A digitális archiválás szabályai Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Advertisements

E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Hiteles elektronikus dokumentumok tárolása/archiválása – avagy a papír alapú bér-irattárolás elektronikus megfelelője. Vincze Zoltán Presales Montana Zrt.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
A banki kapcsolatok ÚJ dimenziója. Mi a Zöld bankszámla? A Zöld Bankszámla egy teljesen zárt, felhő alapú informatikai és dokumentum kezelő rendszer,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Elektronikus dokumentumok hosszú távú, hiteles archiválása Dr. Berta István Zsolt, PhD, MBA, CISA K+F és folyamatszervezési igazgató.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Szervezeteken átnyúló folyamatok biztonsága Harsán Péter szervezőmérnök.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Gazdasági informatika - bevezető
Magyar információbiztonsági szabványok
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Gyűjtőköri szabályzat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Elektronikus számlázás
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Hiteles Elektronikus Archívum
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
Lapkiadó, rendezvényszervező vállalatirányítási rendszer SQL alapon
Ez az előadás alcíme vagy a tárgy neve vagy a konferencia neve
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
A tehetséggondozás kihívásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A digitális archiválás szabályai Krasznay Csaba Kancellár.hu Kft.

Tartalom A digitális archiválás felhasználási területei A hosszútávú digitális megőrzéssel kapcsolatos igények A digitális archiválással kapcsolatos problémák A hiteles elektronikus archiválás Lehetőségek a hiteles elektronikus archiválásra Problémák a hiteles elektronikus archiválással

Felhasználási területek A digitális archiválásra az élet számos területén szükség van: E-közigazgatás: G2B és G2G relációkban E-kereskedelem: elsősorban a jogi szabályozások miatt, pl. e- számla Oktatás és kutatás: gondoljunk csak az elektronikus tanulmányi rendszerekre! Digitális könyvtárak: talán a legnagyobb kihívás a hagyományos könyvtárak „átalakítása”. E-örökség: a nem hagyományos tartalom archiválása, pl. a WWW tartalma, NAVA Személyes archívumok: lehet, hogy a jelen nagy költőinek levelezése ben folyik?

Igények a hosszútávú digitális megőrzésre Biztosítsuk, hogy minden megőrzött dokumentumból egy másolat elérhető addig, amíg az valakinek érdekes lehet! Biztosítsuk, hogy a felhatalmazott felhasználó megtalálja és felhasználhassa a megőrzött dokumentumot úgy, ahogy azt a dokumentum készítője elképzelte, kiküszöbölve a harmadik személyek (pl. archiváló) által okozott hibákat! Biztosítsuk, hogy a felhasználónak legyen elég információja eldönteni azt, hogy a megkapott információ elég megbízható-e a szándékolt felhasználáshoz!

Igények a hosszútávú digitális megőrzésre Rejtsük el a technológiai komplexitást a végfelhasználók elől! Amikor csak lehetséges, az emberi erőforrást automatizmusokkal helyettesítsük! Adjunk lehetőséget a szerzőnek ahhoz, hogy az információt „becsomagolhassa”, így megkönnyítve a későbbi felhasználást!

A digitális archiválással kapcsolatos problémák Forrás: DELOS – Network of Excellence on Digital Libraries Megőrzési stratégiák: Tárházak: Nem lehet tudni, hogy a jelenlegi tárházmodellek közül melyik képes hosszú távon megőrizni az információt. Hogyan lehet a megjelenítő szoftvereket tárolni? Hogyan lehet a különböző formátumokat megjeleníteni? Hogyan lehet a régi perifériákkal kommunikálni? Archiváló médiák: van olyan olcsó, hosszú távon használható, hatékony és ellenőrizhető média, ami az archiváláshoz megfelelő?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák Adatmentés: hogyan lehet kimenteni az elavult adattárolókról az adatokat? A funkcionalitás és viselkedés dokumentálása: honnan fogja a jövő felhasználója tudni, hogy az általa látott entitás viselkedése miben tér el az archiválás idején meglévő viselkedéstől? Amortizáció: mennyi ideig kell megőrizni az adatot, illetve a megjelenítő környezetet? Az intellektuális tőke megőrzése: milyen körülmények között jött létre az adat?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák A megőrzési eljárások újragondolása: A megőrzési eljárások modellezése: hogyan lehet már tervezéskor beépíteni a rendszerekbe vagy adatokba a hosszútávúságot? Az eljárások automatizálása: hogyan érdemes emberi erő helyett automatizált eljárásokat használni? A megbízhatóság és információminőség detektálása: hogyan garantálható az adat sértetlensége és hitelessége, ami alátámasztja a későbbi felhasználók számára az adat minőségét? Skálázhatóság: jelenleg kis és kevés adattal teszteljük az archiválást. Mi lesz sok és nagy adat esetén?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák A gyűjtés teljessége és anomáliadetektálás: hogyan lehet meggyőződni egy gyűjtemény teljességéről? Mi a különbség egy hiba és egy szándékosan bevitt „gondolati csavar” között? Elosztott és grid tárolás: milyen hatással van az archiválásra az, ha elosztottan tároljuk? Archiváló rendszerek és technológiák A digitális entitások formátuma: Hogyan vágjunk rendet a különböző formátumok között? Komplex és dinamikus entitások kezelése: hogyan lehet a folyamatosan változó dolgokat eltárolni?

A digitális archiválással kapcsolatos problémák Automatizált metaadat készítés: hogyan lehet erőforrás-gazdaságosan elkészíteni az elengedhetetlenül fontos metaadatokat? A metaadatok hosszútávú életképessége: mennyire lesz értékes a jövőben a ma létrehozott metaadat? Többnyelvűség: hogyan kezeljük az adatok, metaadatok, alkalmazások, dokumentációk és interfészek többnyelvűségét? Elfogadható veszteség: mekkora tartalmi vagy kontextusbeli veszteséget engedhetünk meg? Konvertálás: hogyan lehet új formátumba konvertálni a már archivált tartalmat?

A hiteles elektronikus archiválás Az egyik legizgalmasabb téma napjainkban a hiteles elektronikus archiválás. Enélkül nincs elektronikus közigazgatás, elektronikus számlázás. Ráadásul van rá törvényi szabályozás, és több hivatkozás is különböző jogszabályokban. A hiteles elektronikus archiválás megvalósítására az egyik megoldás szerint az elektronikus aláírást kell használni. Ilyen megoldást használnak az archiválási szolgáltatók is.

A hiteles elektronikus archiválás Az archiválási szolgáltató segítségével biztosítható: A letagadhatatlanság megőrzése, A sértetlenség megőrzése, A rendelkezésre állás biztosítása, Megfelelés a magyar törvényeknek, Gazdaságosság nagy mennyiségű okirat archiválásánál, Hiteles konverzió, Adatok és titkok védelme, Emelt szintű környezeti biztonság, stb.

Lehetőségek a hiteles elektronikus archiválásra Az archiválási szolgáltatók elsősorban elektronikusan aláírt dokumentumok tárolásával foglalkoznak. Ennek során biztosítani kell, az aláírt dokumentum érvényességét. Az érvényességet három dolog határozza meg: a tanúsítványlánc egyik eleme sem kompromittálódott, a kriptográfiai primitívek megfelelően erősek, szervezeti kérdések, pl. a tanúsítványt nem vonták vissza. Az aláírás időpontja után a lehető leghamarabb valamilyen hiteles, időpontot meghatározó adatot kell szerezni (pl. időbélyegző). A „kivárási idő” után minél előbb meg kell szerezni a visszavonási információkat.

Problémák a hosszútávú hiteles archiválással Nem érhető el a teljes tanúsítványlánc. Elképzelhető, hogy az elektronikusan aláírt dokumentum életciklusa alatt megszűnik a végfelhasználói vagy a CA tanúsítványok elérhetősége. Ez lehetetlenné teszi az aláírás hitelességének ellenőrzését. Megoldás: tároljuk a teljes tanúsítási láncot az XML struktúrában.

Problémák a hosszútávú hiteles archiválással Egy olyan visszavonási listát kell szerezni, ami az aláírás időpontja után, de még a tanúsítvány lejárta előtt lett kiadva. A lejárat után kiadott visszavonási listákban már nem szerepel a visszavont tanúsítvány. Ez a végfelhasználói tanúsítványra viszonylag egyszerűen megoldható, de a CA visszavonási listáját van úgy, hogy csak fél évente adják ki. A teljes visszavonási lánc felépítése, így a teljesen hiteles elektronikus aláírás lehet, hogy csak fél év alatt építhető fel. Ráadásul minden visszavonási információt tárolni kell az XML struktúrában, ami adott esetben aránytalanul nagy állományt eredményezhet. Megoldás: OCSP válasz

Problémák a hosszútávú hiteles archiválással Az aláírási szabályzat szükséges egy aláírás érvényességének eldöntéséhez szervezeti szempontból. Erre azonban csak (jó esetben) egy link mutat, így évekkel később nehézkes megszerezni. Ráadásul ennek szentelik a legkisebb figyelmet, holott ezzel lehetnek a legnagyobb visszaélések. Megoldás: az aláírás időpontjában aktuális aláírási szabályzat tárolása (nem megoldott).

Összefoglalás Az elektronikus archiválás az egyik legizgalmasabb, legfontosabb és legkomplexebb informatikai kutatási téma napjainkban. A problémák viszonylag jól ismertek. Egyre több megoldás létezik, de évtizedek kellenek, mire kiderül, hogy az adott megoldás életképes-e. Digitálisan archiválni tehát csak óvatosan szabad, még jó ideig fenntartva a párhuzamos megoldásokat is (sajnos)!

Köszönöm szépen! cím: Cégünk weboldala: Az előadás letölthető: