Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Megtermékenyítés, beágyazódás, pete és mellékrészeinek fejlődése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Megtermékenyítés, beágyazódás, pete és mellékrészeinek fejlődése"— Előadás másolata:

1 Megtermékenyítés, beágyazódás, pete és mellékrészeinek fejlődése
Lampé Szülészet-nőgyógyászat

2 Agyalapi mirigy (hypophysis)
Releasing és inhibiting hormonok: CRH (corticotrop releasing hormone) TRH (theyreotrop releasing hormone) GRH (growth hormone releasing hormone) GnRH (gonadotrop hormone releasing hormone) Szomatosztatin Prolactin inhibiting factor Trophormonok: ACTH (adreno-corticotrop hormone) TSH (thyreoidea stimuláló hormon) GH, STH (growth hormone, somatotrop hormon) Gonadotrop hormonok FSH (follikulus stimuláló hormon) LH (luteinizáló hormon) LTH, prolaktin (laktotrop hormon)

3 Ösztrogének és progesteron hormonok hatásmechanizmusa

4 központ Perifériás belső elválasztású mirigy célszerv

5 Fogamzás és megtermékenyítés
A fogamzás feltételei Női feltételek: az ivarcsatorna nyitottsága ovulatio gyulladásmentes kürt és endometrium élettani petefészek működés és élettani hormon-reagálás Férfi feltételek: kellő számú és minőségű spermium a Leydig-sejtek élettani androgén hormon termelése, spermiumok útjának átjárhatósága ondó megfelelő összetétele közösülési képesség (potentia coeundi) Szülészet-nőgyógyászat

6 Fogamzás és megtermékenyítés (I.)
Az ovulatio jelei az un. "középidős fájdalom" a cervixnyák fokozott nyújthatósága (páfránylevél rajzolat) citológiai jel (piknotikus magvak) ébredési hőmérséklet ultrahang (TVS) vizsgálat Szülészet-nőgyógyászat

7 Fogamzás és megtermékenyítés (II.)
Az ivarsejtek jellemzői Spermium: (fej, nyak, farok) Ondó: plasma és sejtek Normospermia: sejtszám: milló sejtalak: legalább 80 % normális alakú mozgás: 80 %-a élénken mozog mennyiség: 2-5 ml. Kapacitáció, aktiváció (akrosoma reakció).

8 Fogamzás és megtermékenyítés
A petesejt Primordiális tüszőben: 45 nm. Érett töszőben: 100 nm Petesejt részei: sejtmag, kromatinban gazdag magvacskákkal, sejtplasma, zona pellucida, corona radiata Impregnáció (hialuronsav oldása) (cumulus oophorus) Konjugáció a zona pellucida átfuródása után Progesztáció: Zigota, morula, blastula (1-4 nap) Nidáció, implantáció: Blastocysta: trofoblast (sincició-, cito-) (7. nap ) embrioblast három csíralemez (ecto-,meso-, entoderma) - amnionhólyag - szikhólyag Szülészet-nőgyógyászat

9 A petefészek ciklikus aktivitása

10

11

12 Általános fejlődéstan; Gametogenesis
A megtermékenyítésre előkészülve mind a hím, mind a női csírasejt meiosist végez: 23 haploid chromosoma osztódás Csírasejtek alaki változása (himivarsejt ostor, a női ivarsejt gömbölyded és nagy) A meioticus osztódáskor a homológ chromosomák párosodnak (synapsis) Az átkereszteződés (crossing over) során chromatidsegmentek cseréje is megtörténik.

13 Morfológiai változások az érés folyamán
Primordiális csírasejtek az embryofejlődés 3. hetében. Az oogoniumok oocytákká differenciálódnak, majd belépnek az első meioticus osztódás prophasiába, számos elpusztul. Egy primer oocyta és őt körülvevő laphámsejtek: a primordialis tüsző (folliculus) (születéskor kb. 500). Pubertáskor minden ovarialis ciklusban 5-15 p. folliculus érni kezd. Egy kiválasztottból Graaf-féle tüsző lesz. Az oocyta folytatja az I. meioticus majd a II.osztódását. A II. érési osztódás csak megtermékenyülés esetén fejeződik be.

14 Spermatogenesis Spermatogoniumok spermiummá alakulnak.
A spermatogoniumok és a spermatidák a Sertoli sejtek mély öbleiben ágyazódnak a fejlődésük folyamán. A Sertoli-sejtek támogatják és védik a csírasejteket. Spermiogenesis: spermatidák spermiummá alakulása (kb. 64 nap alatt Spermiumok teljes motilitásukat a mellékherében nyerik el. Szemben az oocytákkal abnormális spermiumok gyakran (kb. 10%) fordulnak elő.

15 Az ovulációtól az implantációig (a fejlődés első hete)
Az ovuláció: Graaf tüsző kb. 15 mm. Primér oocyta befejezi I. meioticus osztódását. A petefészek felszínén „stigma”. Cumulus oophorus, zona pellucia, corona radiata. Ovuláció, a petesejt II. meioticus osztódása elindul. Megtermékenyítés fázisai: Corona radiatán való áthatolás. A zona pellucida penetrálása A petesejt és az ondósejt membránjainak egyesülése.

16 Az ovulációtól az implantációig (a fejlődés első hete)

17 A két-, majd háromlemezű embriopajzs (a fejlődés második-, harmadik hete)
A fejlődés 8. napja: A belső sejttömeg az embryoblas kétrétegű embryopajzzsá alakul. A trophoblast is két réteg differenciálódik: cytotrophoblast és syncytiotrophoblast. A fejlődés napja.: primitív szikzacskó. Primér bolyhok. Kialakul az uteroplacentaris keringés. A fejlődés napja: a blastocysta teljesen beágyazódott, a méhnyálkahártya felszíni sebe is begyógyult.Definitív szikhólyag kialakul.Az implantatio az uteruson kívül is bekövetkezhet, ectopiás terhesség alakulhat ki. Gastrulatio: mely folyamán létrejön a három csíralemez: az actoderma, a mesoderma és az endoderma. A szövetek és szervek differenciálódása megkezdődik.

18 A két-, majd háromlemezű embriopajzs (a fejlődés második-, harmadik hete)

19 A embrio fejlődése 12 hétig
Szülészet-nőgyógyászat

20 Az embryonalis időszak (a fejlődés 3-8. hete)
Az organogenesis időszaka: mindhárom csíralemezből számos specifikus szövet és szerv fejlődik. Az ectoderma származékai: A: központi idegrendszer. B: a perifériás idegrendszer. C:fül, orr, és a szem érzékhámja. D: epidermis, subcutan mirigyek, emlő, hypophysis és a fogzománc. A mesoderma származékai: A: támasztószövetek, kötőszövet, porc és csont. B: harántcsikolt és simaizomzat. C: a vér- és nyiroksejtek, a szív, a vér- és nyirokerek fala. D: vesék gonádok. E mellékvese kéregállománya. F: lép. Az endoderma származékai: A: légzőtractus hámja. B: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, máj és pancreas, thymus. D: húgyhólyag és urethra hámja. E: a dobüreg és a fülkürt hámja.

21 Prenatalis fejlődés kritikus szakaszai

22 Szülészet-nőgyógyászat
A magzat fejlődése Préemrió, majd zygota: <2 hét hét embrió, majd fetus (magzat). A magzati (gestalis) szakasz 12. héttől a születésig tart. Magzatmozgás a 20. héttől (18) érezhető. Magzat súlybecslése UH-al a BPD (biparietal diameter) és haskörfogat (AC abdominal circumference) alapján. Terhesgondozáson a haskörfogat és sy-fm mérésével (percentiles táblázat!) követhető nyomon a terhesség. A méhnyak állapotát cervicalis indexel (CG) jelezzük. CG: 3000, CG: 1111 stb. Szülészet-nőgyógyászat

23 Terhességi immunológia
A fetus immunológiai szempontból semiallograft (50 % idegen – apai - antigén struktúra). Bár a fetus anatómiailag elkülönül az anyától (haemochorialis lepény), számos bizonyíték van az endometrium és a boholyfelszín immunológiai kölcsönhatására. A placentáció és a tumorimmunbiológiai jelenségek között is hasonlóság van. A lepény fejlődése és a környezetének szerkezete sok esetben hasonló a rosszindulatú növekedéshez..

24 Terhességi immunológia
A sejt-sejt kontakt gátlásszabályozása a throphoblast invázió idején hiányzik (pszeudomalignus folyamat ?). Mint a rákbiológia az anya és a fetus immunkapcsolata is még nem teljesen feltárt. Bizonyítékok vannak a reprodukciós kudarcok egy részénél (pl. habitualis vetélő) a hisztokompatibiltással kapcsolatos mechanizmusok szerepére is.


Letölteni ppt "Megtermékenyítés, beágyazódás, pete és mellékrészeinek fejlődése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések