Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP 3.1.15-14-2014-0001 „Köznevelési reformok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
A VEZETŐ MUNKÁJÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE ÓVODA
Az iskolai dokumentumok
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
„Ezt egy életen át kell játszani”
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A szaktanácsadás támogató szerepe
Fejlesztő célú szaktanácsadás
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A pedagógusminősítési rendszer
Értékelés a pedagógiában
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Országos pedagógiai – szakmai ellenőrzés
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A megújuló köznevelés értékelési keretrendszere
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A nevelési-oktatási program előzményei
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
Felkészülés a pedagógusok szakmai ellenőrzésére
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A fejlesztő célú szaktanácsadás
Pedagógus értékelési rendszer
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Pedagógusminősítés, tanfelügyelet
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÓ ÉS A SZERVEZETI SZINTŰ SZAKTANÁCSADÁS KÉZY ÁGNES TÉMAVEZETŐ TÁMOP
Pedagógus – vezetői – intézményi ÖNÉRTÉKELÉS
Startol a tanfelügyelet a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere
Intézményi önértékelés Barati Krisztina
A köznevelési intézmények értékelési keretrendszere A tanfelügyelet és az önértékelés Készítő/előadó: OH POK munkatársainak szakmai anyaga alapján Bártfai.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
„Önértékelés, ahogyan mi tervezzük” NPK Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozat.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Az e- portfólió dokumentumai a kompetenciák tükrében TÁMOP.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
Barlai Róbertné Maus Pál anyagának felhasználásával
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Előadás másolata:

Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok operatív megvalósulása” c. kiemelt uniós projekt

Pedagógiai szakmai ellenőrzés 2.1. A pedagógus dokumentumai

Tanfelügyeleti ellenőrzés 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendelet 145. § A tanfelügyeleti ellenőrzés célja: „(…) a nevelési-oktatási intézmények szakmai tevékenységét a pedagógusok munkájának általános pedagógiai szempontok alapján történő értékelésére, az intézményvezetők általános pedagógiai és vezetéselméleti szempontok szerint történő értékelésére és az intézmények saját céljainak megvalósulására alapozva értékelje, és ezzel az intézmény szakmai fejlődéséhez támogatást adjon.”

Rendszerszintű célok A tanfelügyeleti rendszer működtetése célja Pedagógiai központú minőségfejlesztés Adatnyerés a közoktatási, köznevelési intézmények állapotáról Információk a kormányzati politika végrehajtásáról; a fejlesztés szükségleteihez, a nemzetközi összevetéshez A szakpolitika fejlesztési ciklusaihoz a tény alapú döntéshozatal kultúrájának kialakítása

Fejlesztő Teljes körű Megalapozott (tényekre alapozott) Rendszer jellegű Nyilvános Standardizált Érintettek érdekeltségét érvényesítő Működtetésében hatékony Alapelvek

A pedagógiai - szakmai ellenőrzés célja Pedagógusok, intézményvezetők és a köznevelési intézmények munkájának 5 évenkénti ellenőrzése, értékelése a minőség javítása érdekében. A tanfelügyeleti ellenőrzés standardizált ellenőrzési eszközök segítségével valósul meg (kérdőívek, értékelési lapok, megfigyelési és önértékelési szempontok, feldolgozási segédletek). Az egységes és nyilvános ellenőrzési eszközöket az OH dolgozza ki és az oktatásért felelős miniszter hagyja jóvá.

A tanfelügyeleti ellenőrzés A pedagógusok ellenőrzésének célja a pedagógiai készségek fejlesztése. A pedagógusok ellenőrzése: általános pedagógiai szempontok, a Nemzeti alaptanterv és az intézmény pedagógiai programja alapján történik.

Hogyan ellenőriz a tanfelügyelet? Minden ellenőrzésre kijelölt pedagógust, előzetes bejelentkezést követően 2 szakértő (tanfelügyelő) ellenőriz, akik a pedagógus – 2 tanóráját, foglalkozását látogatják meg és még a látogatás napján megbeszélik a pedagógussal a tapasztaltakat. –Ha a pedagógus már rendelkezik feltöltött portfólióval tájékozódó céllal előzetesen megtekintik.

Módszerek  Dokumentumelemzés  Megfigyelés  Interjú

Dokumentumelemzés A tanfelügyelők az óra meglátogatását megelőzően áttekintik: a tanmeneteket, az óratervet / foglalkozástervet, az egyéb foglalkozások (szakkör, felzárkóztatás, korrepetálás, tehetséggondozás, stb.) tervezési dokumentumát, a pedagógus korábbi értékelési dokumentumait. Az órán / foglalkozáson pedig áttekintik és ellenőrzik: a haladási és osztályozó naplót a foglalkozási egység dokumentumait a tanulók / foglalkoztatottak produktumait (füzet, egyéni/csoportos alkotások, felmérők).

9. gyakorlat A megjelölt dokumentumokhoz fogalmazzon meg pedagógiai szempontokat, amelyeket vizsgálhat a tanfelügyelő! Elemzendő dokumentumok: tanmenet/éves tervezés dokumentuma, óraterv/foglalkozásterv, szakköri napló

Lehetséges megoldás Dokumentum: tanmenet/éves tervezés dokumentuma Szempont: Hogyan jelenik meg a tanulói kompetenciák fejlesztése? Felismerhető-e a képességstruktúra tudatos fejlesztése? Megjelennek-e csomópontok az éves tervben? Tervez-e méréseket, ha igen hogyan, milyen eszközzel? Milyen tanulási környezetben gondolkodik a pedagógus? A tanulási folyamat tervezése hogyan jelenik meg? A kiemelt figyelmet igénylő tanulók megjelennek-e, ha igen hogyan?

Dokumentum: óraterv/foglalkozásterv Szempont: Mihez, hogyan illeszkedik az óra célrendszere? Hogyan érhető tetten a személyiség/közösség fejlesztése? A választott feladatok megfelelnek-e a kitűzött céloknak? A feladatokhoz rendelt módszerek, eszközök kiválasztása tudatos-e, releváns-e, adaptív-e? Milyen tanulásszervezési eljárásokat alkalmaz? A céloknak megfelelnek-e? A tervezett értékelési megoldások megfelelnek-e a PP-ban foglaltaknak? A tervezett stratégia megfelel-e a PP-ben foglaltaknak?

Dokumentum: szakköri napló Szempontok: A célok hogyan kapcsolódnak a PP-hoz? A tervezett tartalmak megfelelnek-e a tanulócsoport sajátosságainak? Milyen értékelő módszereket tervez? Milyen taneszközök jelennek meg a tervezésben?

Opcionális gyakorlat Az osztályban folyó pedagógiai munkát több tényező együttese alakítja. Az oda látogató tanfelügyelő megnézi a tanulók füzeteit, majd megfogalmazza a tapasztalatait. Gyűjtsék össze azokat az összefüggéseket, és a hozzájuk tartozó dokumentumokat az ábra alapján, amelyeket a füzetből megállapíthatott! Törekedjenek minél hosszabb logikai lánc összeállítására!

I Filozófiai adottság Oktatási adottság Természeti adottság Demográfiai adottság ISKOLARENDSZER Regionális Helyi Országos Politikai tényezők Gazdasági tényezők Technológiai tényezők P D MT OSZTÁLYTEREM P:pedagógus D:diák M:módszer T:tananyag Szociológiai tényezők

Lehetséges megoldás NAT műveltségtartalmai- kerettanterv iskolatípusnak, évfolyamnak megfelelő tartalmai- tanmenet – óravázlat- füzetben megjelenő órai vázlat NAT műveltségtartalmai- kerettanterv tartalmai- helyi tanterv sajátos tartalmai - tanmenet – óravázlat- füzetben megjelenő tartalmak NAT fejlesztési követelményei – kerettantervi követelmények- tanmenet – óravázlat – a füzetben lévő feladatok NAT fejlesztési követelményei – kerettantervi követelmények- PP – óravázlat – a füzetben lévő értékelés módja NAT fejlesztési követelményei – PP – egyéni fejlesztési terv- óravázlat – egyéni feladatok a füzetben