Gondolatok a hazai addiktológiai ellátás jövőbeni működésével kapcsolatban Dr. Németh Attila pszichiáter, addiktológus Magyar Pszichiátriai Társaság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Kábítószer-probléma kezelése Szentesen Drogambulancia Dr. Szalayné Péter Ildikó Addiktológiai konzulens.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Gyermekjóléti Szolgálatok IV. Országos Konferenciája Az iskolai agresszió megelőzése és kezelése - a MFPI projektjének bemutatása október 28. NÉMETH.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Regionalitás, regionális fejlesztéspolitika Bordás István ESZCSM 2003.április 23.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 A szakellátásban él ő gyermekek által és sérelmükre elkövetett b ű ncselekmények, ezek szerepe a bekerülésben Kaposvár, június 10. Porczió Györgyné.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Az ellátottjogi képviselő feladata az
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban
Mayer József Budapest február 27.
Hajléktalanokért Közalapítvány
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Egészségügyi közbeszerzések
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A beteggé válás folyamata
HHR.
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Bemutatkozik az iskolapszichológus
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A pszichológiai segítségnyújtás lehetőségei
A gyermeki jogok érvényesítése
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Iskolai szociális segítő
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
2018. március Budapest Kongresszusi Központ
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Gondolatok a hazai addiktológiai ellátás jövőbeni működésével kapcsolatban Dr. Németh Attila pszichiáter, addiktológus Magyar Pszichiátriai Társaság

Összehasonlítás USAMagyarország Orsz. IntézetNIDAOAI Ellátó rendszer:komplexTÁMASZ Orvosok száma: Orvosok képzettsége: Paramedikális személyzet:

The Drug Abuse Treatment Community Rehabilitációs Centrumok Szociális Modell Behavior Modell Medikális Modell Kórházi osztályok Terápiás közösségek Közösségi addiktológiai ellátás Methadon Klinika

A drogfüggőség kezelésének alapvető részei és átfogó struktúrája Medikális Mentálhigiéne Képzés,munkahely FelvilágosításPszichoedukáció Jog AIDS / HIV kockázat Finanszírozás Beterelés és szállítás Gondoskodás a gyermekekről Család Folyamatos gondozás Eset- menedzser Vizelet monitorizálás Önsegítő csoport (AA/NA) Farmakoterápia Csoportos/Egyéni Tanácsadás Absztinencia alapon Az állapot felmérése Terápiás terv Alapvető terápiás beavatkozások Etheridge, Hubbard, Anderson, Craddock, & Flynn, 1997 (PAB)

Prevenció Terápiás intervenció Ambuláns ellátás Intenzív ambuláns ellátás Lakóhelyhez közeli ellátás Checklist For Alcohol and Drug Treatment Services (10 kérdés) 1. Tudja-e a szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani a betegnek és a családjának? Vö. a budai drogbetegek ellátása – a lipóti drogambulancia bezárása

2. Minden kezelési formát biztosítani tud, amelyre egy fiatalnak szüksége lehet? Behaviorterápia (Viselkedésterápia) Családterápia Vö. 2. szakvizsga megszerzésének nehezítése

3. Meg tudja határozni a kezelés kimenetelét és a terápiás célokat? A droghasználat megszakítása A bűnözői életmód csökkentése – nincs több letartóztatás Az iskolai teljesítmény javítása A családi kapcsolatok javítása A nagykockázatú viselkedésmódok csökkentése A társult pszichiátriai és szomatikus betegségek kezelése

Addiction Treatment Providers (Addiktológiai Gondozó) Szociális szolgáltatók (pl. Közösségi szociális ellátás) Orvosi ellátás Education System (Képzési rendszer) 4.Lokálisan elérhető-e az összes olyan támogató szolgáltatás, amelyik szükséges a széleskörű ellátáshoz?

Minden olyan fiatalt szűrnek, akik bekerülnek a rendszerbe. A szerfüggőség gyanújával kiszűrt fiatalknál részletes felmérést végeznek. A felmérést kiképzett személyzet végzi, akik teljes bio-pszicho-szociális értékelést adnak a betegről és egy átfogó kezelési tervet készítenek. A terápiás szolgáltatásokat a felmérés alapján határozzák meg. 6. Rendelkezésre állnak olyan szűrő és felmérő skálák, amelyekkel megfelelő biztonsággal elhelyezhető a kezelési palettán a beteg?

Egy tanácsadó testület felállítása, amely felügyeli a programot Rendelkezésre állnak a szakmai irányelvek Az összes bevont szervezet / hatóság szerepének meghatározása 7. Definiálta-e az összes bevont szervezet specifikus szerepét a drogbetegek ellátásban? …és még van néhány!

 Rossz családi környezet, szülői gondoskodás  A kölcsönös bizalom, kötődés hiánya, nem megfelelő nevelés  A nem megfelelő légkör az iskolában/az oszt.-ban  A nem megfelelő iskolai teljesítmény  Rossz szociális coping készség  Deviáns társak befolyása  A droghasználat megengedésének, jóváhagyásának érzékelése az iskolában, a baráti körben vagy egyéb közösségben Prevenciós program céljai: Kockázati tényezők csökkentése

Figyelembe veszi a kulturális érzékenységet Prevenciós program céljai: A droghasználat minden formája elleni küzdelem

Prevention Programs Should.... Involve Communities and Schools  Media campaigns and policy changes  Strengthen norms against drug use  Address specific nature of local drug problem

A drogbetegek terápiája  Nincs egyetlen olyan terápiás módszer, amelyik minden betegnél beválna  A hatékony kezelés nemcsak a drogfogyasztásra koncentrál, hanem az egyén különböző problémáira / szükségleteire.  A kezelés komplex: az orvosi, a pszichológiai, a szociális, a munkahelyi és a jogi problémákra egyaránt kiterjed.

A kezelés időtartama A kezelés időtartama  Függ a beteg állapotától és szükségletétől  Kevesebb, mint 90 nap nem hatékony az ambuláns th. során  Minimum 12 hónap szükséges a methadon fenntartó kezeléshez  A hosszabb terápia is gyakran indokolt.

Detoxikálás  Detoxification safely manages the physical symptoms of withdrawal  Only first stage of addiction treatment  Alone, does little to change long-term drug use

Counseling and Other Behavioral Therapies Drug Resistance Skills Replace Drug Using Activities Motivation Problem Solving Skills Interpersonal Relationships

A drogfüggőség gyógyszerei – nincs támogatás  Buprenorphin  Methadon  LAAM  Naltrexon  Nikotin éhséget csökkentő szerek  tapaszok  rágógumi  bupropion

Önsegítő csoportok  AA és AN önsegítő csoportok  12-lépéses program (AA, AN)  Pl.: Patológiás játékszenvedély (GA)

Költséghatékonyság  Treatment is less expensive than not treating or incarceration (1 yr methadone maintenance = $4,700 vs. $18,400 for imprisonment)  Every $1 invested in treatment yields up to $7 in reduced crime-related costs  Savings can exceed costs by 12:1 when health care costs are included  Reduced interpersonal conflicts  Improved workplace productivity  Fewer drug-related accidents

Hazai helyzet Egyre több beteg – egyre kevesebb szakember – egyre inszufficiensebb ellátás („ördögi kör”): –Időben (vö. Svédország) –Minőségben (pszichoterápiás képzettség hiányzik) Nincs profilírozás az ellátásban Fogalomzavar az ellátásban: addiktológia vs. alc. vs. drogellátás

Hazai helyzet Járóbeteg ellátás –Csökkent a fixdíj támogatás Nagyon kevés a rehabilitációs intézmény Kevés a támogatott gyógyszer az addiktológiában

Hazai helyzet – jövőkép? Javaslatok: Megtartani a működő(tt) modelleket (OPNI, Nyírő) Átvenni a jobban működő modelleket –Strukturált, komplex ellátás a járó- és a fekvőbeteg ellátásban –Minnesota modell (pl. Szigetvár) Szakemberek bevonása – korszerű szemlélet kialakítása a politika szintjén is. Pénz bevonása célzottan: - értelmes célokra és nem kampányszerűen. Képzés, szakképzés, továbbképzés biztosítása (2. szakvizsga)

Közösségi addiktológiai ellátás - Multidiszciplináris team Kompetencia határok Közös nyelv Integráció

Multidiszciplináris team „Ha mindenki azt mondja: de én egyedül mit tehetek, akkor természetesen egyik sem tesz semmit; ha mindegyik azt hiszi, tőle függ a siker, akkor mind ereje szerint dolgozik.” (Széchenyi István)

DRUG ADDICTION IS A COMPLEX ILLNESS Összefoglalás helyett

Nora Volkow, 2007, APA

Köszönöm a figyelmet!