10. rész :Táplálékunk összetevői 10.3. Zsírok Klikk a folytatáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Étkezési zsiradékok.
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
A lipidek táplálkozási jelentősége
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Dr. Seregi János állatorvos, egyetemi tanár
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz

Ételeink alapvető alkotóelemei: A fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, az élelmi rostok, az ásványi anyagok és a vitaminok. Ebben a részben a zsírokról és azok élettani szerepükről beszélünk.

A zsíroknak, amelyek zsírsavakból épülnek fel, számos funkciójuk van az emberi szervezetben: ezek közé tartozik a zsírban oldódó vitaminok bélből való felszívódásának elősegítése, a gyermekkori fejlődés, a nemi hormonok termelődésének elősegítése és az anyagcsere szabályozása.

hasznoskáros telített telítetlen Vannak „hasznos” és „káros” zsiradékok. A hagyományos étrend szerint táplálkozó emberek legtöbbje túlzott mennyiségű rossz, ún. telített és túl kevés jó, azaz telítetlen zsiradékot fogyaszt. Míg a telített zsírok megemelik a vérkoleszterin szintjét, a telítetlenek csökkentik vagy nem befolyásolják.

Speciális zsírféleség a vérben keringő koleszterin, amely a civilizált országokban minden 10 haláleset közül a csaknem 4 haláláért felelős szív- és érrendszeri betegség egyik legfontosabb rizikótényezője.

Legfontosabb növényi eredetű zsiradékunk a napraforgóolaj és az olívaolaj. Mind íz, mind tápanyagok szempontjából a hidegen sajtolt, finomítatlan olívaolaj a legjobb.

Hasznos zsírokat tartalmaznak még az avocado, diófélék és olajos magvak.

Szójaolaj, pálmaolaj, szezámmag-olaj, mandulaolaj, dióolaj

A felnőtt ember napi zsírszükséglete testsúlykilogrammonként 1 gramm. Ezt fele- fele arányban állati és növényi eredetű zsiradékokból kell fedeznie. Túl sok telített zsírsav elhízáshoz vezet, mert a szervezet elraktározza.

a szalámi, a húspástétom,a tejszín, a tej, a sajt, a tojássárgája, a majonéz, a sütemények, a csokoládé stb. Az állati eredetű zsírok telített, azaz „rossz” zsírok: a szilárd főzőzsír, a kemény vaj és a margarin, a hús, a szalonna, a kolbász, a virsli,

Kezeljük óvatosan a „light”, esetleg „lite” jelzőket. A redukált zsír nem azonos az alacsony zsírtartalommal. Sok ételnek csökkentett a zsírtartalma, mégis magas a kalóriaértéke. 100 grammonként 20 g zsír nagy mennyiség 100 grammonként 3 g pedig kevés.

Étkezési szokásaink alapján megállapítható, hogy fehérjékből, zsírokból és szénhidrátokból nem szenvedünk hiányt.

Általában a rostok, a vitaminok és az ásványi sók hiányoznak étrendünkből. Ezekről részletesebben a következő részekben olvashatnak.