BIOS Őze Norbert 9.c.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép összeszerelése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
A számítógép felépítése
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Vezérlőkártyák a számítógépben
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Mi van a számítógépházban?
BIOS újdonságok és érdekességek
A számítógép felépítése
Fontos fogalmak az informatikában.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
ROM-BIOS-ba zárt világ Rigó Máté. Tartalomjegyzék Bevezetés IBM PC kompatibilis chipek A BIOS flashelése A BIOS chip gyenge pontjai Overclocking Vírustámadások.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Informatikai eszközök
Nagy Gábor MF01-M2.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
3.TÉTEL Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a.
Windows operációs rendszer
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Iskolai Hálózat Létrehozása
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Az operációs rendszer.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Készítette: Bokor Csaba
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
A Memória.
A számítógép teljesítménye
A számítógép logikai és fizikai felépítése
A számítógép elindítása
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A szoftver, szoftvertípusok
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály 2011.
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Bios.
Az operációs rendszer feladata
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
WINDOWS FELÜGYELETI ESZKÖZÖK MICROSOFT SÚGÓ ALAPJÁN - PÉLDÁKKAL Takács Béla 2016.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Gyakorlati feladatsor témaköreinek áttekintése,
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Az operációs rendszer.
A Linux operációs rendszer
Az információ.
A számítógép felépítése
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

BIOS Őze Norbert 9.c

Tartalomjegyzék BIOS Feladata Beállításai Története Fajtái Képek Forráslista

BIOS A BIOS az angol Basic Input Output System rövidítése, ami magyarul  alapvető bemeneti–kimeneti rendszert  jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál Fizikailag az alaplapon lévő BIOS, az egyes bővítőkártyákon található BIOS és ezek eszközmeghajtói alkotják a számítógép BIOS-át. BIOS tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat és hajtja végre a diagnosztikai ellenőrzéseket. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a számítógép helyes működését, a BIOS-nak ismernie kell a gép paramétereit, valamint a jelenlegi konfigurációt. Ez az információ egyrészt magába a BIOS-ba van bekódolva.

BIOS feladata Hardverek ellenőrzése Hardverek vezérlőinek betöltése Rendszerkonfiguráció Az operációs rendszer merevlemezről,SCSI egységről, USB-ről, hálózati kártyáról vagy egyéb tárolóról való elindítása. BIOS interfész biztosítása az operációs rendszer számára. A BIOS az indítási folyamat során ellenőrzi a hardvert és a különféle perifériákat ,és ha hibát észlel, azt valamilyen módon jelzi is a felhasználó felé,ezt általába rövid és hosszú hangjelzés kombinációval.

BIOS beállításai BIOS-beállításaihoz egy billentyű vagy billentyűkombináció lenyomásával férhetünk hozzá a gép indítóképernyőjének megjelentekor.  Ezek álatalában DEL,F2,F10,F11,vagy Ctrl+Alt+Esc billenytűkkel érhetjük le. Figyeljünk oda mit csinálunk benne, ha nem tudjuk akkor ne nyúljunk semmihez,mert rossz beállítás tönkreteheti a gépet.

BIOS története A BIOS fogalma Gary Kildall találmánya és elsőként a CP/M operációs rendszerben jelent meg 1975-ben,amely a CP/M gépspecifikus részét írja le, a boot folyamat alatt töltődik be és közvetlenül a számítógép hardverével áll kapcsolatban, ahhoz interfész-funkciókat biztosítva. A CP/M gépek általában csak egy a ROM-ba helyezett egyszerű boot loader-rel rendelkeztek. Az Intel a Tiano kódnevű termékével kívánja leváltani a közel 20 esztendős BIOS-t. Azonban a BIOS utódjának az UEFI (Universal Extensible Firmware Interface) tekinthető, mely már támogatja a grafikus megjelenést és a Secure Boot opciót, mely csak aláírással ellátott kódot enged betölteni.

BIOS fajtái Rendszer BIOS Video BIOS Ez az alaplapon helyezkedik el, amely a legfontosabb szerepet betöltő fő BIOS. Video BIOS A videokártyán helyezkedik el. Minden EGA, illetve ennél fejlettebb videokártya rendelkezik egy kártyafüggő BIOS kiegészítéssel, amely biztosítja a vezérlőáramkörök sajátos képességeinek kezelését és illesztését a rendszerhez.

BIOS chip

BIOS menü

BIOS menü

Forráslista http://hu.wikipedia.org/wiki/BIOS http://pcworld.hu/hardver/bios-beallitasok-1-resz-20061222.html  http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows/bios-faq#1TC=windows-7 http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/7_1174_032_101030.pdf https://www.google.hu/search?newwindow=1&biw=1280&bih=933&tbm=isch&sa=1&q=bios+menu&oq=bios+menu&gs_l=img.3..0i19l3j0i5i19l7.190575.194573.0.194843.10.9.1.0.0.0.172.872.8j1.9.0.msedr...0...1c.1.62.img..0.10.874.zYsS6475YTc#imgdii=_