű. Kritikus kérdés például, hogy szükséges-e bővíteni az értékesítők körét a kistermelőkön kívül más termelőkkel, például a helyben működő szociális szövetkezetekkel, vagy egyéb helyi termelő vállalkozásokkal?

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM További fejlődési lehetőségek A leggyakrabban felmerülő igény továbbá az egyéb, nem-élelmiszer termékek, kézműves termékek értékesítésének lehetővé tétele. Ennek élelmiszer-biztonsági akadálya, a termékek megfelelő elkülönítése esetén nincs. Habár egyes piacüzemeltetők a gyakorlatban jelenleg is működtetnek ilyen módon piacot és vásárt egyidejűleg, ez azonban indokolatlan többlet adminisztrációval jár. A szabályozási környezetet illetően a jövőben is arra törekszünk, hogy a kistermelők élelmiszer-termelési, értékesítési tevékenységét a valós igényeknek megfelelő, az élelmiszerbiztonsági szempontokat is messzemenően figyelembe vevő, optimális szabályozással segítsük elő.

FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Köszönöm megtisztelő figyelmüket!