Szaporodás- és fejlődésbiológia Orbánné Kiss-Vámosi Emőke.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. Az idegrendszer fejlődése
Advertisements

A menstruációs ciklus.
Aranyosi János DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
A magzati vérkeringés.
Sejtmag és osztódás.
Megtermékenyítés, beágyazódás, pete és mellékrészeinek fejlődése
Összefoglaló feladatok
A szaporodás élettana.
Megtermékenyítéstől a születésig
Az egyedfejlődés főbb lépései
SZÖVETTAN 2011 masszőr évfolyam.
Fejlődéstan (biogenetika)
Belső női nemi szervek.
Második előadás.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Általános fejlődéstan
Általános fejlődéstan
Az idegrendszer fejlődése Az agy
A MESODERMA KIALAKULÁSA, A CSÍRALEMEZEK SZÁRMAZÉKAI
Blastula Dr Gallatz Katalin.
Neurulatio, lefűződés, magzatburkok
Nemi hormonok szintézise
Pajzsmirigy.
Készítette: Forgács Gergely
Férfi, női nemi működés Molnár Péter, Állattani Tanszék
A növények egyedfejlődése
A sejtciklus.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
A mohák egyedfejlődése
A harasztok egyedfejlődése
Cseh Zsófia és Szili Károly SZTE-ÁOK Orvosi Genetikai Intézet
Sejtmag és osztódás.
Az életfolyamatok szabályozása
Az eukarióta sejtciklus szabályozása
A növények szaporodása
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
A MÉHEN BELÜLI FEJLŐDÉS SZAKASZAI
A keringési rendszer.
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
A növények egyedfejlődésének oktatása. Fogalmi tisztázás Fejlődés: minőségi változások sorozata, melynek eredményeként új szervek, szövetek alakulnak.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
25.lecke Az állatok szaporodás és egyedfejlődés
EMBERI SZÖVETEK Szövet fogalma: Azonos eredetű, hasonló felépítésű sejtek alkotnak egy szövetet, amelyek egy, vagy néhány feladat ellátására differenciálódnak.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉS.
AZ IDEGRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Humángenetika Makó Katalin.
AZ IDEGRENDSZER EVOLÚCIÓS ÉS EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉSE.
Nemi szervek anatómiája és szövettana
30. A gerinc és a törzs fejlődése
Nemi szervek anatómiája és szövettana
Az idegrendszer fejlődése I. -A velőcső kialakulása-
Általános fejlődéstan Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem.
Általános fejlődéstan placenta
Általános fejlődéstan
Általános fejlődéstan
Fertilizáció és barázdálódás
Általános fejlődéstan
Meiosis, ivarsejtek Dr. Röhlich Pál prof. emeritus
NEURULÁCIÓ Dr. Magyar Attila
Az artériás és vénás rendszer fejlődése A magzati keringés
ÁLLATI SZÖVETEK Szövet fogalma:
Ivarsejtek, fertilizáció és barázdálódás.
Gastrulatio (3. hét) Dr. Szél Ágoston Semmelweis Egyetem
Mesoderma differenciálódása
AZ IDEGRENDSZER EVOLÚCIÓS ÉS EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉSE.
Előadás másolata:

Szaporodás- és fejlődésbiológia Orbánné Kiss-Vámosi Emőke

Sejtciklus, sejtosztódás

MITÓZIS

MEIÓZIS

GAMETOGENEZISGAMETOGENEZIS

Hibás hímivarsejtek SPERMIOGENEZIS

Spermiumérés = spermiohistogenezis GOLGI FÁZIS: golgiban acrosomális enzimek vakuolizálása CAP FÁZIS: sejtmaghoz félhold alakban fekszik az acrosoma vakuolum ACROSOMA FÁZIS: SM megnyúlik és a sejt szélére vándorol, kialakul az ostor SPERMIACIÓ: citoplazma maradék reziduális testként leválik

spermium Fej: haploid sejtmag Cap: akroszóma (módosult lizoszóma) Nyak: citocentrum + mitokondriumok Farok: ostor (mikrotubulusok)

OVOGENEZIS 1.Szaporodási szakasz 2.Érési szakasz

μm Zona pellucida Corona radiata sejtek Citocentrum nincs, ezért nem osztódik Fejletlen Golgi-apparátus Fehérjeszintézis nincs Nagy mennyiségű foszfoproteid, szénhidrát tartalék Kortikális granulumok petesejt

A női nemi működés hormonális szabályozása

Graaf tüsző

Fertilizáció

Csak egy…. Irány: Kemotaktikus ingerek vezérlik a hímivarsejteket, hogy eltaláljanak a petesejthez. Sebesség: 2-3 mm/perc Kapacitáció: a női ivarutakban nyerik el a végső, termékenyítő állapotukat. Kb. 7 óra alatt az akroszómájukhoz tapadt glikoproteidek és fehérjék leválnak. ZP (glikoptotein burok) fehérjéi (ZP 1, 2, 3 ) reagálnak a spermium akroszómájával, ahonnan bontó enzimek szabadulnak fel. FAJIDEGEN KIZÁRÁS! Amint a 2 membrán egyesül a kortikális granulumokból kiszabaduló enzimek megváltoztatják a plazmamembránt és a ZP szerkezetét – több hímivarsejt nem juthat be. Emellett a megtermékenyítéskor Ca ionok is felszabadulnak az ER-ből – Ca áram, mint secund messenger indítja a petesejten belüli további változásokat. A petesejt befejezi 2. érési osztódását. A definitív oocita tartalmazza a női és a ffi pronucleust. A 2. sarki sejtnek alig jut citoplazma.

A zigóta kétsejtes stádiumának kialakulása

Férfi és női pronucleus a megtermékenyített oocytában

Genetikai nem kialakulása SRY gén  DNS-hez kapcsolva, génaktivációt indít HY gén (membránfehérje) 1.fötális here: AMH  Müller- cső gátló 2.tesztoszteron termelés  hím belső szervek 3.dihidrotesztoszteron  külső nemi szervek AZY gén  spermium termelés

Kromoszómális / Genetikai nem Gonadális nem Anatómiai / genitális nem Pszichoszexuális nem

Szegmentáció

Szedercsíra (morula):

A petesejt érése a petefészekben, megtermékenyülése a petevezeték elejében

5 napos blastocysta = hólyagcsíra trophoblastok embryoblastok blastocoel

Beágyazódás

Implantáció

Yorgos Nikas Anya és gyermeke

A blastocysta részei és a beágyazódás kezdete:

A hetedik napon….

A kétlemezű embriópajzs (a fejlődés 2.hetének végén)

Gastrulatio Az intraembrionális mesoderma és endoderma kialakulása (a fejlődés 3.hete)

Az epiblastsej- tek a primitív csíkon és csomón át bevándorolnak a két lemez közé létrehozva a mesodermát. Az első befelé vándorló sejtek kimozdítják a hypoblastsejteket kötelékükből, majd helyükre lépve létrehozzák a definitív endodermát. A 3 lemezű embriópajzs kialakulása

gasztruláció

Az idegrendszer fejlődése: neuruláció

Neuruláció A chorda dorsalis felett –annak hatására – az ectoderma megvastagodik és létrejön a velőlemez. A velőlemez középen hosszanti irányba besüllyedve létrehozza a velőbarázdát. Majd kiemelkedő széleinek (velőredők) összezárulásával, az ectodermáról lefűződve létrejön a velőcső.

A velőcső elülső, feji részének kiöblösödése létrehozza a 3 primaer agyhólyagot (elő- közép- és utóagyhólyag) Ezek további differenciálódásával létrejön az 5 secunder agyhólyag (előagy-, köztiagy-, középagy-,utóagy-,végsőagyhólyag) A secunder agyhólyagokból fejlődik ki az agy és az agykamrák. A velőcső alsó, tagolatlan részéből a gerincvelő jön létre.

A velőredők záródása, a velőcső kialakulása (felülnézet)

A velőredők záródása, a velőcső kialakulása (keresztmetszet) - A velőcső záródási vonalának két oldalánál lévő ectoderma sejtek kezdetben összefüggően helyezkednek el, majd tagolódva létrehozzák az érző dúc telepeket. - A velőcső craniális részét körülvevő ectodermális területből érzékszervtelepek jönnek létre.

A mesoderma további tagolódása A mesoderma a chorda két oldalán a hossztengelyre merőlegesen őscsigolyára (somita) tagolódik.

A mezoderma tagolatlan oldallemezének ürege a cöloma. Az oldallemez külső rétege a testfalhoz, a belső a képződő szervek falához tapad. Ezek a fali és zsigeri lemezek, somato és splanchopleura.

Ezekből fejlődnek a savóshártyák (pleura, peritoneum, pericardium), és a testüregek és zsigerek falának támasztó és kötőszövetei.

A somitákból alakulnak ki a csigolyák előtelepei (sclerotom) a hát és végtag izomzat nagy részének kezdeményei (myotom) a hát bőr alatti kötőszövetének telepei (dermotom)

A tagolatlan mesoderma oldallemezekkel a somitanyél köti össze a somitákat. A somitanyélből jönnek létre a húgy- ivarszervek előtelepei (gononephrotom).

A szikzacskó lefűződése, az embrió hengeressé válása és az endoderma fejlődése közötti összefüggés

A bélcső további differenciálódása, 5. hét

5.hét

6. hét

7. hét

8. hét

11. hét, kezdődik a magzati korszak

18. hét

MAGZATI FÜGGELÉKEK A magzat táplálásában, védelmében résztvevő, a terhesség végére elöregedő és a magzattal együtt megszülető képletek.

A hasnyél (kötőnyél) rögzíti az embriót a trophobastokhoz. A hasnyél ezután megnyúlik és köldökzsinórként (funiculus umbilicalis) kapcsolatot biztosít a magzat és a méhlepény között. A köldökzsinór állományába kerül az időközben elsorvadt szikhólyag is.

A magzat növekedésével párhuzamosan az amnion ürege egyre nagyobb lesz, végül hozzáfekszik a trophoblast sejtek belső felszínéhez és teljesen beborítja az embriót és a hasnyelet, mint belső magzatburok (amnion-burok).

1. Köldökzsinór (Funiculus umbilicalis) Az érett magzatban kb. 50cm hosszú, felszínét köbhám borítja. Alapállománya kocsonyás kötőszövet (Wharton kocsonya). Két artéria és egy véna fut benne, valamint a szikhólyag maradványa és az ősbél utóbéli kiöblösödésének (allantois) maradványa is fellelhető benne.

2. Magzatburkok A magzatot körülvevő képletek. A belső magzatburok(amnion-burok) üregét magzatvíz tölti ki, mely védi a magzatot a mechanikai hatásoktól, a hő- és folyadékvesztéstől, a felázástól. Mennyisége kb. 1liter A külső magzatburok(chorion) a hólyagcsíra trophoblastjaiból alakul ki.

3. Méhlepény Placenta materna – anyai rész, mely a megvastagodott méhnyálkahártyából alakul ki. Placenta foetalis – magzati rész, mely a trophoblastokból fejlődik.

A placenta magzati része lemezből (membrana chorii) és bolyhokból áll. A bolyhoknak két típusát, az ún. tapadó és szabad bolyhokat különböztetjük meg. A tapadó bolyhok kapcsolják össze egymással a placenta anyai és magzati részét. A placentában kb tapadó boholy van. Ezekhez számos szabad boholy is tartozik. Egy tapadó boholy és a hozzá tartozó szabad bolyhok neve cotyledo. A beágyazódás során a korion bolyhok hámja feloldja a méhnyálkahártya sejtjeit, és az erek falát. A deciduális eredetű sövények, a tapadó és a szabad bolyhok között rések (intervillosus rések) alakulnak ki, és ebben kering az anyai vér. Innen történik a táplálék és az oxigén felvétele a szabad bolyhok által. Ide jutnak vissza a magzati anyagcseretermékek is. A korion bolyhok alapját az embrió ereit tartalmazó kötőszövet alkotja, a felszínét hám borítja.