A Z ÖKOISKOLA PROGRAM BEMUTATÁSA 2016. FEBRUÁR 23. S CHEUER Z SUZSANNA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Okok Piaci környezet – több mint 70 felsőoktatási intézmény, ezek közül több szinte ugyanolyan képzési palettát, hasonló lehetőségeket kínál Társadalmi.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
Szolnok Városi Kollégium
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
EFOP „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Hogyan épül az IKSZ az iskola életébe és dokumentumaiba?
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK
Intézmény minőségirányítási programja
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Előadás másolata:

A Z ÖKOISKOLA PROGRAM BEMUTATÁSA FEBRUÁR 23. S CHEUER Z SUZSANNA

1) AZ ÖKOISKOLÁK TÖRTÉNETE 2) MI AZ, HOGY ÖKOISKOLA ? 3) A CÍM 4) PÁLYÁZATI FELTÉTELEK 5) POZITÍVUMOK, NEGATÍVUMOK 6) NEHÉZSÉGEK, AKADÁLYOK, BUKTATÓK 7) JÓ GYAKORLATOK T ARTALOM A TÁRSASÁG HOGY BEFOGADJANAK A CÉL AZ ÚT

 1986: ENSI (Iskolai Környezeti Nevelési Kezdeményezések) (OECD)  2000: hazai Ökoiskola Hálózat  OKI, OFI  Oktatási, ill. Vidékfejlesztési Min., EMMI  2002: „Ökoiskola” cím, 2012: „Örökös ökoiskola” cím 1) A Z ÖKOISKOLÁK TÖRTÉNETE  : Fenntarthatóságra Nevelés Évtizede  „Tanulás a fenntartható fejlődés érdekében” stratégia  1977: UNESCO környezeti nevelési konferencia (Tbiliszi)  : Globális Cselekvési Program  EU környezetvédelmi programja

1. § (1) A köznevelés egészét a tudás, az igazságosság, a rend, a szabadság (…) erkölcsi és szellemi értékei, az egyenlő bánásmód, valamint a fenntartható fejlődésre és az egészséges életmódra nevelés határozzák meg. 7. § (1) Az iskola pedagógiai programja meghatározza b) az iskola helyi tantervét, ennek keretén belül bm) az alapfokú művészeti iskola kivételével az egészségnevelési és környezeti nevelési elveket… 7. § (1) Az iskola pedagógiai programja meghatározza b) az iskola helyi tantervét, ennek keretén belül bm) az alapfokú művészeti iskola kivételével az egészségnevelési és környezeti nevelési elveket… 10. § A kollégium pedagógiai programja k) egészségnevelési és környezeti nevelési elveket stb. tartalmazza 10. § A kollégium pedagógiai programja k) egészségnevelési és környezeti nevelési elveket stb. tartalmazza 2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ?  intézményi alapdokumentumok:  évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (nkt)  20/2012 EMMI Rendelet  1996  2004

Fenntarthatóság, környezettudatosság A felnövekvő nemzedéknek ismernie és becsülnie kell az életformák gazdag változatosságát a természetben és a kultúrában. Meg kell tanulnia, hogy az erőforrásokat tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen, megújulási képességükre tekintettel használja. Cél, hogy a természet és a környezet ismeretén és szeretetén alapuló környezetkímélő, értékvédő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett magatartás váljék meghatározóvá a tanulók számára. Fenntarthatóság, környezettudatosság A felnövekvő nemzedéknek ismernie és becsülnie kell az életformák gazdag változatosságát a természetben és a kultúrában. Meg kell tanulnia, hogy az erőforrásokat tudatosan, takarékosan és felelősségteljesen, megújulási képességükre tekintettel használja. Cél, hogy a természet és a környezet ismeretén és szeretetén alapuló környezetkímélő, értékvédő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett magatartás váljék meghatározóvá a tanulók számára. 2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ?  iskolai alapdokumentumok:  évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (nkt)  20/2012 EMMI Rendelet  NAT

1.Erkölcsi nevelés 2.Nemzeti öntudat 3.Állampolgárságra, demokráciára nevelés 4.Önismeret és társas kultúra fejlesztése 5.Családi életre nevelés 6.Testi, lelki egészségre nevelés 7.Felelősségvállalás másokért, önzetlenség 8.Fenntarthatóság, környezettudatosság 9.Pályaorientáció 10.Gazdasági és pénzügyi nevelés 11.Médiatudatosságra nevelés 12.A tanulás tanítása 2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ? NAT: Fejlesztési területek

2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ? 1.Magyar nyelv és irodalom 2.Idegen nyelvek 3.Matematika 4.Ember és társadalom 5.Ember és természet 6.Földünk és környezetünk 7.Művészetek 8.Informatika 9.Életvitel és gyakorlat 10.Testnevelés és sport NAT: Műveltségi területek ÖTLETBÖRZE Egy adott témához – pl. HULLADÉK – melyik tantárgy mit tudna hozzátenni? ÖTLETBÖRZE Egy adott témához – pl. HULLADÉK – melyik tantárgy mit tudna hozzátenni?

Készítsünk címkefelhőt szabad asszociációval az ökoiskoláról! élménypedagógia, zöld, öko, ökonómia, jövőkép, szemléletváltás, globális problémák, környezeti nevelés, fenntarthatóság pedagógiája, környezettudatosság, ökológia, erőforrások, felelősség, egészségnevelés 2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ?  két fontos fogalom  az „öko” kifejezés JÁTÉK !

2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ? FENNTARTHATÓSÁG PEDAGÓGIÁJA KÖRNYEZETI NEVELÉS + társadalmi, szociális, gazdasági jelenségek (egyenlőség, tolerancia…) + társadalmi, szociális, gazdasági jelenségek (egyenlőség, tolerancia…) >  interdiszciplináris  tantárgyak:  mindegyik és egyik sem  interdiszciplináris  tantárgyak:  mindegyik és egyik sem  élővilág  épített és kulturális környezet  globális problémák  egészségnevelés  élővilág  épített és kulturális környezet  globális problémák  egészségnevelés  rendszerszerűen  mindennapok gyakorlatában  nem csak tanórán  rendszerszerűen  mindennapok gyakorlatában  nem csak tanórán

2) M I AZ, HOGY ÖKOISKOLA ?  február 23. Ökoiskola-program  január: ~ 900 ökoiskola ~ 200 örökös ökoiskola

 a cím  minden tanévben pályázható  magyarországi székhelyű nevelési-oktatási intézmények számára  általános iskola;  szakiskola;  gimnázium, szakközépiskola;  alapfokú művészetoktatási intézmény;  gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény;  diákotthon és kollégium 3) A CÍM

 az oklevél 3) A CÍM

4) PÁLYÁZATI FELTÉTELEK  pályázati kiírás (OFI, EMMI)  feladatellátási helyenként külön  alapdokumentumok  ped.pr.  helyi tanterv  ökoiskolai munkaterv fenntarthatóság

4) PÁLYÁZATI FELTÉTELEK  szándéknyilatkozatok  intézményvezető  diákok  szülők  KT / munkavállalók hozzájárulása

4) PÁLYÁZATI FELTÉTELEK  önértékelési táblázat  szervezeti feltételek  ped. munka  kommunikáció  együttműködés…

4) PÁLYÁZATI FELTÉTELEK  pályázat benyújtása: folyamatos  elbírálás: 2x/év  május 5.  szeptember 30.

RFK-k 4) PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

5) P OZITÍVUMOK, NEGATÍVUMOK ISKOLAIGAZGATÓ JÁTÉK ! Az iskolaigazgató összehívja valamennyi munkatársát (  pedagógus munkakörben foglalkoztatottak,  nem pedagógus munkakörű, a nevelés-oktatást segítő munkatársak,  technikai dolgozók) egy megbeszélésre, meghívja a  szülők, valamint a  helyi közösség kulcsszereplőit és a  diákönkormányzat vezetőségét is. A találkozó előtt tájékoztatja a résztvevőket arról, hogy mit olvasott a fenntartható fejlődés pedagógiájának évtizedéről és az ökoiskolák hazai hálózatáról. Meghívójában jelzi, hogy a téma érdekesnek tűnik, de nem biztos abban, hogy jó ötlet, ha az iskola is kifejezetten foglalkozik vele. A találkozón minden csoportot arra kér, gyűjtsön érveket az ökoiskolai címért folytatott koncentrált erőfeszítések ellen és mellett. Miért előnyös ez az iskolának, és milyen negatívumokkal kell szembesülniük?

 (munka)környezet feltételeinek javulása  takarékosság  hatékonyság növelése  önismeret  kritikus gondolkodás  innovatív jelleg  kihívás  komplexitás, együttcselekvés  elszakadás a mindennapi rutintól 5) P OZITÍVUMOK, NEGATÍVUMOK

 „élő” dokumentumok  módszertani segédanyagok, hírlevél  új pedagógiai módszerek  pedagógus-továbbképzések  pályázatok: plusz pontok  államilag garantált minőségjelző, rang, vonzerő  példa (más iskolák), iránytű  arculat, jövőkép 5) P OZITÍVUMOK, NEGATÍVUMOK  hálózati részvétel (hazai + külföldi)  ökoiskola-találkozók, konferenciák  nyitottság, partneriskolák  tanulás egymástól / egymással / egymásért  meta-tanulás

 anyagi források hiánya  szabad erőforrások, energiák  adminisztráció 5) P OZITÍVUMOK, NEGATÍVUMOK 

6) N EHÉZSÉGEK, AKADÁLYOK, BUKTATÓK A leggyakoribb problémák OFI felmérés  anyagi erőforrások  humánerőforrás  fizikai környezet  társadalmi kapcsolatok  fenntartói ellenkezés Megoldási javaslatok  kreativitás  „beépített emberek”  szülők, diákok  alapítványok  kreativitás  „beépített emberek”  szülők, diákok  alapítványok  szemléletformálás  szponzorok  pénzkímélő megoldások keresése  szervezeti tanulás  meglevő példák megkeresése  szemléletformálás  szponzorok  pénzkímélő megoldások keresése  szervezeti tanulás  meglevő példák megkeresése

7) J Ó GYAKORLATOK  rendszeres E-befektetés a)jeles napok megünneplése b)negyedéves elektronikus hírlevél c)nevelési értekezlet d)rendezvények zöldítése e)tanórán kívüi pedagógia (…)

7) J Ó GYAKORLATOK b)negyedéves elektronikus hírlevél  iskolai honlap, FB-oldal A hónap képe Szinyei Merse Pál: Majális (2014-es verzió)

7) J Ó GYAKORLATOK c)nevelési értekezlet, avagy a szervezeten belüli tanulás  zöld ötletek az egyes tantárgyakban  fenntarthatóság pedagógiája  beszámoló továbbképzésekről, konferenciákról  ökoiskolai ötletek egymásnak (…)

d)rendezvények zöldítése  táborok  diáknap  ballagás (…) 7) J Ó GYAKORLATOK

e)tanórán kívüli pedagógia  középiskola: közösségi szolgálat  környezet- és természetvédelem  általános iskola: 16 órai szabály 7) J Ó GYAKORLATOK

 egyszeri E-befektetés a)kerékpár-tároló b)büféválaszték c)világítás, vízfogyasztás d)szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás e)udvari diverzitásnövelés  fűszerkert f) arculat

6) J Ó GYAKORLATOK  fűszerkert

6) J Ó GYAKORLATOK  fűszerkert

6) J Ó GYAKORLATOK  fűszerkert

7) J Ó GYAKORLATOK  fűszerkert

7) J Ó GYAKORLATOK f) arculat: esztétikum + figyelemfelkeltés

Svájci-Magyar Együttműködési Program hivatalos weboldala Nemzeti Koordinációs Egység Svájci-Magyar Együttműködési Program weboldala R ESUMÉ

Budapest, Saru u. 11. Tel/fax: (06) R ESUMÉ Scheuer Zsuzsanna