Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája 2007. szept. 13-14. Németh László diplomás és akkreditált.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Mit vár a társadalom a szociális szolgáltatóktól a XXI. században? Németh László.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Németh László diplomás és akkreditált szociális munka szupervízor
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
1993-as közoktatási törvény
Konfliktusok az iskolában
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája szept Németh László diplomás és akkreditált szociális munka szupervízor szociális munka szupervízor

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Az előadás témái: 1. Szupervíziós irányzatok és munkaformák 2. Szupervízió a szociális ellátásban 3. Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban 4. A szupervizor választás kritériumai

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervíziós irányzatok és munkaformák A szupervízió három fő komponense az adminisztratív (ellenőrző) szupervízió, az adminisztratív (ellenőrző) szupervízió, oktatási szupervízió oktatási szupervízió és támogatást nyújtó szupervízió és támogatást nyújtó szupervízió

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervíziós irányzatok és munkaformák Az „európai modell” a szupervíziót, mint önálló szakmát fogalmazza meg, és céljának a speciális szakmai személyiségfejlesztést tartja. A szupervízorok kimondottan szupervízornak képződnek.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervíziós irányzatok és munkaformák Az „angolszász modell” a szupervíziót szakmaspecifikus tevékenységként, a szupervizor és szupervizált között hierearchikus, munkahelyi kapcsolatban megvalósuló folyamatként határozza meg.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervíziós irányzatok és munkaformák A „budapesti iskola” a szupervíziót módszerspecifikus tevékenységként, a szupervizor és szupervizált között mester-tanítvány, kapcsolatban megvalósuló folyamatként határozza meg.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban Egy olyan társadalmi közegben dolgoznak a szociális munkások, ahol a kiilleszkedett (vagy kirekesztett) állampolgárok elnyomása a középosztályi közmegegyezés része ahol a kiilleszkedett (vagy kirekesztett) állampolgárok elnyomása a középosztályi közmegegyezés része ahol az intézményes ellátások a középosztályi gondolkodás közvetítői, kikényszerítői, amennyiben pedig ezen elvárásokba nem simul bele valaki, akkor kirekesztői mechanizmusaival ezek az intézmények a megbélyegzés mechanizmusát léptetik életbe ahol az intézményes ellátások a középosztályi gondolkodás közvetítői, kikényszerítői, amennyiben pedig ezen elvárásokba nem simul bele valaki, akkor kirekesztői mechanizmusaival ezek az intézmények a megbélyegzés mechanizmusát léptetik életbe

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban Egy olyan társadalmi közegben dolgoznak a szociális munkások, ahol a szociális ellátásra a domináns szemléletet és hatalmat képviselők azt a szerepet nyomják rá, hogy a kiilleszkedett (vagy kirekesztett) állampolgárokat „javítsa meg” a szociális szakma, ami alatt azt értik, hogy az ő értékpreferenciáiknak megfelelő életforma vitelét „kényszerítse” ki a szociális szakma. ahol a szociális ellátásra a domináns szemléletet és hatalmat képviselők azt a szerepet nyomják rá, hogy a kiilleszkedett (vagy kirekesztett) állampolgárokat „javítsa meg” a szociális szakma, ami alatt azt értik, hogy az ő értékpreferenciáiknak megfelelő életforma vitelét „kényszerítse” ki a szociális szakma.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban Egy olyan társadalmi közegben dolgoznak a szociális munkások, A szociális szakemberek nagyobb része – szakmai meggyőződése ellenére – belekényszerül – egzisztenciális okok miatt, hogy - kiszolgálja a helyi hatalmak igényeit, és hozzájáruljon egy neokonzervativ gazdaságpolitika érvényesüléséhez, amiben az állam felmondja az állampolgáraival szembeni kötelezettségvállalásait, beszűkíti, és megbélyegzővé teszi a szociális szolgáltatásokat.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban Ebben a helyzetben a szociális munka team szupervízió egyik kulcskérdése, hogyan lehet képessé tenni (empowermentet alkalmazni) ebben a társadalmi és szakmai erőtérben a szociális munkások megerősítése érdekében, illetve, hogyan lehet képessé tenni őket arra, hogy azokat az állampolgárokat, akik kiszolgáltatottjává válnak ennek a rendszernek, számukra biztosítani tudják szociális szakemberként a képessé tételt, az empowermentet.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban a szociális munka szupervízorának rendelkeznie kell a szociális munkás szakma értékszemléletével, a szociális munkás szakma értékszemléletével, a segítő kapcsolat lélektani vonatkozásainak személyes ismeretével és erre vonatkozó elméleti felkészültséggel, a segítő kapcsolat lélektani vonatkozásainak személyes ismeretével és erre vonatkozó elméleti felkészültséggel, a szociális munka különböző munkaformáinak és eszközeinek ismeretével, a szociális munka különböző munkaformáinak és eszközeinek ismeretével, a szociális munkás komplex problémalátásának és válaszadásának ismeretével a szociális munkás komplex problémalátásának és válaszadásának ismeretével a szociális intézmény- és eszközrendszer ismeretével. a szociális intézmény- és eszközrendszer ismeretével.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban a szociális munka szupervízorának rendelkeznie kell a szociális munka szupervíziójára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretekkel, a szociális munka szupervíziójára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretekkel, a szupervíziós tevékenység területére vonatkozó konkrét tereptapasztalattal a szupervíziós tevékenység területére vonatkozó konkrét tereptapasztalattal megfelelő terepkompetenciával. megfelelő terepkompetenciával.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban A szociális munka szupervíziójának tárgya a szupervídált által alkalmazott munkaformától függően az egyénnel, családdal, csoporttal, közösséggel, szervezettel, vezetettekkel kapcsolatos szociális munka egy-egy problémás része, vagy maga a szociális munka speciális segítési folyamata a kliens reális életterében, amely egy meghatározott társadalmi feltételrendszerben helyezkedik el.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban Szupervízió a szociális ellátásban A szociális munka szupervíziójának tárgya A szupervíziónak magába kell foglalnia az indirekt szociális munkát, amellyel a szociális munkás az ellátórendszert fejlesztheti, együttműködve a szociálpolitikusokkal és helyi döntéshozókkal.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban A gyermekjóléti szolgálatokban a szupervízió sajátos területei a következők: A gyermek mindenek felett álló érdekének képviselete a gyakorlati munkában A gyermek mindenek felett álló érdekének képviselete a gyakorlati munkában A gyermekek életkorához és szükségleteihez igazodó szociális munka jellemzői A gyermekek életkorához és szükségleteihez igazodó szociális munka jellemzői A gyermek családjával végzett szociális munka A gyermek családjával végzett szociális munka A gyermekek családban történő nevelésének elősegítése A gyermekek családban történő nevelésének elősegítése

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban A gyermekjóléti szolgálatokban a szupervízió sajátos területei a következők: A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése A gyermek veszélyeztetettségének megszüntetése A gyermek veszélyeztetettségének megszüntetése Hatósági eljárásban a gyermekjóléti szolgálat családgondozójának szerepe, eszközei, munkamódjai - Védelembe vételhez kapcsolódó szolgáltatási feladatok

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban A gyermekjóléti szolgálatokban a szupervízió sajátos területei a következők: A gyermekjóléti szolgálat családgondozójának szerepe, eszközei, munkamódjai kapcsolattartásokban A jelzőrendszer intézményeivel, munkatársaival való együttműködések A jelzőrendszer intézményeivel, munkatársaival való együttműködések Gyermekbántalmazás kezelése a szociális munka eszközeivel A társulásos keretek között működő gyermekjóléti szolgálatok működési körülményeinek és szakmai tevékenységének

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokban A gyermekjóléti szolgálatokban a szupervízió sajátos területei a következők: A családok átmeneti otthonai és a gyermekjóléti szolgálatok közti együttműködés A családból kiemelt gyermek visszahelyezésének elősegítése ill. az utógondozással kapcsolatos feladatok Esetlezárással kapcsolatos családgondozói teendők

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízor választás kritériumai Magyarországon jelenleg három megközelítése van a szupervíziónak. 1) A Budapesti Iskola hagyományaira épül, az összes pszichoterápiás irányzat képzési rendje. Az egyes pszichoterápiás módszerekben így vannak módszerspecifikus kiképző terapeuták, akik az adott módszerre történő felkészítést végzik, aminek része a szupervízió is. Ez a kiképző tevékenység és az addig vezető gyakorlati tapasztalat teszi alkalmassá ezeket a szakembereket (főként az adott módszer, módszerspecifikus) szupervíziójának végzésére. Az egyes pszichoterápiás irányzatokhoz tartozó szakmai egyesületek és szakemberek a weblapról kiindulva elérhetők. tevékenység

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízor választás kritériumai Magyarországon jelenleg három megközelítése van a szupervíziónak. 2) Az akkreditált szociális munka szupervízorok a Szociális Szakmai Szövetség által szociális munka szupervízorokként elfogadott szakemberek. A 3SZ Szupervíziós Munkacsoport Akkreditációs BIzottsága a szociális szakemberek 1997-es konszenzus konferenciáján elfogadott kritériumok alapján akkreditálják. "Egyéni", "csoport", és "team" "akkreditált szociális munka szupervízor" címet ad ki a bizottság. Az akkreditált szociális munka szupervízorok listája megtalálható a 3SZ honlapján - szakmai anyagok, szupervízió cím alatt anyagok

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízor választás kritériumai Magyarországon jelenleg három megközelítése van a szupervíziónak. 3) Az önmagukat diplomás szupervizornak, az európai szupervíziós modellnek nevező szakemberek, akik önálló képzésben szereznek szupervíziós diplomát. A szupervíziót speciális szakmai személyiségfejlesztő módszerként értelmezik, amelynek alkalmazását nélkülözhetetlennek tartják a segítő foglalkozásokban. A diplomás szupervízorok a Magyar Szupervizorok Társasága honlapján megtalálhatók - szupervizorok.hu

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízor választás kritériumai Hogyan válasszon szupervízort egy szociális szolgáltatás? Elsőként meg kell válaszolni azt a kérdést, hogy a team mit tart a szupervízió tárgyának, mi a „megrendelése” a szupervízióra vonatkozóan? Amennyiben az eset (a szolgáltatás, az igénybevevő, a módszertan) van a középpontban, akkor vagy akkreditált szociális munka szupervizorok közül érdemes választani, vagy a különböző módszespecifikus pszichoterápiás egyesületek szupervízorai közül. Amennyiben a segítő/szolgáltató személyisége (lélektani történései, viszonyulása, érzelmi reagálásai) van a szupervízió középpontjában, akkor az úgynevezett európai szupervíziós modellt képviselők közül érdemes választani.

Németh László: szupervízió a gyermekjóléti szolgálatokba Szupervízor választás kritériumai Hogyan válasszon szupervízort egy szociális szolgáltatás? Még a tervezés időszakában meg lehet tenni, hogy a team akár találkozzon több szupervízorral, vagy több irányzat képviselőjével, ahol tájékozódhatnak arról, hogy a szupervízornak milyen megelőző tapasztalatai vannak, milyen ismeretekkel, készségekkel rendelkezik, illetve milyen szupervíziós megközelítést alkalmaz. A találkozás alapján a team eldöntheti, hogy számukra ki a megfelelő szupervízor. Jelenleg Magyarországon szupervíziót az végezhet, akinek vagy szupervízor diplomája van, vagy szakmai szervezet akkreditálta a szupervízori tevékenységét, illetve valamilyen módszerspecifikus terápiás irányzat elismeri kiképző terapeutaként/szupervízorként.