A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, 2006. március 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Az Alföldi Tej piaci pozíciója és lehetőségei a hazai és az export piacon Mezőhegyes, október 4.
Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Termelői csoportok jövője, az Európai Uniós csatlakozás után kialakult helyzet szeptember 2. PÁLYÁZATI IRODA Alapítva: július Készítette:
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Kína üzleti szemmel június 24..
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
SZÁMVITEL.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
címzetes egyetemi docens
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A hazai KKV-k fejlesztése hiteltermékkel
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Lorem ipsum.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A szőlőtermelők integrációja
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.

Mottó: „Hont foglalni alkalmas a kard, s annak védelmezésében hasznos. Megtartani a hont azonban csak kaszával lehet. Kaszával, ekével, izzadságos, becsületes munkával. Hont veszejt ki másra bízza a munkát.” (Wass Albert)

A termelői csoportok létrejöttét befolyásoló tényezők A multinacinális kereskedelmi hálózatok tőkeereje és érdekérvényesítő képessége meghaladja a nagynak számító feldolgozók méreteit és pénzügyi lehetőségeit is. A 90-es évek közepe óta jelentős változások zajlottak le a feldolgozóknál, melynek jellemzője a multinacionális cégek megjelenése és az erőteljes koncentráció.

A termelői csoportok létrejöttét befolyásoló tényezők A termelői oldalon az átlagos üzemméret csökkenése figyelhető meg. A hazai termelők tőkehiánya – fejlesztések elmaradása. A magyar tejtermelők kimaradtak a feldolgozók privatizációjából – a termék hozzáadott érték jövedelméből nem részesülnek.

A termelői csoportok létrejöttét befolyásoló tényezők Az Unióba való belépéssel világossá vált, hogy a nemzeti, de legfőképpen a közösségi döntéshozatal területén kifejtett érdekérvényesítés sikeressége, az ártárgyalások eredményessége, valamint a minél szélesebb körű támogatások elnyerése elsősorban a megfelelő méret, a régióban betöltött meghatározó gazdasági szerep függvénye.

A termelői csoportok törvényi szabályozása 85/2002. (IX.18.) FVM rendelet a termelői csoportokról majd a 81/2004. (V.4.) FVM rendelet a termelői csoportokról

A termelői csoportok megoszlása ágazatonként

A termelői csoport meghatározása Termelői csoport: a 81/2004. (V.4.) rendelet alapján működő, a miniszter által termelői csoportként elismert szövetkezet, vagy korlátolt felelősségű társaság; Előzetesen elismert termelői csoport: a 85/2002. (IX.18.) FVM rendelet alapján működő, a miniszter által terelői csoportként előzetesen elismert szövetkezet, vagy korlátolt felelősségű társaság Termelői csoportok társulása

A termelői csoport célja Gazdasági érdekérvényesítés Piaci pozíciók megerősítése Termelői koncentráció és integráció Jövedelmezőség javítása Támogatások felhasználása

Termelői csoportok társulása Az Alföldi Tej Értékesítő Kft. (380 millió liter kvóta) és a Fehérvár-Tej Kft. (50 millió liter kvóta) a termék stratégiai koordinációja (közös árpolitika, termék marketing, ágazati szabályozás) közös beruházás (logisztika, piacra jutást elősegítő termékfejlesztés) érdekében termelői csoport társulást hoz létre.

A termelői csoport elve Önkéntesség A tagságból eredő kötelezettségek felvállalása A termelői csoport által meghatározott program meghatározása és betartása

A termelői csopot tagjának kötelezettsége Az értékesítésre a termelői csoporttal szerződést köt Betartja a szervezet által meghatározott termelési és környezetvédelmi szabályokat A termelt tej 100%-át a termelői csoporton keresztül értékesíti Működési költség-hozzájárulást fizet Termelési adatokat szolgáltat Három évig nem lép ki

A termelői csoport feladata Közös értékesítés Feldolgozás és tárolás Termelés szervezés és szaktanácsadás Közös beszerzés A tejtermelés jövedelmezőségének javítása

2005. évi országos és régiós átlagárak

A termelői csoport tag árbevételének alakulása egy nem TCS taggal szemben

A közös beszerzéssel megtakarítható

A termelői csoportok támogatása Finanszírozó: NVT, EMOGA Garancia részlege Támogatás célja: TCS létrehozása, működtetése, beruházások ösztönzése, termék piacra jutásának és hozzáadott értékének növelése, működési költségek csökkentése Támogatás forrása: FVM költségvetés és Unió

A támogatás mértéke A TCS termelési értéke A támogatás max. mértéke Az árbevétel > 1 millió € Az árbevétel < 1 millió € 1. évben A termelési érték 5%-a A termelési érték 2,5%-a 100 ezer € 2. évben A termelési érték 5%-a A termelési érték 2,5%-a 100 ezer € 3. évben A termelési érték 4%-a A termelési érték 2%-a 80 ezer € 4. évben A termelési érték 3%-a A termelési érték 1,5%-a 60 ezer € 5. évben A termelési érték 2%-a A termelési érték 1%-a 50 ezer €

CÉL ESZKÖZ TÁMOGATÁS

A piacra befolyással bíró termelői szerveződés felépítése A termelők 3-5 termelői csoport köré integrálódása A termelői csoportok országos társulásának létrehozása Együttműködés kialakítása a szakmai szervezetekkel és az érdekképviseletekkel Uniós lobbi az érdekérvényesítés céljából

Termelő csoportok kívánatos régiói Magyarországon

A kvóta megoszlása régiónként

A termelői csoportok jelenléte az Unióban 300 ezer termelői csoport létezik Szektorok: mezőgazdaság, egészségügy, szolgáltatás, ipar, oktatás, stb. Szükségessége: a kis- és középvállalkozások piacvédelme a multinacionális cégekkel szemben Támogatottságot élveznek

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!