Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap 2016. május 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Kuti Éva Civil trendek az adatok és a szakértői benyomások tükrében Reflektorfényben a civilek – Hova jutottunk, merre tovább? Útkeresésben a szektor NIOK.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A KNOWBRIDGE projekt áttekintése Nagy István nemzetközi projektmenedzser NORDA Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Miskolci Vigadó,
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
ÉAOP által támogatott klaszterek eddigi eredményei és jövőbeni fejlesztési irányok.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Klaszterek – a gazdaságfejlesztés alapjai KOVÁSZNA MEGYEI FAIPARI KLASZTER Bagoly Miklós Levente ASIMCOV elnök Sepsiszentgyörgy, december 10.
Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség projektprogram.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
A MEGALAPOZÓ KUTATÁSOKRÓL A felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázatai Jancsák Csaba PhD SZTE JGYPK AHI ATT TÁMOP A/1-11/
A VÁROSRÉGIÓ DEFINIÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
A MEZŐFÖLD HELYI Közösség Helyi Fejlesztési Stratégiája elkészítésének mérföldkövei, a tervezés jelenlegi állása. Dég, február 24.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Esélyek a munkaerőpiacon
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!
Kispálné Horváth Mária
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Innovációs források felhasználásának regionális tapasztalatai
A projektek jelentősége a Műegyetemen
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
Miért válasszuk a BME VIK-et?
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
Bemutatkozik az iskolapszichológus
A Zala megyei innovatív foglalkoztatási paktum bemutatása pácsonyi imre alelnök Zala Megyei Önkormányzat.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Tevékenységünk Célunk P92rdi Kft - p92rdi.hu Kutatás (Research)
Európai Építésügyi Technológiai Platform és nemzeti platformjai 2007
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.

TÁRSADALMI INNOVÁCIÓ

EU-s definíció -egy társadalmi probléma újszerű megoldása -új ötlet (termék, szolgáltatás és modell), amely valamely társadalmi szükségletet (hatékonyabb módon, mint más módszerekkel) elégít ki -közösségi és gazdasági haszon -Új társadalmi viszonyokat vagy együttműködéseket hoz létre. -Forrás: Strengthening social innovation in Europe innovation/strengthening-social-innovation_en.pdf innovation/strengthening-social-innovation_en.pdf

Példák

TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS - ELTE

Egyetemi tudásvállalkozások Szellemi tőkéje egy egyetemtől, kutatóintézettől vagy vállalattól származik a társadalom- vagy rokon tudományterületekről

Egyetem-vállalati kapcsolatok kiépítése Vállalatok társadalmi felelősségvállalása „vállalkozás gazdasági sikerét úgy biztosítja, hogy beépíti a társadalmi és környezeti megfontolásokat a vállalat tevékenységébe” Forrás: business/files/csr/campaign/documentation/download/introduction_hu.pdfhttp://ec.europa.eu/enterprise/policies/sustainable- business/files/csr/campaign/documentation/download/introduction_hu.pdf

Társadalmi vállalkozás/Szociális vállalkozás Az üzleti szektorban tevékenykedik: terméket állít elő, értékesít, illetve szolgáltatást nyújt Társadalmi probléma megoldását célozza, az üzleti tevékenység szerves részét képezi a társadalmi célkitűzés A profitcél és a társadalmi cél közti egyensúly megteremtésére törekszik (pénzügyi fenntarthatóság és társadalmi hatás). Jogi formája: nonprofit szervezet vagy vállalkozás A felhalmozott javak szociális célok kedvezményezettjeit szolgálják Forrás: NESST és Conscise defíniciója alapján: corvinus.hu/398/1/petheo_attila.pdfhttp://phd.lib.uni- corvinus.hu/398/1/petheo_attila.pdf

Társadalmi vállalkozások finanszírozása vállalatok CSR, úttörő adományozók Türelmes finanszírozás éves távlatok Impact investors

SIM P L E PROJEKT

SIMpLe – Miért? A legtöbb vállalkozói ötlet nem üzleti szakos hallgatók fejéből pattan ki. A nem üzleti képzésben résztvevő hallgatók jellemzően nem kerülnek kapcsolatba ilyen ismeretekkel és/vagy nem elérhető számukra az ilyen tudás megszerzése. Az innovatív ötletek multidiszciplináris közegben születnek, de a hallgatók nem találkoznak más tudományterületek hallgatóival

SIMpLe – Miért? Nem csak vállalkozói ismeretek szükségesek, hanem bizonyos készségek, leginkább csapatmunka fejlesztése. A siker a csapatban rejlik. A hallgatók aktívabb részvétele az egyetemi innovációs folyamatokban, a nemzetközi innovációs gyakorlat szerint, kulcsfontosságú. Az üzleti élet szereplőinek bevonása a növeli a hatékonyságot.

 alapfokú vállalkozási tananyag kidolgozása vállalkozási ismeretek nem üzleti képzésben résztvevő hallgatóknak vállalkozási készségek fejlesztése innovatív gondolkodás probléma-megoldóképesség  web-alapú tanulást segítő szoftver tananyag csapatmunka multidiszciplinaritás interszektorális együttműködés támogatása  oktató multidiszciplinaritás ELTE 8 karáról koordinátorokkal együttműködés a tananyag fejlesztése során 2016 szeptemberétől minden hallgató számára elérhető kurzus  mentorok interszektorális együttműködés hatékonyság növelése SIMpLe

Start-up ELTE-seknek Facebook csoport: /startupelteseknek/ /startupelteseknek/ Kurzusinformáció: