AUGUSTUS URALMA A PRINCIPÁTUS RENDSZERE AZ ÓKORI RÓMÁBAN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
a principatus rendszere
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Caius Julius Caesar Kr. e. 100Kr. e július 13. – Kr. e. 44. március 15. július 13Kr. e. 44 március 15 Kr. e. 100július 13Kr. e. 44 március 15.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Az enyhülés korszaka. Háború vagy béke  Sztálin halála  XX. Pártkongresszus  módosult a korábbi politikai irányvonal  A propagandaháború tovább folytatódott.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
A viktoriánus kor június 20. – január 22.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Mária Terézia
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Elvtársak!!!.
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
IDEGEN HATALMAK ÁRNYÉKÁBAN
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede.
A „fény százada”.
Összeállította: Mátyás Merse és Veres Mátyás 5. b osztályos tanulók
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
1993-as közoktatási törvény
A hidegháború kora
A korai Egyház Az első közösségek.
Hunyadi Mátyás
Kr. e
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Lehetőségek, tervek… JÖVŐKÉP.
Halloween Kovács Lilla
ROTA STAND Felállást és átülést segítő eszköz.
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Albert Schweitzer Tucy
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az állam és a piacgazdaság
Állampolgári jogok és kötelességek
A római államtörténet korszakai
Mit adtak nekünk a rómaiak?
A gyermeki jogok érvényesítése
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Iskolai szociális segítő
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Orsós szabolcs Zalaapáti
Rendezte: Szalai Gergő
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

AUGUSTUS URALMA A PRINCIPÁTUS RENDSZERE AZ ÓKORI RÓMÁBAN

OCTAVIANUS → AUGUSTUS ←hadvezér magistratus →

CAESAR ÖRÖKÉBEN Caesar a Kr. e. 43-as esztendőre unokaöccsét, Octavianust jelölte helyettesének, végrendeletében pedig fiává is fogadta. Kr. e. 44 márciusának idusa: merénylet Caesar ellen => Octavianus át akarja venni örökségét. Caesar egykori veteránjai közül sokan az oldalára álltak, ő pedig először úgy próbált érvényesülni, hogy nagybátyja másik hívét, Marcus Antoniust támadta, mivel az nem hajtotta végre a dictator végrendeletét.

A 2. TRIUMVIRÁTUS Octavianus kiegyezett Antoniusszal és Lepidusszal, majd légióival megszállta Rómát. A három férfi létrehozta a második triumvirátust => felosztották egymás között a birodalom nyugati felét, majd a keleti részt uraló összeesküvők ellen indultak. Kr. e. 42-ben Philippi mellett legyőzték Cassius és Brutus seregeit, és átvették a birodalom irányítását.

A 2. TRIUMVIRÁTUS

AZ ACTIUMI GYŐZELEM Ezután már riválisként tekintettek egymásra : félreállították az idős Lepidust, és felkészültek a végső összecsapásra. Antonius szerelmi viszonyba került Kleopátra egyiptomi királynővel, és keleti terjeszkedéseivel egy saját birodalmat épített. ↨ Octavianus Illyriában hódított, és Róma városában szilárdította meg a pozícióit. A szenátus megszavazta az Egyiptom elleni háborút => Kr. e. 31-ben az actiumi csatában legyőzte vetélytársát, meghódította Egyiptomot.

IMPERATOR CAESAR DIVI FILIUS AUGUSTUS A győztes

A PRINCIPATUS Octavianus mint a római köztársaság megmentője tért vissza a fővárosba: a nép rajongott érte. Látszólag lemondott hatalmáról, ám ereje továbbra is jelentős maradt a hadseregre támaszkodva. A senatus különböző titulusokkal halmozta el, ezek közül egyedül a dictatori címet utasította vissza, mert nem akart nyílt egyeduralmat alkalmazni. Valójában Augustus egyeduralomra tett szert, de a köztársaság intézményeit megőrizte. Saját nevével kezdte a senatusi névsort, ezzel is jelezve, hogy önmagát az állam első emberének, princepsének címezte. Ebből a kifejezésből született a kormányzati rendszer elnevezése, a principátus. ↓ A köztársaság látszatával leplezett egyeduralom

A PRINCIPATUS URALMI RENDSZERE Az összes jelentős tisztséget Augustus töltötte be: o censorként befolyásolni tudta a senatus összetételét (amelyet a híveivel töltött fel) és a magistratusok választását o consulként irányította a végrehajtó hatalmat o néptribunusi vétójogával élve bármely, az ő érdekeit sértő senatusi határozat ellen fellépett, s egyúttal sérthetetlenséget élvezett. o pontifex maximusként a vallási élet irányítását is a kezében tartotta. Egyeduralmát biztosította: o az általa befolyásolt és az őt támogató hivatalnokok hozták meg a döntéseket, akik időről időre megerősítették Augustust tisztségeiben (császári hivatalok) o hadsereg felett is övé volt a korlátlan hatalom o császári testőrség

PANEM ET CIRCENSES! Augustus idején megnyugodott Róma, elcsitultak a belső ellentétek, és békében virágzott a birodalom. Róma fejlődött és gyarapodott, nagyszabású építkezések folytak: o Colosseum - a nép szórakoztatására tartottak véres gladiátorjátékokat, valódi küzdelmeket. o kedvelt időtöltése volt a római polgároknak a fürdők látogatása, amelyek a társasági élet központjainak számítottak. o Létrejöttek a színházi előadások, a cirkuszi játékok. Ezek a szórakoztatási formák a társadalom figyelmének lekötése céljából születtek meg, hiszen a köztársaság válságának idején elkezdődött elszegényesedési folyamat továbbra is súlyos veszélyt jelentett a nép számára. Panem et circenses! (Kenyeret és cirkuszt a Népnek!) - erre volt a legnagyobb szükség a belső béke elérése érdekében.

PAX ROMANA MEGTEREMTŐJE Augustus személyesítette meg a nép számára a béke megteremtőjét, s ehhez nemcsak intézkedései, hanem a jó érzékkel használt propaganda eszköze is hozzájárult: o szobrok készültek róla, amelyek istenként jelenítették meg őt o önéletrajza megírását sem az igazság megismertetése és a valódi szándékok feltárása vezérelte, sokkal inkább tetteit minél magasztosabb és a béke felé vezető út kiépítésének szándéka jegyében tüntette fel benne.

HÓDÍTÁSAI Riválisai legyőzése után Augustus meghódította: o a gazdag Egyiptomot o az Alpokban és a Balkánon tolta északabbra az állam határait (pl.: Pannónia is római provincia lett) o germán területek kerültek a birodalomhoz (északon a Rajna a határ) o Észak-Afrikában dél felé, Kis-Ázsiában kelet felé mozdult el a római határ o Nagy Heródes halálát követően pedig Júdea (zsidó állam) is római birtok lett. Cél: természetes határok vegyék körül a birodalmat.

HÓDÍTÁSAI

TÖRTÉNETÍRÓK AUGUSTUSRÓL: TACITUS „Amikor Brutus és Cassius pusztulása után már nem volt köztársasági haderő, Sextus Pompeiust Sicilia mellett leverték, és Lepidus kiforgatása, Antonius öngyilkossága után a Iulius-pártnak is csak Caesar maradt vezérül, s lemondott triumviri címéről, mintha consulként járna el és a nép védelmére beérné a tribunusi joggal, miután a katonaságot ajándékokkal, a népet gabonával, az egész államot a béke édességével lekenyerezte, lassanként magasabbra tört: magához ragadta a senatus, a magistratusok, a törvények jogkörét, s ennek senki sem szegült ellene, hiszen a legderekabbak a háborúkban vagy a proskribálás során elhullottak, a többi előkelő pedig, minél jobban hajlott a szolgaságra, annál nagyobb gazdagsághoz és kitüntetésekhez juthatott, és az új helyzetből hasznot húzva inkább a biztosat és meglevőt, semmint a régit és kockázatosat választotta.” ( Tacitus, Kr. u. 55–120 k.)

TÖRTÉNETÍRÓK AUGUSTUSRÓL: SUETONIUS „Tisztségeket, hivatalokat a törvényes kor elérése előtt is ellátott, egyes újfajta méltóságokat pedig élete végéig viselt. Még huszadik évét sem töltötte be, mikor megszerezte a consuli hatalmat, mégpedig úgy, hogy legióit szinte ellenségként egészen Róma alá vonultatta, és követeket küldve a városba, a hadsereg nevében magának követelte consulságot. Ez alkalommal a küldöttség vezetője a senatus ingadozását látva, hátravetette köpönyegét, és kardja markolatára mutatva nem habozott a tanács színe előtt kijelenteni: "Majd megteszi ez, ha ti nem teszitek."” „Az állam újjászervezésére felállított triumviratus tisztségét tíz éven keresztül látta el; ebben a minőségben a proscribálások megszüntetése érdekében egy ideig szemben állt társaival; de ha ilyen eljárás mégis elkezdődött, mindkettőjüknél keményebben viselkedett. Mert társai bizonyos emberek esetében gyakran hajlottak szép szóra, könyörgésre, ő azonban mindenáron arra törekedett, hogy senkit se kíméljenek.” ( Suetonius: A caesarok élete)

AZ „ISTENI AUGUSTUS” Augustus 76 éves korában hunyt el békében úgy, hogy megmentette a Római Birodalmat a válságból, és új rendszerével századokig biztosította annak fennmaradását. Halála után családi mauzóleumában helyezték örök nyugalomra, és a császári kultusz részévé tették isteni Augustus néven. Uralma alatt a Római Birodalom minden szempontból virágázását élte.