Szénhidrátok
Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis, kemoszintézis folyamata
Szénhidrátok csoportosítása I. Többféle csoportosítási szempont létezik: 1. Funkciós csoportok alapján: Aldózok: Polialkohol-aldehidek (Sok -OH csoport és egy formil csoport): pl.: glükóz Ketózok: Polialkohol ketonok (Sok alkohol és egy láncközi karbonil csoport): pl.: fruktóz
Szénhidrátok csoportosítása II. 2. Felépítõ egységek száma alapján: Monoszacharidok (1 szénhidrátegységet tartalmaznak) pl.: ribóz Diszacharidok (2 szénhidrátegységet tartalmaznak) pl.: maltóz Oligoszacharidok (3-10 szénhidrátegységet tartalmaznak) Poliszacharidok (10-nél több szénhidrátegységet tartalmaznak) pl.: keményítõ
Szénhidrátok csoportosítása III. 3. A felépítõegység C atomszáma alapján (csak a legfontosabb csoportok): Triózok (3 C atomot tartalmaznak) pl.: glicerin-aldehid Pentózok (5 C atomot tartalmaznak) pl.: dezoxi-ribóz Hexózok (6 C atomot tartalmaznak) pl.: galaktóz
Monoszacharidok I. Triózok: Glicerin-aldehid-foszfát, (GAP), Feladata Példa biokémiai folyamat: Pentózok: Típusaik, képletük Biológiai jelentőségük
Monoszacharidok II. Fontosabb hexózok: glükóz, fruktóz, mannóz, galaktóz Glükóz molekula képlete Glükóz molekula gyűrűvé záródása
Monoszacharidok VII. Glükóz konformációja: Szék / kád / izomerek
Monoszacharidok III. Glükóz molekula izomerei: Nyílt lánc esetén: 16 db a (4 kiralitás centrum miatt 2 5 ) Gyűrűvé záródás után: 32 (az és izomerek miatt)
Monoszacharidok IV. Glükóz oldatban jelen levő izomerek %66 % és izomerek definíciója, stabilitása
Monoszacharidok V. Monoszacharidok (glükóz) kémiai tulajdonságai redukáló jelleg: Redukáló szénhidrát: szabad glikozidos (1) OH csoport Adja az ezüst tükör és fehling próbákat. A gyűrű felnyílhat a formil csoport karboxillá oxidálódik. Nem redukáló szénhidrát: Nem szabad a glikozidos OH csoport, a gyűrű nem tud felnyílni
Monoszacharidok VI. Ezüsttükör próba Fehling próba
Monoszacharidok VIII. Glükóz molekula biológiai jelentősége Alapvetõ energiaforrása a sejteknek. (lásd következő dia) A sejtekben végbemenõ szintetikus utak a glükóz vázára építenek Felépítõje: a keményítõnek. Felépítõje : a glikogénnek. Felépítõje : a cellulóznak. Jelentõs a sejtek ozmotikus koncentrációjának kialakításában.
Monoszacharidok IX. Glükózból lebontása
Monoszacharidok X. Vércukorszintre ható hormonok
Monoszacharidok XI. Egyéb monoszacharidok Galaktóz: pektinek, agar-agar, tejcukor Mannóz: mannán Fruktóz: szacharóz, termések, hímivarsejtek
Diszacharidok, szacharóz Diszacharidok keletkezése: hidrolízis, kondenzáció Keletkezés: Glikozidos kötés: 1-1 glikozidos kötés, következménye...Glikozidos kötés: 1-1 glikozidos kötés, következménye
Maltóz Keletkezése: 1-4 -glikozidos kötés: következménye…. Felépíti: a keményítőt Alapanyaga a sörgyártásnak
Cellobióz Keletkezése: 1-4 -glikozidos kötés: következménye….
Laktóz Keletkezése: -glükózból, -fruktózból vízkilépés mellett Előfordulás: tejben, tejcukor Glikozidos kötés: 1-4 típusú
Poliszacharidok + Baktérium sejtfal
Keményítő I. Keményítő szerkezete: Amilóz Amilopektin
Keményítő II. Keményítő fizikai tulajdonságai Keményítő biológiai tulajdonságai
Keményítő III. Keményítő kimutatása. Lugol próbaLugol próba Keményítő bontása az emberi tápcsatornában
Cellulóz I. Cellulóz szerkezete Cellulóz fizikai tulajdonságai:
Cellulóz II. Cellulóz biológiai jelentősége Ipari cellulóz növények: fák, stb.
Kitin Előfordulása Szerkezete Feladata
Glikogén Előfordulása Feladata Szerkezete
VÉGE