Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Advertisements

Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Bajmócy Zoltán – Gébert Judit egyetemi docens PhD hallgató
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája)
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
A vidéki tér sikertényezői
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Önindító, motor, karosszéria?! Az önkormányzatok katalizátor szerepe a megújulókra való áttérésben Bozzay Balázs, alelnök
A Pannon Gazdasági Kezdeményezés (PGK) tevékenységei Kocsondi Tamás Sopron, február Sopron, Csatkai E. u. 6. Tel.: 99/ Szombathely,
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Regionális operatív programok ma és holnap Lunk Tamás ügyvezető Vitál Pro Kft.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Fenntartható fejlődés
LEADER, Identitás, Sport
A hazai középvárosok területi tőkéje
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
KREATIVITÁS ÉS VERSENYKÉPESSÉG
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet „Regionális innovációs képesség, versenyképesség és fenntarthatóság” október. 19. BAROSS_DA07-DA_ELEM_

Előadás felépítése A fenntarthatóság szintjei közül: lokális, regionális Top-down vs. Bottom-up Előnyök-hátrányok Fenntarthatósági indikátorok kritériumainak vizsgálata Összegzés

A fenntarthatóság szintjei I. Lokális –fenntartható fejlődéssel kapcsolatos programok, igények, problémák leginkább a lokális, kistérségi szinten rajzolódnak ki részleteiben –helyi és regionális fenntartható fejlődés vizsgálata prioritást élvezne - legtöbb eredményt a lokális programok adták e téren (EU értékelése) –„Helyi feladatok a XXI. századra” (Local Agenda 21) nemzetközi kezdeményezés a fenntartható fejlődés lokális programja, amelynek elsődleges célja az önkormányzat aktív és cselekvő közreműködésével, a lakosság tevőleges támogatásával olyan program kidolgozása és megvalósítása, amely a fenntartható fejlődés elvére épül, azon belül is annak szigorú értelemben vett értelmezésére

A fenntarthatóság szintjei II. Regionális –Régió? –Regionális fenntarthatóság: regionális fenntarthatóság megköveteli azt, hogy az emberi népesség a regionális támogató rendszerek (társadalmi, gazdasági és ökoszisztéma) határain belül éljen biztosítva az erőforrások és lehetőségek egyenlő elosztását a régió jelen és jövő generációi között (Graymore et al. 2008). az emberiség életszínvonalának folyamatos fenntartását érti e fogalom alatt az adott régió ökológiai eltartóképességén belül (Wackernagel-Yount 1998). –Fenntartható régió a régióhatár meghatározása kulturális, igazgatási, gazdasági és politikai feltételek alapján, helyi források használata és a hálózati szerveződés lehetőségeinek kihasználása, más régiókkal egészséges egyensúly tartása csekély volumenű, kívülről jövő és kifelé irányuló anyagfolyam mellett, illetve erősen korlátozott anyag- és energiafelhasználás megvalósítása, az emberek motiváltságának biztosítása.

Top-down és Bottom-up megközelítések Top-down redukcionizmusban gyökeredzik kvantitatív indikátorok Indikátorok: –szakértők által vizsgáltak –helytállóságuk statisztikai eszközökkel tesztelt –mellőzi a helyi közösségekkel történő kapcsolattartást Pl.: PSR, DSR, DPSIR, Orientation Theory, Well-being Assessment Bottom-up részvételi filozófián alapszik Indikátorok –helyi kontextus megértésében gyökeredzik –környezet és társadalom helyi szinten történő megértéséből származik –Közösség képességeinek kihangsúlyozása –pontosság Pl.: Soft Systems Analysis, Sustainable Livelihoods Analysis, Classification Hierarchy Framework

Előnyök-hátrányok Top-down Előnye, hogy a helyi programok: –sokkal egységesebbek –könnyebben áttekinthetők –nemzeti prioritásokkal egy irányba mutatnak Hátrányai: –közösség tagjai ezeket a programokat csak minimálisan érzik önmagukra vonatkozónak –Veszélyforrás lehet a politikai környezet megváltozása Bottom-up Előnyei: –pontosabb kép alakul ki a helyi prioritásokról –közösségi kapacitás-bővülést eredményez a jövőbeni problémák megoldására Hátrányai: –befolyásolja a szegénység, a környezet milyensége, a társadalom szerkezete –Megbízhatóság, pontosság a fenntarthatóság megragadásában

Alulról-felülről A helyi fenntarthatósági programok sikere alapvetően két fontos tényezőn alapul: –A helyi fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezések a központi kormányzat támogatását kell, hogy élvezzék. –A fenntarthatóság helyi programjai, az LA21-ek helyi szinten alakuljanak ki, kerüljenek kidolgozásra. helyi fenntarthatóság terén sikeres országok esetén a két tényező együttesen van jelen

Fenntarthatósági indikátorok kritériumainak vizsgálata Számos kritériumrendszer Graymore et al. (2008): –3 fő szint: A fenntarthatósági indikátorok átfogó hatékonysága regionális szinten (pl.:Generációkon belüli és generációk közötti igazságosság, Adatokhoz való hozzáférés, Könnyű használat, Kevés indikátor stb.) Módszer (pl: Közvetlenül méri a fenntarthatóságot, Az adatok aggregálása során nem történik információveszteség, átlátható stb.) Az eredmények hatékonysága (pl. egyoldalas összefoglaló, képi megjelenítés, fenntarthatóság minden szinten megállapítható, Megmutatja, hogy hol van szükség beavatkozásra stb.) Reed et al. (2006) –Objektív kritériumok (pl.: Tudományosan hitelt érdemlő, Érzékeny a rendszert érő hatásokra, illetve változásokra, Igazolható stb.) –Kritériumok könnyű használata (pl.: Elérhető adatokat használ fel, Gyors, költséghatékony mérés, Meglévő adatokat használ stb.)

A fenntarthatósági indikátorok kritériumainak összefoglalása

Összefoglaló gondolatok Szükség van a lokális, regionális fenntarthatóság mérésére. A top-down és bottom-up megközelítések együttesen vezetnek a hatékony fenntarthatósági stratégiák kialakításához. A regionális és lokális fenntarthatóság mérése egyelőre még gyerekcipőben jár, mind az adatok, mind a módszertan tekintetében.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!