Köszöntünk benneteket!. Az ASD Munkacsoport az AOSZ-tól független, de vele együttműködő, autizmus-spektrum zavarral (ASD-vel) diagnosztizált személyek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A Hallgatói Mentorprogram működése
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Az iskolai szociálismunka
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Tehetségpont létrehozása
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Szentkatolnay Miklós A mentorhálózat működése – aktuális helyzetkép és a lehetséges jövő I. Országos Mentortalálkozó Budapest, október 3.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Resztoratív módszerek az iskolában
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
A beiskolázás előkészítése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
ABIGÉL KÖZHASZNÚ EGYESÜLET. Megalakulásunk  érintett család hozta létre az egyesületet, kicsit később néhány pedagógus is csatlakozott  Elnök:
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Az önfejlesztő terület bemutatása Száva Eszter augusztus 31. Salgótarján.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Alapítás: augusztus „Többre megyünk együtt, mint külön- külön…”
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
A Színező Munkacsoport az Aktív Európai Fiatalokért Egyesület szervezésében valósul meg.
Az önfejlesztő terület bemutatása
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Együtt a változásokért
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

Köszöntünk benneteket!

Az ASD Munkacsoport az AOSZ-tól független, de vele együttműködő, autizmus-spektrum zavarral (ASD-vel) diagnosztizált személyek (röviden: „érintettek”) csoportja, amely célul tűzte ki a spektrumzavarral élők életkörülményei javításán túl a társadalmi elfogadottság erősítését is. A csoport célja: Ugyanúgy felnőttként tekintsenek a spektrumosokra, mint bármely más emberre, akár fogyatékkal él, akár nem!

Az ASD Munkacsoport – ebben a szellemben – részt vesz az AOSZ korszerű, hálózatosodás-orientált stratégiájának megvalósításában. Ennek lényege az autizmus-spektrum zavarhoz köthető helyi, elszigetelt, de közös ügyért küzdő érdekvédő és munkafeladatokat ellátó társadalmi szervezetek tevékenységének összefogása, a közös érdekvédő tevékenység szolgálata. *** Szeretnénk hallgatóinknak egy rövid áttekintést adni arról, hogy mi is történt ez ügyben az elmúlt néhány hónapban! *** ASD Munkacsoport szerepe az AOSZ hálózatosodásában

Salgóbánya Május 9-én Salgóbányán (Salgótarján mellett), csodálatos természeti környezetben került megrendezésre az Abigél Közhasznú Egyesület és az AOSZ szervezésében az a találkozó, ahol szülők és érintettek (utóbbiak között ketten az ASD Munkacsoport tagjai) közös műhelymunka keretében együtt tekintették át az érdekvédelem néhány érdekes és aktuális kérdését. Mintegy kéttucatnyian vettünk részt rajta (szülők és közvetlenül érintettek) Szép természeti környezetben, egy egykori parasztházban került megrendezésre A délelőtt tapasztalatcsere jegyében telt Délutáni témák: HEP (Helyi Esélyegyenlőségi Program), Érdekvédelem helyzete Mit értünk „érdekvédelem” alatt? 4-5 fős csoportokba rendeződve kerestünk rá választ A véleményeket ütköztetve született egy dokumentum, „Mi az érdekvédelem?” (külön dián, később). Kötetlen beszélgetésekre nyílt lehetőség (kötelezettség nélkül) Megtekintettük a közeli Salgó várát.

Salgóbánya, május 9.

Élő csocsó, május május 15-ére a Kézenfogva Alapítvány játékos, szabadtéri vetélkedőt szervezett fogyatékkal élők és épek számára a budapesti Margitszigeten. Programok (egyebek mellett): Tandemkerékpár „Élő” csocsó. A játékba a munkacsoport tagjaival kiegészített AOSZ csapata is beszállt, három érintettel és egy önkéntes segítővel a soraik között. (Ez egy „felnagyított” csocsó asztal füves pályán, felfújható kerítéssel, ahol a „rudakon” élő emberek foglaltak helyet, „csocsószerű” mozgási lehetőséggel, azaz csak egyszerre tudtak balra-jobbra elmozdulni.)

Menekítési gyakorlat a metróban, június 10.

Animátor képzés (egy tagunk beszámolója) Az Autizmus Alapítvány és az AOSZ együttműködése során június a között megvalósult tréning célja olyan animátorok képzése, akik az általános iskola felső tagozatában, illetve középiskolában speciális (osztályfőnöki) órákat tarthatnak a diákoknak. Az órák célja, hogy a tanulók közvetlen tapasztalatokon keresztül ismerhessék meg, érezhessék át az autizmussal élők nehézségeit, tanulhassanak a segítés megfelelő módjáról, s remélhetőleg elfogadóbbak legyenek az érintett diákok irányában. A képzés három napja egyaránt tartalmazott elméleti és gyakorlati oktatást: Csütörtökön az elméleti órák folyamán a nélkülözhetetlen háttértudást szerezhettük meg, majd Pénteken az órákon végezhető játékos feladatokkal ismerkedtünk meg a gyakorlatban. E feladatokat szombaton azután magunk is elvégeztük. A tapasztalatok összegzésekor derült ki, hogy nem volt olyan résztvevő, kinek ne adott volna valami hasznos, új ismeretet ez a három nap, noha sokan már rendelkeztek előzetes tapasztalattal. A különbözőség nem jelenti azt, hogy valaki rosszabb, vagy kevesebbet ér a másiknál (Temple Grandin után szabadon).

MAGYE Konferencia Június 26-án, pénteken, Mohácson került megrendezésre a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének éves, országos konferenciája. A rangos eseményen (először) külön szekciót kapott az autizmus szakosztály, Őszi Patrícia vezetésével. Az eseményre az ASD Munkacsoport egyik tagja is meghívást kapott az FSZK Nyolc Pont Projektje keretében. A meghívott hozzászólt az "Autizmus és Önérvényesítés" témához: Nagyon fontos az autizmussal élők számára, hogy a lehető legtöbb, őket érintő dologban kifejthessék független véleményüket. A velük kapcsolatos döntésekbe be kell vonni őket, mint érintetteket is, illetve a meghívott bátorította a jelenlévőket arra, hogy vegyék fel a kapcsolatot autista érdekvédőkkel, és kérjék segítségüket bármilyen kérdést illetően. A felszólalást igen pozitív visszajelzések követték: Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus spektrum pedagógiája szakiránya ígéretet tett arra, hogy megteremti a lehetőségét annak, hogy az érdekvédelem figyelemkörébe tartozó témákat, jelenségeket a hallgatók a leghitelesebb forrásból, az érintettek élménybeszámolóján keresztül ismerhessék meg. Az Autizmus Alapítvány felajánlotta, hogy meglátogathatjuk a náluk működő Felnőtt Csoportot, illetve személyes kapcsolatok létesítésére és ápolására is lehetőség nyílt.

Nagykanizsa A nagykanizsai önkormányzat szociális foglalkoztatója új helyre költözése és bővítése kapcsán 17 autista és megváltozott munkaképességű ember számára jöhetett létre új munkahely. Az önkormányzat családi napot szervezett ennek alkalmából, melyen részt vett a munkacsoportunk és az AOSZ, ahol a mi szerepünk példákkal és tanácsokkal való segítségnyújtás volt az újonnan kialakításra kerülő munkahelyek autizmus-specifikus akadálymentes kialakítása érdekében. Mit is jelent az akadálymentesség „auti” szempontból? Azok a dolgok, amik nekünk akadályt jelentenek, nem kőből, téglából, betonból és acélból épülnek, hanem emberi viselkedésből. Nagyon sokunknak nagy segítséget jelent, ha körülötte rend van: adott időre megy munkába, ott bizonyos feladatot végez, adott időközönként megy szünetre, és az ebéd is biztosan elérkezik, amikor ott az ideje. Segít az is, ha ez a rend nem csak időben, hanem térben is megvalósul, azaz mindennek megvan a helye, és az auti dolgozó által összepakolt dolgokat más lehetőleg nem rendezi át. Mivel sokunk érzékeny a zajokra, fényekre, szagokra stb., nagy segítség, ha van egy csendszoba, ahová bemehetünk néhány percre, amikor úgy érezzük, hogy „sok”. Ha többen szólnak hozzánk, vagy belemerültünk valamibe, segíthet pl. egy ilyen cédula: „Amint végeztél azzal, amit csinálsz, kérlek keress meg – név”. Hasonlóan fontos, hogy a feladatokat sorba tudjuk rendezni, ne érezzük azt, hogy elborít a tennivalók tömege, hogy lehetetlen megcsinálni.

Nagykanizsa, július 11.

Békéscsaba és Csorvás, augusztus 8.

Tata, szeptember 12.

Jamboree, szeptember

Jamboree, szeptember

Jamboree, szeptember

Jamboree, szeptember

Szekszárd, október 10.

Janka tanya, november 6.

„Esőember” az iskolában, november 13.

ÉRDEKVÉDELEM - Alkossuk meg a közös fogalmat! 1. Mit értünk érdekvédelem alatt? Jogok érvényesítése - Célcsoport felmérése, jogi környezet formálása, A társadalomtól elvárt hozzáállás javítása - Szemléletformálás, cserekapcsolatok, önsegítő csoportok működtetése, együttműködés, információs bázis működtetése, „legyen jogunk másnak lenni”, win – win helyzet. Esélyegyenlőség megteremtése - Pozitív diszkrimináció. 2. Milyen feladatokat jelenthet? Felmérés, érdekegyeztetés, vélemények artikulálása, valós és eredményes együttműködés Jogszabályok véleményezése, kezdeményezése, keretek és források legyenek adottak Problémák feltárása, hiányosságok megfogalmazása, döntéshozók befolyásolása Forrásteremtés Ismeretterjesztés, információátadás, érintett személyeken keresztül bemutatni az autizmust Önsegítő csoportok szervezése, társkereső klub, adatbázisok, képzések, hálózatosodás – kapcsolatépítés Az autizmus képzésekbe történő beintegrálása – a duális képzésekben történő részvétel.

ÉRDEKVÉDELEM - Alkossuk meg a közös fogalmat! 3. Kik védenek érdeket? Érintettek Akik őket képviselik: szülők, családtagok, szülői szervezetek, szakemberek, jogvédő szervezetek, elkötelezett prominens személyek, állam. 4. Hogyan lehet érdeket védeni? Értékek megmutatása (produktív, értékes, hasznos tagja a társadalomnak az autizmussal élő személy). Kommunikáció!!!! Együttműködve érintettek és érdekvédők kölcsönösen! Összefogással. Kompromisszumkészség. Más érdekeinek szem előtt tartása. Közös elégedettség elérése. Függetlenség megőrzése. Szövetségesek keresése. Közös fellépések, megjelenések. Szakmai felkészültség. Ajánlások készítése. forrás:

Köszönjük a figyelmet!