Vírusok  2016. Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Vírusok, vírusvédelem.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Szoftver Fogalma, típusai.
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
A szoftverek.
Számítógépes Vírusok.
Rosszindulatú számítógépes programok
Vírusok, férgek, trójai programok
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
Számítógépvírusok.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
Adatbiztonság, Internetbiztonság
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
Vírusok.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Számítógépes Vírusok.
A Számítógépes vírusok
Számítógépes Vírusok.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A vírus olyan számítógépes program, amely önmagát sokszorozni képes, és romboló rutint tartalmaz. Ha nincs benne romboló rutin, akkor féregnek, ha pedig.
Vírusok és kártékony programok
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
A XXI. századi három testőr (avagy a hálózat bosszúja)
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Számítógépvírusok.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Szoftverek.
Hálózatok.
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Ingyenes,Multi funkcionális tűzfal szoftver
Számítógépes vírus.
A bűnözés AA számítástechnika néhány évtizedes múltja máris kapcsolatba került a bűnözéssel. Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen bármilyen új területe.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú,
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Fájlkezelés alpafogalmai
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
PPKE JÁK1 Informatika INFORMATIKA ELŐADÁS november 5. I. ELŐADÓ.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Vírusok  Minden jog fenntartva

Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó. Mint ilyen, a rosszindulatú számítógépes programok összefoglaló neve. A számítógépes kártevő programok mennyisége folyamatosan növekszik, és időről időre új típusok terjednek el. Az ellenük való védekezés a köznyelvben víruskereső programnak nevezett szoftverekkel történik. A 70-es években jelentek meg a vírusok, olyan programok, melyek olyan utasításokat tartalmaztak, amik szándékosan rongáltak, illetve hibákat okoztak. Azért készültek, hogy teszteljék a számítógép terhelhetőségét. Legyen gépidejük a programozóknak kijavítani a hibákat. Hogyan jöttek létre a vírusok?

A vírusok fajtái vírusok férgek (worm) kémprogramok (spyware), agresszív reklámprogramok (adware), Rootkit: a rendszerben láthatatlanul megbúvó, egy támadónak emelt jogokat biztosító eszközök. A számítógépvírusok szoftverprogramok, amelyeket kifejezettel azzal a szándékkal készítettek, hogy megzavarják a számítógép működését, hogy adatokat rögzítsenek, károsítsanak vagy töröljenek, illetve hogy más számítógépeket megfertőzzenek az interneten keresztül. A vírusok gyakran lelassítják a dolgokat, és egyéb problémákat okoznak a feldolgozási műveletekben.

A kémprogram olyan szoftver, amely a felhasználó hozzájárulása, megfelelő tájékoztatása nélkül, a felhasználó számára döntési lehetőséget nem adva képes telepíteni vagy futtatni magát a számítógépen. A kémprogramok nem feltétlenül mutatnak tüneteket azután, hogy megfertőzik a számítógépet, de számos kártékony és nemkívánatos program hatással van a számítógép működésére. A kémprogramok például figyelemmel követhetik a felhasználó internetes tevékenységét, információkat gyűjthetnek róla, módosíthatják a számítógép beállításait, illetve lelassíthatják a számítógép működését. Honnan erednek a vírusok, a kémprogramok és az egyéb kéretlen szoftverek? A nemkívánatos szoftvereket (például a vírusokat) telepíthetik webhelyek, illetve programok, amelyeket letölt, vagy CD-ről, DVD-ről, külső merevlemezről vagy más eszközről telepít. A kémprogramokat leggyakrabban ingyenes szoftverek telepítik, például fájlmegosztók, képernyőkímélők vagy kereső eszköztárak.

Védekezés a vírusok ellen Megelőzés Egy eredendően „tiszta” számítógépre csakis külső forrásból érkezhetnek vírusok (hacsak az adott gép felhasználója maga nem készít ilyet). a bizonytalan eredetű, illegális szoftvertermékek használatának mellőzése, a cserélhető adathordozókon érkező adatok vírusellenőrzése víruspajzs használata: Olyan vírusellenes program alkalmazása, mely az operációs rendszer betöltődésekor bekerül a memóriába, és a gép működése során végig aktív marad (memóriarezidens). Működése során figyeli a boot- szektort, figyelemmel kíséri a futtatható állományokat (pl. azok méretét) és a háttérben futó alkalmazások tevékenységét. Gyanús esetben értesíti a felhasználót az általa rendellenesnek ítélt folyamatról. tűzfal használata: Olyan hálózatvédelmi szoftver alkalmazása, amely figyeli és korlátozza az internetes adatforgalmat. Így például visszautasítja az olyan IP- címekről érkező küldeményeket, amely címekről a felhasználó részéről adatkérés nem történt (pl férgek kiszűrése). Megakadályozza továbbá, hogy a felhasználó nem publikus (nem megosztott) adatait pl. valamely trójai „hátsóajtó” program idegen címre továbbítsa.

A fertőzés megszüntetése A vírus számítógépen való jelenlétének sokféle tünete lehet, ezek közül néhány jellegzetes példa: a gép lefagy vagy váratlanul újraindul, szokatlan jelenségek a képernyőn, a futtatható fájlok mérete növekszik (fájlvírus épült hozzájuk), fájlok tűnnek el vagy ismeretlen fájlok jelennek meg, a háttértárak szabad kapacitása drámaian lecsökken, a gép lelassul, használata nehézkessé válik, stb. A fenti jelenségek egy részét persze okozhatják hibás szoftverbeállítások, nem megfelelő hardverillesztő programok, vagy hardverhibák is.

Vírusellenőrző programok Képesek az adatbázisukban szereplő vírusfajták azonosítására és hatástalanítására. Ez utóbbi azonban csak akkor sikerülhet, ha a vírus nem aktív, azaz nincs működő példánya a memóriában. Ha a vírus a rendszerlemez bootszektorát fertőzte meg, vagy olyan futtatható állományt, amely az operációs rendszer betöltődésekor végrehajtódik, akkor az aktivizálódás csakis a gépnek egy „tiszta” rendszerlemezről történő bootolásával kerülhető meg. A vírusellenőrző program elindítása után – a tényleges vizsgálat megkezdése előtt – szükség lehet bizonyos beállítások elvégzésére. Ezek a beállítások például az F-Prot nevű, karakteres felületű vírusellenőrző programban a következők: az ellenőrizni kívánt adathordozó megadása (helyi merevlemezek, CD-ROM, hálózati meghajtó, egyéb hely) az elvárt tevékenység megadása ((jelentés, hatástalanítás (a víruskód leválasztása a hordozó fájlról), törlés (a hordozó fájl törlése a vírussal együtt), átnevezés (a hordozó fájl kiterjesztésének megváltoztatása, így használhatatlanná tétele)) a vizsgálandó fájlok körének meghatározása:  a vizsgálat szükségességének eldöntése a fájl kiterjesztése alapján,  a vizsgálat szükségességének eldöntése a fájl szerkezete alapján,  az össze fájl átvizsgálása. Forrás: erettsegizz.com, pixabay; Készítette: Kékesi J.