Irányelvek a szenvedélybeteg- ellátás területén 2007. július 11. Kun Gábor Nemzeti Drogmegelőzési Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A felkereső ifjúsági munka gyűjtőfogalom, amely mindazon megközelítéseket magában foglalja, amelyek során az ifjúságsegítők, a fiatalokkal foglalkozók.
Advertisements

A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Gyermekvédelmi alapellátás
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Eredmények II. • kreatív foglalkozás: 10 alkalom, 63 fő résztvevő • Police Klub: 11 alkalom, 95 fő • önismereti foglalkozások: 4 alkalom, 39 fő • partneri.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Nemzeti Egységes Kártyarendszer Vetési Iván miniszteri biztos június 2. KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM.
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
A fiatalkori bűnelkövetés kezelésének speciális színtere – a közösségi foglalkoztató fejlesztése alprojekt TÁMOP Siófok, december
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Családi napközi.
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
Az igénybevevői nyilvántartás
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
A projekt általános szakmai célkitűzései
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Családtámogató ellátások
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Új rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások augusztus 7. Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
2009. november Nemzetközi ILIAS Konferencia1/20 Az ILIAS közösség Magyarországon, az együttműködés fejlesztése Berecz Antónia.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Az alacsonyküszöbű szolgáltatások jogi hátteréről Portörő Péter, SZMM május 19.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
Az integrált addiktológiai ellátás-fejlesztési modell kialakításának lehetőségei az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Család – és Gyermekjóléti Központ
A gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségei 2018
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Irányelvek a szenvedélybeteg- ellátás területén július 11. Kun Gábor Nemzeti Drogmegelőzési Intézet

Irányelv („policy”) Tevékenységet, magatartást meghatározó, előíró alapelv. Formális és publikus kifejeződése azoknak a rendező elveknek, amelyek irányítják a szervezet tevékenységét. Protokoll: érintkezés szabályainak összessége, eljárások, folyamatok lépéseinek előírása.

Az irányelvek célja Jelen esetben az irányelvek célja tehát, az adott ellátások, szolgáltatások legfőbb elemeinek, mérföldköveinek a meghatározása, egységesítése.

Irányelvek kidolgozása Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICsSzEM) támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) koordinálásával 2005 májusában Addiktológiai Szakértői Munkacsoport (ASzM) jött létre. Az ASZM feladataként, annak irányítása alatt kerültek kidolgozása az irányelvek.

kapocs füzetek 5 Szakmai irányelvek a szenvedélybetegek szociális alapszolgáltatásaihoz Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Budapest, 2007 Szerkesztette: Csákiné Király Lívia Lektorálta: Bódy éva

Az irányelvek szakmai célterületei Nappali intézményi ellátás a szenvedélybetegek számára a szociális alapellátások körében Alacsonyküszöbű szolgáltatások a szenvedélybetegek szociális alapellátásában A szenvedélybetegek közösségi ellátása

Az Irányelvek jogszabályi kapcsolódása évi III. törvény a szociális igazgatásról és ellátásokról 1/2000 (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Az Irányelvek jogszabályi kapcsolódása 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről

Irányelvek felépítése fogalmi megközelítés célzott klienskör „vezérelv” tevékenységi formák szakmai kritériumok

Alacsonyküszöbű szolgáltatások Az alacsonyküszöbű kifejezés arra utal, hogy a szolgáltatást végzők nem támasztanak magas követelményeket az igénybe vevőkkel szemben, a szolgáltatás igénybevételének szinte nincs feltétele.

A célcsoportok között: egyaránt megtalálhatók a deviáns életvitelű fiatalok, a nehezen elérhető és magas kockázatú csoportok is.

Az alacsonyküszöbű szolgáltatás, célja Az alacsonyküszöbű szolgáltatás célja a szenvedélybetegek és közvetlen környezetük minél szélesebb körének elérése, fogadása és ellátása, a szerhasználatnak, valamint járulékos ártalmainak a csökkentése, a változás elindítása és segítése, az életvitelbeli változás ösztönzése.

A szolgáltatás vezérelve Az absztinencia elérése nem elsődleges cél A szolgáltatást ott kell végezni, ahol a rászorulók vannak; azokon a színtereken, ahol igény mutatkozik a szolgáltatásra az addiktológiai problémákkal küzdők – mind egyénileg, mind csoportosan – képesek arra, hogy irányítsák életüket és változtassanak szokásaikon;

A szolgáltatás vezérelve a szolgáltatások kialakításában a kliensek igényeire szükséges alapozni; A hatékonyabb beavatkozás érdekében figyelembe vesszük az egyén- és környezete körülményeinek rendszerét (lehetőségeit, korlátait)

A szolgáltatások általános jellemzői Anonimitás Az igénybevétel formája: önkéntes Ingyenes, térítésmentes Életkorhoz, lakóhelyhez nem kötött Nem absztinencia központú Struktúrája rugalmas

A szolgáltatások általános jellemzői A szerhatás alatt lévő klienstől (állapota miatt) a szolgáltatást nem lehet megtagadni, számára az állapotának megfelelő segítési módok ajánlhatók meg, mindaddig, amíg azok nem veszélyeztetik a biztonságos feladatellátást.

A szolgáltatások általános jellemzői Önkéntes segítők részvétele Egészségügyi ellátórendszerrel való együttműködés (pl.:HIV-, HCV-, HVB- szűrésekben való részvétel) A szolgáltatásokat nyújtó szakemberek, önkéntesek mindenkor párban, egymásnak szakmai segítséget nyújtva dolgoznak.

Alacsonyküszöbű tevékenységi formák Pszicho-szociális intervenciók életvezetés segítése konzultáció, tanácsadás jogi információadás szociális és eü. ellátáshoz való juttatás segítése álláskeresés segítése, álláskeresési tanácsadás klubszerű szolgáltatás

Alacsonyküszöbű tevékenységi formák Információs, valamint felvilágosító szolgáltatások Telefonos, információs vonal fenntartása

Alacsonyküszöbű tevékenységi formák Megkereső munka közvetett megkeresés (pl.: oktatási intézmények szórólapok elhelyezése) közvetlen megkeresés (utca, közterület, szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok) Partiszerviz

Alacsonyküszöbű tevékenységi formák Drop In (megpihenő klub /kontakt klub) melegedő, pihenő funkció józanodási lehetőség biztosítása elsősegély testi- lelki krízismenedzselés információnyújtás (segítő intézményekről) szociális segítés

Alacsonyküszöbű tevékenységi formák Tű- és fecskendőcsere szolgáltatások tűcsere-automata kihelyezése tűcsereközpont tűcsere-szolgáltatás megkereső tevékenység alapján tűcsere-szolgáltatás ún. „tűcserebusszal”

Az alacsonyküszöbű szolgáltatások dokumentációja Az ellátás szóbeli megállapodás útján történik A szolgáltatás nyújtása során rögzíteni kell  A szolgáltatás napját  Szűkebb helyszínét  A szolgáltatást végző szakemberek nevét  A kliens által igénybe vett szolgáltatás típusát / típusait

Az alacsonyküszöbű szolgáltatások dokumentációja  Amennyiben beazonosítható a kliens státuszát (régi-, új kliens)  A kliens nemét  A szolgáltatás időtartamát  A szolgáltatás/ok igénybevételét rögzítő „kliens kódot”, „azonosítót” – lehetőség szerint országosan egységes rendszer alapján  Külföldi állampolgár esetén állampolgárságát

Az alacsonyküszöbű szolgáltatások dokumentációja Alacsonyküszöbű tevékenységi formák legfőbb mérőszámai  kliensek nemek szerinti megoszlása  a kliensek életkori megoszlása  kliensforgalom  a nyújtott szolgáltatások százalékos megoszlása  a szolgáltatások időtartama  a szolgáltatás részeként nyújtott, vagy begyűjtött eszközök darabszáma (pl.: injektor)  szolgáltatási napok száma  a szolgáltatás napi időtartama  az egyszerre jelenlévő szakemberek száma

Az alacsonyküszöbű szolgáltatások dokumentációja A működés során vezetni kell:  ügyeleti naplót, mely a napi események rögzítésére szolgál  forgalmi naplót  Tartósabb, folyamatos kapcsolat esetén ajánlott vezetni:  kapcsolattartó lapot  „képalkotó” lapot

Az alacsonyküszöbű intézmény, mint speciális információs központ Az alacsonyküszöbű intézményi ellátórendszer meghatározó szereplőjévé kell hogy váljon a helyi addiktológiai ellátó- és képzőrendszernek, amelynek egyik eszköze, illetve módszere az ellátási és kapcsolati térkép.

Köszönöm a figyelmet!