Bereczki Ibolya Új kihívások a tájházak előtt 2015. október 2. Terény Az épített örökség és a településkép a mai használat jegyében XIII. Országos Tájháztalálkozó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2013. május 13. Budapest Közgyűjtemények és oktatás konferencia
Advertisements

„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
2014. március 21. Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Skanzen Örökség Program Partnerség napja – „Együtt a régióért” Miskolc, március 18.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A muzeális intézményrendszer átalakítása
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Séta a Skanzenben /Észak-magyarországi falu/ Szombat Képek az internetről és Dénes Ildikótól.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
Közösségszervezés BA.
„AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG ÉS A TELEPÜLÉSKÉP A MAI HASZNÁLAT JEGYÉBEN”
az önkéntes kamarai tagság
A falvak hatékonysági hálózatának kiépítése
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Hallássérültek a könyvtárban
Lorem ipsum.
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Bereczki Ibolya Új kihívások a tájházak előtt október 2. Terény Az épített örökség és a településkép a mai használat jegyében XIII. Országos Tájháztalálkozó

Közös múltból a közös jövő felé? Miként kapcsolódott össze Magyarországon a szabadtéri – néprajzi gyűjtemények (a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a regionális skanzenek és a tájházak múltja? Milyenek voltak a régi kihívások? Akkor is voltak kihívások? Történeti visszatekintés helyett néhány mozzanat az elmúlt évekből A tájházhálózat számszerű növekedése – 1930-as évek – kezdetek: Palóc tájház, Balassagyarmat 1970-es évek eleje – 20 körüli szám 1980-as évek: tájház 2000-es évek fordulója – – eltérő adottságokkal, helyzetben

Közös múltból a közös jövő felé? 2002 – mérföldkő – a Tájházszövetség megszületése 2010 – a számszerű – majdnem spontán – növekedés mellett minőségfejlesztés a szervezet keretei között Pályázati lehetőségek, programok A muzeális intézményi működés felé – nem kizárólagosság, inkább ajánlás, tanulási folyamatok, a szakmaiság növelése a szervezet nyújtotta keretek és lehetőségek között Tájházi Műhely, Tájházi Akadémia, Tájházvezetési ismeretek A regionális és országos tájháztalálkozók rendszere – önképzés, tanulás, is, közösséggé formálódás És ami ezen túl lehetséges – a jövőtervezés

Szervezeti keretek és a hálózati működés Koncentrikus szerveződés, de a szintek nem jelentenek valódi hierarchiát: Központi, szervező, mentor, bázis, együttműködő partner, példa- és mintaadó – a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Regionális skanzenek – hálózatban, egymással rendszeres kapcsolatban, szerepük, kapcsolódási pontjaik erősíthetőek a régiójukban lévő tájházak felé Tájházak, helyben megőrzött népi műemlékek – Tájházszövetség, tájház hálózat a világörökségi várományosi listán Eltérő fenntartói kör, de közös küldetés, azonos vagy hasonló, egymáshoz is kapcsolódó tevékenységek Miként lesz, lehet mindez hálózat?

Közös jelen? Kapcsolódási pontok ma

Új utakon… Kiállítás/múzeum megőrzés, fenntartás Pénz, paripa, fegyver… - amiből soha sincs elegendő Speciális fenntartási, karbantartási feladatok és tevékenységek No, és a szaktudás se maradjon ki! Rendszeresség, közös kommunikáció nélkül hatékonyság elképzelhetetlen – Éves, szezonális, heti tervezés, aktualizálás, együttműködés – „TMK” A pályázatok lehetőségei révén – bekapcsolódás a szakképzésbe, műhelyek kialakítása, hagyományos mesterségek visszatanítása, ezzel hozzájárulás a saját karbantartás feladatainak szakszerű ellátásához Ugyanakkor fontos üzenetközvetítés a társadalom felé, Jó esetben résztvevői aktivitást is növelő eszköz: például kemence építő tanfolyam, praktikus tudás szerzést segítő programok tájházi környezetben is

Új utakon… Kényszer és/vagy lehetőség-e az általános megújulás? Kell-e? Kimondhatjuk-e valaha is, hogy befejeztük a magyarországi tájház hálózat kiépítését? Lehetséges-e a tájházak tartalombővítése? Melyek lehetnek ezek fő irányai: Térben, Építészeti formában Tematikusan Időben – a Skanzen példái

Új utakon… Kényszer és/vagy lehetőség-e az általános megújulás? Kutató múzeum – példa: Erdély program, Canepal, Grundtvig: a Skanzen példái Módszertani, muzeológiai kérdések – Vass Erika-Buzás Miklós, az Algyői tájház, Bajnóczy-Kovács Edina-Hugyecsek Balázs a Boldogi tájház példája Kiadványok, publikációk, konferenciák A tájház mint oktatási, közösségi helyszín: Oktatási felsőfokú és felnőttképzésben, elméleti és gyakorlati helyszín A tudásátadás speciális formái a látogatók számára Sokkal több, mint puszta kiállítás/tájházi enteriőr Élményszerű bemutatás és hasznosítás

Új utakon… Kiállítás megújítás Találkozási pontok Közelít(het) a korszerű kiállítási műfaj a termes és a szabadtéri múzeumtípusokban Miért fontos mindez egy szabadtéri múzeum vagy éppen egy tájház számára? Sztereotípiák a skanzenekkel és a tájházakkal kapcsolatban: egy speciális látogatói kör számára vonzó, a nosztalgia érzésre épít, ugyanakkor jelenkori látogatói számára már nincs élő, közvetlen kapcsolat a bemutatott tárgyi világgal Új, 21. századi kiállítási módszertan, marketing és kommunikáció alkalmazására van szükség

Új utakon… Kiállítás megújítás a Skanzenben Műfaji bővülés – időszaki kiállítások A látogatói visszatérést, új látogatói célcsoportok bevonását teszi lehetővé – példa a Skanzenben: Magtár, Skanzen Galéria, Sonkádi csűr, Néprajzi Látványtár Tematikus tárlatok Azért a víz az úr… Bereg árvíz előtt és után A vasút fénykora, a vidék modernizációja Korniss Péter fotó kiállítás A bárányok nem hallgatnak, Bárány a konyhában, Ajándék a frontról, Indulj el egy úton – Kallós Zoltán, 2015 Szenna – A pásztor két arca

Új utakon… Kiállítás megújítás a Skanzenben Változások az állandó kiállítások formai megvalósításában Példa: Észak-magyarországi falu tájegység, 2010 Felemelő század, Canepal program formai és tartalmi megújulás, élő múzeumi helyszínek Új, tematikus állandó kiállítások a Skanzenben, amelyeknek a keretét és részben installációját az eredeti, áttelepített épület adja: Példa: Hidasi lakóház, A történelem sodrában című kiállítás Példa: Drávacsehi lakóház, a Búcsú a parasztságtól c. kiállítás És mindezek kommunikálása hazai és nemzetközi színtéren – harc a sztereotípiák ellen

Új utakon… Program megújítás Kell-e a fesztivál egy szabadtéri múzeumnak, regionális gyűjteménynek, tájháznak? Fesztivál és/vagy tematikus hétvégék? Mit kíván – a látogató? Mit kíván a „szakma”? Mire van lehetőségünk? A költségvetés, a források – és korlátaik A hiteles tudás és közvetítése a programokon keresztül – egyúttal közösségépítés, teremtés Hogyan tovább? – tervezés és forrásteremtés, lobbi tevékenység, civil szerveződés

A hálózati működés lehetőségei és esélyei A Skanzen közösségei – a Skanzen közössége a Tájházszövetség közössége is! Kapcsolat az tájegységi épületek kibocsátó településeinek közösségeivel Kapcsolat a saját településsel – ugye, van még tennivalónk? Holdudvar Önkéntesség Iskolai közösségi szolgálat Közösségi kert Virtuális közösségek

Új utakon… Több rétegű, széles sávú kapcsolatépítés A szabadtéri múzeumok, gyűjtemények, tájházak közössége Határon innen Határon túl

Közös rendezvények – egy kottából, egy közös együttesben muzsikálni Tematikus programok és fesztiválok – egy téma, több helyszín, összehangolt időtartam Nagyapám háza program – tájházak bevonása Múzeumi Majális Múzeumok Őszi Fesztiválja Kulturális Örökség Napjai Tájházak Napja Skanzenek napja?

Közös pályázati munka és önálló fejlesztési programok összehangolása Duna stratégia program – Hálózatépítés – határon belül Hálózatépítés határokon átívelően Partnerkeresés Közös megjelenés az európai uniós pályázati színtéren

Hazai pályázati színtéren – Az európai Unió és a magyar állam pályázati forrásai Vidékfejlesztés Oktatáshoz kapcsolódó lehetőségek Közösségfejlesztés Kubinyi Ágoston program Cselekvő közösségek

Konklúzió helyett… A megújulás nem puszta kényszer, sokkal inkább lehetőség, amivel élni vagy nem élni – a saját döntésünk, a saját területünkön és a saját szintünkön A felsőbb osztályba lépés – kötelesség Ehhez a szükséges források megteremtése – anyagi, emberi, fizikai, lelki – csak szemléletváltással és közös akarattal lehetséges. Ismerjük, értékeljük saját tevékenységünket, okuljunk hibáinkból, és merjünk újat álmodni…

Köszönöm a figyelmet!