Önirányított tanulás, blended learning, problémaalapú tanulás a levelezős oktatásban Keczer Gabriella.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
Virtuális oktatási környezet kialakítása
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének programja
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Fontosabb fogalmak Képesség :
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
E-learning és a multimédia
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
E-learning alapú távoktatásos képzés
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A fejlesztő értékelés.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Tanulási eredmények – papír vagy valóság? Bánki Horváth Mihály
REGIONÁLIS SZAKKÉPZÉSI FÓRUM
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Sport és szervezetei január 18.. Személyes tapasztalatok: 3 év tanítási gyakorlat modul rendszerben Oktatás fókuszába, a gyakorlati megvalósíthatóságot.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
A MECHANIKA TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK MÓDSZEREI KÜLÖNBÖZŐ KÉPZÉSI FORMÁBAN Dr. Szász Gábor, Csuka Antal.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tanácsok a portfólió készítéséhez
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Önirányított tanulás, blended learning, problémaalapú tanulás a levelezős oktatásban Keczer Gabriella

1. kulcskérdés: hogyan érjük el az elkötelezettséget a levelezősök esetében is (student engagement) csökkentett óraszám (30-50%), családi és munkahelyi kötelezettségek 2. kulcskérdés: hogyan érjük el, hogy a tanulási eredmény ne csak ismeret legyen, hanem kompetenciákat is fejlesszünk (képesség, attitűd, autonómia) → Magyar Képesítési Keretrendszer + a munkaerőpiac elvárása is! Megoldási lehetőségek:  az önirányított tanulás (ÖIT), mint megközelítés  a blended learning (BL), mint oktatási forma  a problémaalapú tanulás (PAT), mint módszer alkalmazása a levelezős képzésben

ÖIT: a hallgató és az intézmény közösen határozzák meg az egyén tanulási céljait, ennek megfelelően a tartalmat, a módszereket, a haladási tempót, a számonkéréseket stb. → a hallgató aktívabb szerepet játszik és nagyobb felelősséget vállal a tanulási folyamatban ÖIT külföldön: egyéni tanulószerződés (teljes képzésre/biz. számú kreditre/csak vizsgára is lehet szerződni), moduláris oktatás, egyéni tanulási utak, gyorsított tanulás (accelerated learning) Nálunk lehetőség: Kurzusok felépítése: kötelező törzsanyag + választható modul(ok) (= specializáció a tantárgyakon belül) Ez hagyományos konzultáiókkal nem lehetséges (ott mindenki ugyanazt hallgatja), de blended learninggel igen!

BL: kontaktóra és e-learning együttes alkalmazása De! a kontaktóra ≠ frontális tananyag-leadás Szerepe: a)felkészítés az e-learning szakaszra b)az előzetesen megismert tananyag közös feldolgozása az e-learning ≠ feltöltött tananyag bemagolása Hanem: önálló, de irányított felkészülés IKT támogatással (rugalmas az előzetes tudás és a választott modul tekintetében)

A BL-hez 180 fokkal el kell fordítani a jelenlegi rendszert Jelenleg 3 teljesen elkülönülő szakasz: 1. szakasz: tanórák → 2. szakasz: (magára hagyott) felkészülés → 3. szakasz: vizsga Nem hatékony, nem erősíti a hallgatói elkötelezettséget, nem fejleszt kompetenciákat, az órákon nincs elég idő nem frontális oktatási módszerekre, hiszen „le kell adni” a tananyagot.

Jobb lenne: önálló, de irányított felkészülés (e-learning) → közös, részvételi feldolgozás folyamatos munka, nem szakaszos közben a teljes tanulási folyamat értékelése kevesebb kontaktróra; vizsga (szummatív értékelés) elhagyható hatékonyabb, erősíti a hallgatói elkötelezettséget és kompeten- ciákat, autonómiát, attitűdöt is fejleszt

A BL e-learning részének lehetséges elemei:  Önértékelő tesz  Irányított web-kutatás  Videószeminárium, audió előadás  Irányított diszkusszió  Chatszoba  Kérdezd a szakértőt  E-teamwork  Problémaalapú feladatmegoldás Kikényszeríti a folyamatos kooperációt

Fontos:  a BL mindig a kontakt résszel kezdődik (itt az önálló, e-learninget és a kooperációt tanítják meg a hallgatóknak)  az e-learning is támogatott, kontrollált, a tanár és a hallgató interaktív kapcsolatára épül (tutorálás)  az e-learning részben nem csak aszinkron lehetőségek vannak, hanem szinkron is (mint a hagyományos tantermi oktatásban): - virtual interactive real-time instructor-led learning (VIRI), - de legalább virtuális fogadóóra a tanárral

Természetesen a kontaktóra is átalakul:  nem kell leadni a tananyagot → korszerű, részvételi és valós kontextusú oktatási módszerrel lehet tölteni az időt (tréning, szituáció, szimuláció, gaming, projekt, problémaalapú tanulás)  team teaching marketing+menedzsment, nonprofit+forprofit, projektmen+rendezvényszervezés  study day

A BL kitűnően összekapcsolható a problémaalapú tanulással (PAT). Mindig valós (a munka világából származó) probléma megoldása a cél, egy külső szereplővel (munkáltató) együttműködve Lépései: 1.a hallgatók megkapják a problémát 2.A hallgatók azonosítják, mit kell tudniuk a probléma megoldásához, és mit nem tudnak ebből (előzetes tudás) 3.A hallgatók irodalmaznak hozzá, és megtervezik a tanulás és a közös munka menetét 4.a hallgatók megoldási javaslatot dolgoznak ki a problémára, és először saját maguk értékelik, korrigálják, ezután kerül az oktatóhoz 5.Közösen értékelik, megfogalmazzák a tanulságokat = ÖIT!  a tutor folyamatosan aktív szerepet játszik  előnye: olyan kompetenciákat fejleszt, amelyeket a munkahelyek elvárnak, valós kontextusba helyezi a tanulást és a hallgató aktív, kreatív részvételére épít  A PAT-ot levelezősök körében csak BL formában lehet kivitelezni

(Dreisler 2008 alapján saját szerkesztés) (Zitter, Hoeve 2012 alapján saját szerkesztés)

Összegzés Az ÖIT, a BL és a PAT együttesen alkalmas a levelezős hallgatók -elkötelezettségének növelésére (befogadó szerep helyett résztvevőpartner-irányító szerep, saját célkijelölés, előzetes tudás alkalmazhatósága, saját tempó, valós problémák, közösségi élmény) -kompetenciáinak fejlesztésére (önállóság, felelősségvállalás, problémamegoldás, kooperáció, kommunikáció, rendszerszemlélet, önreflexió, véleményformálás stb.) A mester szakosokkal lehetne pilotban kipróbálni Mindehhez az oktatónak sokkal többet kell dolgoznia, ezt a teljesítményében el kell ismerni! Kari szintű alkalmazás esetén a kar versenyelőnyévé válhat és PR-szempontból is jól kommunikálható