Jelátalakítás és kódolás Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jelátalakítás és kódolás
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Hangfelvétel készítésének alapjai, a Windows Movie Maker videóvágó program használata 9. témakör:
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Megjelenít ő k Marlen Dániel Felkészítő tanárom: Czuth Éva Iskolám: 2000 Szentendre, Kálvária út 16.
A digitális kép bevezetés. A digitális kép tulajdonságai 1. Egyszerű Windows Intéző nézet És még: IrfanView (társított alkalmazás), KB („nagy”
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
ETailer Kit Lenovo VIBE P Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
NRC Omnibusz – november. Okostelefon használat  A éves internetezők 64%-a használ okostelefont (saját/céges okostelefont, vagy más készülékét).
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Grafika 1. Alapfogalmak.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
avagy a háromszög technika
Internet tudományos használata
Nagyméretű állományok küldése
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
3. tétel.
Operációs rendszerek.
Térkép készítése adataiból
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Az Internet megismerése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Technikai lehetőségek, korlátok, kihívások
Microsoft Office Publisher
DIGITÁLIS KÉPFELDOLGOZÁS ALAPFOGALMAK
Természeti erőforrások
A CMYK.
Kockázat és megbízhatóság
Balaton Marcell Balázs
Háttértárak karbantartása
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
Tömörítés.
Downstream Power Back Off (DPBO)
Microsoft songsmith Zenekészító program.
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat
A mozgási elektromágneses indukció
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Downstream Power Back Off (DPBO)
A Hálózat és Az internet
Monitor(LCD).
Kimeneti egységek Nyomtatók.
Adatfeldolgozási ismeretek 1/15. ML, 2017
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
SZOFTVEREK (programok)
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ELQ 35 - el
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Háztartási termelés, család, életciklus
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
További rendező és kereső algoritmusok
A szállítási probléma.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Hosszúidejű Spektrogram mérés az ELQ 30A+ - al
A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális
TITKOSÍTÓ ALGORITMUSOK
Szöveges adatok tárolása
Munkaszámos munkaidő nyilvántartás
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Digitális kárrendezés
Előadás másolata:

Jelátalakítás és kódolás Két nagy csoportba soroljuk a jeleket: analóg, digitális. Az analóg jelek egyik legfontosabb jellemzője az időbeni folytonosság, a digitális jel esetében pedig a diszkrét érték. Napjainkra egyre nő a digitális jelek térhódítása. Ez összefüggésben van az informatika rohamos térhódításával, mert a digitális jeleket könnyebb rögzíteni és műveleteket végezni velük!!!

Jelátalakítás és kódolás Az analóg szó jelentése: hasonló. Néhány példa: A hálózati feszültség szinuszosan változik – másodpercenként 50 szinusz- hullámot ír le. A hang amit hallunk időben folyamatosan változó nyomáshullám. Az audió kazettán rögzített hangfelvétel a mágnesezettség folyamatos változásaként tárolódik el. Előnyei: mára már széles körben elterjedt adathordozókat használhatunk egyszerűen a tárolására. Hátrányai: a tárolás során minőségromlás következik be a jelben. A hagyományos tárolóeszközök sérülékenyek (főleg a mágneses adattárolásé).

Jelátalakítás és kódolás A digitális jel jellemzői: Időben nem folyamatos „lefolyású”, hanem kvantált (előre meghatározott értékekből álló) nagyságú. A digitális jelet a legtöbb esetben számjegyekkel írjuk le,a kettes számrendszerrel, binárisan: csak 0 vagy 1 értékű lehet. Néhány példa: Audió CD lemez, DVD lemez, Digitális fénykép Előnyei: a tárolás egyszerű és olcsó. A digitális jelek minősége nem romlik. Könnyen reprodukálható minőségvesztés nélkül. Az utólagos feldolgozásuk könnyen megoldhatók különböző szoftverek segítségével. Hibajavító kód rendelhető hozzá, pl. az audio CD-lemezek esetében az apróbb karcosodás okozta hibákat ezzel küszöbölik ki. (a „régi bakelit” lemez esetében sercegő, kattogó hang) Hátrányai: bizonyos szintű alkalmazói készséget feltételez.

Jelátalakítás és kódolás Az analóg jel digitalizálása Az analóg jelet elegendően sok mintavétellel és felbontásban jól lehet közelíteni, digitalizálni. Ezt a folyamatot nevezzük A/D (analóg/digitális) átalakításnak. Példák: Videofilmek digitalizálása, régi fényképek digitalizálása, scanner alkalmazása, digitális fényképezés, kamera, stb

Jelátalakítás és kódolás A digitális fénykép előnyei minden felhasználó számára nyilvánvalóak: A fényképek azonnal megtekinthetők a beépített kijelzőn, egyszerű eszközökkel egy PC-n közvetlenül feldolgozhatók. Az otthoni nyomtatón bármely kívánt darabszámban és formátumban nyomtathatók. A képadatok azonnal rendelkezésre állnak digitális formátumban. Bármikor elküldhetők adathordozón vagy en keresztül, illetve importálhatók más alkalmazásokba további felhasználásra, pl. internet oldalakba történő beillesztéshez. És mindezt kényelmesen otthon, hosszú várakozási idők nélkül, és szükségtelen előhívási költségek nélkül. Könnyen szerkeszthető/retusálható.

Jelátalakítás és kódolás Milyen előnyei vannak egy DVD filmnek a VHS videokazettával szemben? A kiváló minőségű digitális kép és hangminőség mellett az egyszerűbb jelenetválasztás és navigáció a legnagyobb előnyök. Azonban a legtöbb DVD lemezen olyan extrák is megtalálhatók, mint a rendezői interjú, a többnyelvű szinkron, a különféle képernyőformátumok és a több kameraállásból felvett jelenetek. Emellett fontos, hogy a DVD lemezek minősége örökké állandó - szemben a VHS szalagok kopásával, gyűrődésével, demagnetizálódásával.

BMP = Bitmap. A képek lehetnek fekete- fehérek, 16, illetve 256 színûek, esetleg 24 bitesek. A képeket jellemzõen tömörítés nélkül tárolja. GIF = Színek száma: 256 (maximum). A palettás formátum (GIF87a) veszteségmentes tömörítéssel tárolja a képeket. További fajtáiban már mozgó grafikák is lehetnek. JPG = Az egyik legnépszerûbb formátum. Maga a képformátum kisebb-nagyobb veszteséggel ugyan, de igen jó minõségben tömörít. Kis fájlmérete miatt az internet egyik legkedveltebb formátuma. PDF = a PDF pontosan úgy jelenik meg a felhasználó gépén, ahogyan azt a készítõ megcsinálta - ellentétben pl. a HTML-lel. PNG = Maga a tárolás veszteségmentes, ám a tömörítési eljárásuk százalékkal jobb a GIF-nél. TIFF = A TIFF 6.0 gyakorlatilag napjaink vezetõ nyomda-formátuma lett. MPEG Audio Előnye más hangkódolási formátumokkal szemben, kifinomult tömörítési elvének köszönhetően az MPEG állományok sokkal kisebbek. MP3 A hangfájlok tömörítését elenyésző minőségcsökkenéssel teszi lehetővé, a tömörítési eljárás a nem hallható hanginformációk kiszűrésén alapul. RAW A legalapvetőbb fájlformátum. WAV A fájl tetszőleges hangesemény tárolására alkalmas, a MIDI állományokkal szemben nem csupán a zenére korlátozódik. MIDI szabványos adatformátumot elektromos hangszerek és zenei hatások rögzítésére hozták létre.