SPECIÁLIS ANDRAGÓGIA A BÜNTETÉS- VÉGREHAJTÁSBAN Meditációs program a börtönben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Advertisements

Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Dr. Kereszty Orsolya egyetemi docens Emberi erőforrás tanácsadó MA képzés ELTE PPK január 29.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Elítéltek alap- és funkcionális írásbeliséghez kapcsolódó képességeinek felmérése, fejlesztése a sikeres reszocializáció és munkaerőpiaci érvényesülés.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Gyermekjóléti Szolgálatok IV. Országos Konferenciája Az iskolai agresszió megelőzése és kezelése - a MFPI projektjének bemutatása október 28. NÉMETH.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Szabadulás előtt megváltozunk? Mentori tapasztalatok Nagy Kornél október 11.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A roma (az ember), mint követhető értékminta a könyvtárakban: a közeli és a távoli jövő roma könyvtárosa és roma olvasója Olvasóvá nevelés Mezőberény
{ Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B Fokról fokra a cél felé NYITÓRENDEZVÉNY Azonosító szám: TÁMOP B
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
Budapest XVI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskola
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Kispálné Horváth Mária
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Közösségek, iskolák, resztorativitás
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Szakmai köszöntő Dr. Csizmadia Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Motiváció a börtönoktatásban
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
HHR.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
szakképzési és felnőttképzési szakértő
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
SZAKMAI ÉLETRAJZ Dr. HÓDI Sándor
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
BTMN.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Családi vállalkozások
Intézmény minőségirányítási programja
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
AZ ÚJ TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN BEKÖVETKEZETT TISZK ÁTALAKÍTÁSOK HELYZETE ÉS NYOMON KÖVETÉSE A kutatás az NGM felkérésre az NFA KA 3/2013 KÓDSZÁMÚ „JAVASLAT.
Előadás másolata:

SPECIÁLIS ANDRAGÓGIA A BÜNTETÉS- VÉGREHAJTÁSBAN Meditációs program a börtönben

Az andragógia funkciói BV AND Speciális andragógia (Feketéné, 2014)

Célok A börtönlét elviselhetőbbé tétele ÉLETSEGÍTŐ ANDRAGÓGIA MENTÁLANDRAGÓGIA Felkészítés a szabad életre RESZOCIALIZÁCIÓ REINTEGRÁCIÓ

Andragógusok feladata a börtönökben Fogvatartottak feladata a börtönökben

oktatás, képzés reszocializáció reintegráció az önfejlesztés segítése Andragógusok feladata

oktatás, képzés reszocializáció reintegráció az önfejlesztés segítése tanulás felkészülés a szabad életre társadalmi beilleszkedés önfejlesztés Fogvatartottak feladata

JELEN FOLYÓ ANDRAGÓGIAI PROGRAM A BALASSAGYARMATI FEGYHÁZ ÉS BÖRTÖNBEN A meditáció alapjainak tanítása

Terminológia a FELNŐTT autonómiája nevelés reintegráció nevelő tiszt reintegrációs tiszt (Kraiciné és Csoma, 2012; Maróti, 2014) (2013. évi CCXL. törvény)

Meditáció tudatszintek pozitív gondolkodásmód a stressz kezelése a szokások kontrollálása a memóriafejlesztés a gyorsabb és hatékonyabb tanulás elősegítése a helyes döntésekre való készség fejlesztése a tudatalattival való kapcsolat kialakítása (Schlosser, 2012) (Silva és Miele, 1990)

5 hónap - 10 alkalom a fogvatartottak mentális energiáinak mozgósítása a szabadulásra történő felkészítés csoportmunka a tréning módszereivel naplózás publikáció

FORRÁSOK Balogh Béla (2010): A tudatalatti tízparancsolata. Budapest, Bioenergetic Berényi Ildikó (2013): Időskorúak tanulási lehetősége tréning módszerrel a Márianosztrai Fegyház és Börtönben. Andragógia És Művelődéselmélet sz. 32–48. Feketéné Szakos Éva (2014): Innovatív irányok az ezredforduló utáni andragógiában. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest Kraiciné Szokoly Mária és Csoma Gyula (2012): Bevezetés az andragógia elméletébe és módszertanába. Budapest, ELTE (letöltve: :18) Maróti Andor (2014): A pedagógiától távolodó andragógia. Felnőttképzési Szemle, VIII. 1. sz. 5–13. (letöltve: :10) Molnár Attila Károly (2015): Résztvevő-központú eszközökkel a fogvatartottak reintegrációjáért. Felnőttképzési Szemle, IX. 1. sz. 70–80. (letöltve: :03) Schlosser Károly (2012): Mindfulness, meditáció és klinikai hatékonyság – áttekintés. In: Mikonya, György (szerk.): Vallásos mozgalmak nézetei a családi életről és az oktatásról. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 143– (letöltve: :16) Silva, José és Miele, Philip (1990): Agykontroll Silva módszerével. h. n, Magánkiadás Szarka Emese (2012): Az agykontroll mozgalom tanfolyamainak üzenete – nevelési és oktatási koncepciók. In: Mikonya, György (szerk.): Vallásos mozgalmak nézetei a családi életről és az oktatásról. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó, 115– (letöltve: :16) Sz. Molnár Anna (2009): A tanuló felnőtt. Pedagógusképzés, 7. 2­–3. sz. 199– (letöltve: :25) évi CCXL. törvény a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról (letöltve: :20) KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Várom a résztvevők megtisztelő kérdéseit