A magyar energiaszektor villamosenergia- termelésének életciklus- és „carbon footprint” elemzése Életciklus analízis kutatási eredmények 2010. október.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
University of Indonesia Green University ranking Zöld Egyetem felmérés Prof. Dr. Szabó Gábor rektor Erdélyi Evelyn intézmény igazgató 2014.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Önkormányzatok épületenergetikai beruházásai pályázati forrásból!
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Gazdasági informatika - bevezető
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
Szakálné Kanó Izabella Bajmócy Zoltán
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Illik-e üzleti szempontból Isaszegen TEÁOR.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A külső környezet elemei
Villamosenergia-piac Törvény után, liberalizáció előtt
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Zalaegerszeg, 21 February 2018
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

A magyar energiaszektor villamosenergia- termelésének életciklus- és „carbon footprint” elemzése Életciklus analízis kutatási eredmények október 11. Energiapolitika 2000 Társulat Green Capital Zrt. Őri István vezérigazgató Kutatási partnereink: Paksi Atomerőmű Zrt., Paks KM-Projekt Kft. Veszprém

A GREEN CAPITAL független környezetpolitikai kutató- tanácsadó műhely küldetése és tevékenysége a környezetpolitika eszközeivel a környezettudatosság alakítása, a társadalom és a gazdaság minden szintjén; szemléletformálás Küldetés: a környezetpolitika eszközeivel a környezettudatosság alakítása, a társadalom és a gazdaság minden szintjén; szemléletformálás Tevékenység:  Környezetügyi kutatások tervezése, szervezése  Környezetpolitikai stratégiai tanácsadás  Környezeti vezetési tanácsadás  Szervezet- és hálózatépítés  Környezeti hatásvizsgálat, felülvizsgálat, engedélyezések koordinálása  Környezeti marketing és kommunikáció  Nemzetközi környezetügyi projektek szervezése, lebonyolítása, szakértők biztosítása nemzetközi partnerekkel együttműködésben 2

3 A cégcsoport

4 A GREEN CAPITAL főbb referenciái - 1 Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.: környezetpolitikai stratégiai tanácsadás Hungrana Kft.: Környezetpolitikai stratégiai tanácsadás A XVIII. Kerületi Városüzemeltető Kht. tevékenységének környezettudatos elemei és ennek lehetséges lakossági kommunikációja FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet : agrár-környezetvédelmi kutatások

5 A GREEN CAPITAL főbb referenciái - 2 Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht.: nemzetközi kutatás a Hévízi-tó nemzetközi jelentőségéről Életciklus elemzések (LCA-k): villamosenergia, tömegközlekedés Political Capital-Green Capital közös szektoriális elemzés: Lehet-e Magyarország bioetanol-nagyhatalom? - A és stratégiai javaslatai a megújuló energiaforrások és a bioüzemanyagok felhasználásáról (2008. december)

6 Életciklus-elemzés: fogalmak Életciklus: MSZ ISO 14040, 1997 „bölcsőtől a sírig” vagy „bölcsőtől a bölcsőig” egy termék hatásrendszerének egymás utáni szakaszai, a nyersanyag beszerzéstől / az erőforrás keletkezésétől az ártalmatlanításig / újrahasznosításig Életciklus elemzés: life cycle analysis, LCA termékhez / szolgáltatáshoz kapcsolódó környezeti és szociális ártalmak összevetése a legkevésbé ártalmas kiválasztásáért Üvegházhatású gáz: greenhouse gas, GHG a globális felmelegedést okozó széndioxid, metán, dinitrogén-oxid, freonok, halonok, stb. Szénlábnyom: „carbon footprint” termék vagy szolgáltatás teljes élettartama során keletkező CO 2 és más GHG mennyisége

7 Az elemzések fejlődése

8 LCA-módszerek Fejlesztő: University of Leiden, Centre for Environmental Studies (CML) EcoIndicator ’99 –tudományos alapú hatásvizsgálat, –gyakorlatias öko-tervezési módszer, –egy mérőszámba vonja össze a hatásokat. CML 2001 –hatáskategória felosztás globális globális felmelegedés, nyersanyaglelőhelyek kimerülése helyi savasodás, területhasználat Vizsgált termék: 1MJ hazai villamos energia regionális eutrofizáció, fotokémiai ózonképzés, humán toxicitás

9 Az LCA „mérőszáma”

10 Az LCA alkalmazása

11 A magyar energia rendszer sajátosságai A villamosenergia termelés és fogyasztás hosszú távon nem fenntartható Ennek okai elsősorban: – az energiafüggőség – túl nagy fosszilis hányad (szintén energiafüggőség) – jelentős környezeti hatás elsősorban a globális klímaváltozásra gyakorolt hatások miatt – túl nagy energiaintenzitás Stratégiai érdek a legköltséghatékonyabb és egyben a legkisebb környezeti hatással járó megoldás

12 A magyar energia mix rendszermodellje

13 Hungarian Energy-mix for electric energy production Other renewables=2% Biomass:4% Other fossile=6%

14 Példa a rendszerhatár ábrázolására - 1: Napenergia

15 Total impact, EI99

Global warming impact in kg CO2 equivalent

17 Gyengepont analízis - 1

18 Gyengepont analízis - 2

19 Az egyes energiatermeléshez kapcsolódó emissziók aránya

20 Az egyes energiatermeléshez kapcsolódó emissziók aránya a GWP nélkül

21 Az egyes energiatermeléshez kapcsolódó emissziók „CML” aránya a GWP és a HTP nélkül

22 Példa a rendszerhatár ábrázolására - 2: Atomenergia

23 Legjellemzőbb emissziók atomenergia alkalmazása esetén

Nuclear power technology steps Total impact in EI99

Nuclear power: technology steps Global warming impact in kg CO2 equivalent

Comparative modell analyses of extended scenarios in Paks NPP

27 Az atomenergia versenyképes, mint az egyik leginkább fenntartható energiaforrás  Az atomenergia felhasználása villamosenergia-termelésre minden vizsgálati szempont szerint a legkedvezőbb, vagy a legkedvezőbbek között van (második), hasonlóan néhány Magyarországon is gazdaságosan elérhető megújuló energia forráséhoz, mint a biomassza, vagy a napenergia  A fosszilis energiahordozók más (negatív) dimenzióban vannak  DE: A jelenleg érzékeny problémakör, a radioaktív hulladékok tárolásának, szállításának, végleges elhelyezésének kérdéskörére megoldás SZÜKSÉGES  BIZTATÓ, hogy az atomerőművi hulladékok, elsősorban a kiégett fűtőelemek vonatkozásában a nemzetközi trendek szerint középtávon a kutatás- fejlesztési előrejelzések a nagy aktivitású kiégett fűtőelemek újrahasznosítását prognosztizálják új generációs reaktorokban való felhasználás céljára. Ennek alapján mi is azt prognosztizáljuk, hogy a radioaktív hulladék szállításának, átmeneti vagy végleges tárolásának kérdéskörét hamarosan újra kell értékelni gazdaságossági, technológiai és környezetvédelmi szempontból.

28 Összegzés  Egyedülálló kutatás és eredmények  A kiszámolt magyar energiamix és környezeti hatásai politikai döntéshozatalra is alkalmas  Az eredmény segít a fosszilis energiahordozók, a megújuló energiák és az atomenergia megítélésében  A hazai energia politika-stratégia a kialakításánál ne csak a költségeket, az ellátásbiztonságot, hanem az itt bemutatott környezeti szempontokat is figyelembe kell venni  Az ellátásbiztonság és a környezeti szempontok egybe esnek  Reméljük, hogy a kutatás eredménye hatással lesz hazai villamosenergia-termelés átalakítására

Köszönöm a figyelmet! A Green Capital kutatása elérhető a kutatóműhely honlapján a címen. További információ: Őri István vezérigazgató, ,