1075 Budapest, Károly krt. 11. Budapest, 2003. 10. 06.www.agrar-europa.hu A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI FÓRIÁN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Kiss János Kereskedelmi igazgató Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Bemutatkozás.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Készítette: Gondos Borbála
Szabadpiaci megoldások az európai autóbusz közlekedésben Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, 2015.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
:: TvNetWork Rt. :: Tőzsdeképes Cégek Klubja :: :: :: Bemutatkozás :: :: :: március 2., szerda Tőzsdeképes Cégek Klubja :: :: :: sajtótájékoztató.
Befektetési lehetőségek Kínában Kuntner András, ügyvezető június 24. © 2008, EastInfo.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
A vállalkozási környezet és kilátásaink elején S Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013.április 18. Prof. Bod Péter Ákos Budapesti.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1024 Budapest, Fillér u. 10/b. Budapest, szeptember 6. Takarmány – te drága! Takarmánypiaci tendenciák, kilátások.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Bemutatkozik az Eximbank Rt. Előadó: Dr. Bodnár Zoltán, az Eximbank Rt. vezérigazgatója.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Import és Export a résztvevő 10 országban
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
imagine great people 1990.: USA 2000.: Magyarország 130 országban
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
CIB Stafétabot KKV KUTATÁS 2015
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Környezetgazdaságtan 1
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
MEZŐGAZDASÁGI KISÜZEM ÉS NAGYÜZEM
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A külső környezet elemei
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Cipész, maradj a kaptafánál!
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
MEZŐGAZDASÁGI KISÜZEM ÉS NAGYÜZEM
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Gazdaságpolitika 7. ea.
Válság – kezelés – válságkezelés
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A szőlőtermelők integrációja
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

1075 Budapest, Károly krt Budapest, A MAGYARORSZÁGI ÉLELMISZERIPAR HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI FÓRIÁN ZOLTÁN Üzletág igazgató Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanácsadási Üzletág Agrár Európa Kft.

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. HÍREKET MONDUNK! A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 80 százalékos garanciája mellett egymilliárd forint forgóeszközhitelt kap a Gyulai Húskombinát Zrt. a K&H Banktól - tájékoztatott a társaság vezérigazgatója. Magyarország 2009: Hűtlen kezelés, sikkasztás és további bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tesz a pölöskei Bognár Szörp Kft. tulajdonosa a cége felszámolása körül tapasztalt törvénytelenségek kapcsán - tájékoztatott a Zala megyei társaság alapítója. A tavaly még 4,6 milliárd forint forgalmú, nullszaldóhoz közeli cégének semmilyen köztartozása sem volt, a gondjai akkor keletkeztek, amikor a CIB Bank az idén januárban nem hosszabbította meg a társaság 290 millió forintos hitelét. A jó minőség és a megfelelő ár után a hazai eredet lett a harmadik legfontosabb szempont a hazai fogyasztók számára egy termék kiválasztásánál - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet. Összefogtak a hazai, sőt a saját városukban készülő termékek védelme érdekében a szentesiek. Sárga háromszög, benne fekete felkiáltójel: vedd és vidd a szentesi terméket. Ez áll mostantól Szentes hatvan üzletében forgalmazott helyi termékeken.

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. MIRŐL FOGOK BESZÉLNI? Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripar helyzete Válság: áldás vagy átok?; Válság: áldás vagy átok?; Forgalmi adó;Forgalmi adó; Élelmiszer Termékpálya Kód(ex?);Élelmiszer Termékpálya Kód(ex?); Fogyasztó; Fogyasztó; Árak, stb. Árak, stb. CölöpökCölöpök Stratégiai alapokStratégiai alapok

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. Beavatkozás nélkül az élelmiszeripar nem állítható meg a lefelé tartó spirálban Ez senkinek sem érdeke!

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. A politika mocsara Feketegazdaság Etika, erkölcsök Gazdaság állapota Túladóztatás Jogbizonytalanság Forintárfolyam Válság RÉS A PRÉSEN Kaparjuk meg az élelmiszeripar problémahalmazának felszínét!

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. AZ ÉREM MÁSIK OLDALA = Az embernek élelemre van szüksége, mi pedig egyre inkább csak szert adunk neki.

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. Forrás: KSH Mennyiségi indexek, %, 2009 január - július I. fé.: termelés -2%; belföldi értékesítés: -4; export +5%

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. Válság: áldás vagy átok? Az erős cégek megerősödnek, a gyengék bedőlnek „Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart” Seneca Viharban gyorsabban lehet haladni „A válság egy okos vállalkozónak remek dolog” dr. Tóth András 2009 Ilyenkor muszáj hatékonyabbá tenni a céget (pl. alapanyagok bérgyártása) Olyasmit is meg lehet tenni, amit jobb időkben nehéz: leépítés, pénzbehajtás, pénzügyi kontrolling, hitelek (visszlízing), bankszámlák átgondolása, új marketing taktika, ügyfélhalászat, kiszervezés

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. GYENGE FORINTOT! I. Nehezíti az importot, ezáltal a hazai alapanyagok felhasználását támogatja. II. Gazdaságosabbá teszi a kivitelt. Igazán jól azok járnak, akik hazai alapanyagból dolgoznak. Összefüggésben a gazdasági válsággal, a csökkenő, illetve az olcsóbb termékek irányába terelődő kereslettel, a magyar termékek iránti kereslet bővülhet. III. Drágítja a devizahiteleket IV. Fellendíti a határmenti bevásárló turizmust, ami azt a látszatot kelti, hogy az élelmiszerpiac kevésbé szűkül. V. Igen olcsóvá teszi cégeinket a külföldi befektetők számára. VI. Olcsóvá teszi termékeinket az euró-övezetben. Mivel épp az olcsóbb termékek felé fordítódik a kereslet, még bővülhet is irántuk az igény. Exportcikkeink többsége alapanyag, illetve félkésztermék, amely nem magyar termékként kerül az üzletekbe.

Agrár Európa Tanácsadó Kft október % 5* 1/3

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. Forrás: ZMP 10 év:egyharmados forgalom növekedés export közel duplájára nőtt import több mint kétharmados növekedés A további növekedést is térségünkre alapozzák! A német élelmiszeripar: a növekedésmotorja az export

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. ÁRAK Forrás: KSH

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. AZ ÁFA NEM TRÉFA Igazságos adó igazságtalan időben és helyen Az áfa-emelés tovább erősíti a százalékos feketegazdaságot. A 27 EU tagállamból 17-ben 10 %-os vagy az alatti a kulcs. 25 %-os kulcs eddig egyedül Dániában volt. Az EU-s országok átlaga 8,2 százalék, a lakosság nagyságát figyelembe vevő súlyozás esetén pedig 5,6 százalék. Az adó emelése emeli termelés és finanszírozás költségeit is. Sem a kedvezményes kulcs, sem az emelés nem hat sokkolóan. Erősíti a kedvezőtlen szerkezetváltozásokat.

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. KÓD(EX) Egyedülálló, igen magas színvonalú dokumentum (Cz: próbavásárlás, Pl: ptk szerződések tartalma, Slo: tv. az erőfölényről, Ro: szaktárca megállapodása) Páratlan mélységű párbeszéd Nyilvánosság Versenyellenes? „Ha több a magyar élelmiszer, akkor magasabbak az árak” Azonos árazási módszerek mellett is az lenne? TÖRVÉNY!?

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. A FOGYASZTÓ

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. LE KELL VERNÜNK NÉHÁNY CÖLÖPÖT Nincs egyszerű, gyors megoldás Ne hagyatkozzunk az EU-ra! Ott is stratégiai problémák vannak Ne legyünk ‘jófiúk’! Elég nagy már a baj ahhoz, hogy végre összefogjunk??? A mezőgazdaság motivációs rendszere nem a legnagyobb vevő kiszolgálása sarkall. Az ország, amelyben egy kritikus szint alá csökken az élelmiszerből való önellátása, elveszti önállóságát. A helyzet minden érintettől cselekvést igényel, összehangoltan. Ezt a célt szolgálja a stratégiai dokumentum.

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. A küldetés változatlan A jövőkép kulcsszavai: koncentrált, szakosodott, biztonságos, +KKV 2013: megáll az import növekedés, erősíti pozitív külkeregyenlegét Megteremteni a fenntartható fejlődés, jövedelmezőség alapjait Célok: 0. hazai alapagyag-hazai feldolgozás :likviditás javítása imázs: kormányzat, bankok, AMC technológiai transzfer javítása partnerség javítása: láncok, mg HORECA kiszolgálás javítása KKV versenyképesség javítása fekete és szürkegazdaság ellen 2013-ig:80%, export-növelés élelmiszerbiztonság szakosodás, koncentráció integrációk emberi erőforrás új igények, új csatornák, K+F környezetvédelem, fogyasztóvédelem magyar élelmiszer=minőségi élelmiszer Mátrix-szerű felépítés Definíciók

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21. A jövő élelmiszeripara Magyarországon Fő meghatározói: 1. bankok;2. fogyasztók A spirálban lefelé vergődő ipar mint a gyémánt csiszolódik Egyre kisebb lesz, kínálata szűkül, de már látszik a versenyképesek köre Miről lehet őket megismerni: erős belföldi piac, ismert termék, márka, fejlett disztribúció, kis banki kitettség!, jellemzően nem vár a pályázatokra a fejlesztéssel régiós értékesítés

Agrár Európa Tanácsadó Kft október 21.