GÉRNYI Gábor főosztályvezető Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály Magyarország a régió legeredményesebb reformerei között Fókuszban Bajorország Székesfehérvár,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Advertisements

A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
Pályázati források a határon átnyúló fejlesztések ösztönzésére Kárpát-medence kincsei - Eger, Dr. Horváth Annamária.
Számvitel Mészáros László főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium Számviteli és Felügyeleti Főosztály 1051 Budapest, József nádor tér 2-4. Tel.: 06-1/
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ EGY FŐRE JUTÓ GDP ALAKULÁSA 1960 ÉS 2015 KÖZÖTT – (GAZDAG-SZEGÉNY ORSZÁGOK) BUDA ÁRON GEOGRÁFUS MSC I
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Dr. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
„ Mit tegyünk, hogy ügyfelünk megfizesse tartozását?” Jelentős változások a fizetési meghagyásos eljárásban június 01-től április 27.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Magyar tapasztalatok a versenyjog területén a csatlakozás óta Csépai Balázs Gazdasági Versenyhivatal november 23.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Import és Export a résztvevő 10 országban
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
SZÁMVITEL.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Colorianne Reinforce-B
SZÁMVITEL.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Posteinerné Toldi Márta
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Családi vállalkozások
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

GÉRNYI Gábor főosztályvezető Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály Magyarország a régió legeredményesebb reformerei között Fókuszban Bajorország Székesfehérvár, március 19.

 a Világbank üzleti környezetet vizsgáló Doing Business ranglistáján a 66. helyről a 45. helyre lépett elő;  a jelentés Magyarországot a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai régió „top-reformerei” közé sorolja  összehasonlítva az előző évi rangsorral, régió országai közül megelőztük Csehországot, Szlovéniát, Bulgáriát és Romániát (Lengyelországnál már a korábbi években is kedvezőbb minősítést kaptunk). Magyarország a Világbank „Doing Business” ranglistáján

Quelle: Doing Business

Kiemelt reformintézkedések az előző Doing Business óta a felmérés szerint „MAJOR REFORM” – A Doing Business 2008 a vállalati működés három területén azonosít jelentős pozitív reformintézkedéseket : Cégalapítás Tulajdonjog-nyilvántartás Vállalkozás szüneteltetése

1.Cégalapítás: - 38 napról 16 napra csökkent a cégalapítás adminisztrációjának időigénye; - a cégalapítás költségei is csökkentek valamelyest (2006. július 1-jén hatályba lépett társasági törvény ). 2.Tulajdonjog-nyilvántartás : a tulajdonjog földhivatali bejegyzésének időigénye átlagosan 78 napról 63 napra esett vissza. 3.Vállalkozás-megszüntetés: a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló törvény módosítása javította a hitelezők helyzetét Pozitív hatású intézkedések

Engedélyezési eljárások: előreugrás az előző évi 143. helyről a 87. helyre Külkereskedelem: előrelépés a 76. helyről a 45. helyre Magyarország pozíciója a Doing Business ranglistáján tovább javult:

Magyarország az összesített Doing Business rangsorban  A visszaesést nem az abszolút teljesítmény romlása idézte elő;  a rangsor(ok) alapját képező mutatószámokban összességében nem következett be érdemi negatív változás  más országok - köztük több kelet-közép-európai ország - mutatói jelentősen javultak ban a 66. hely, egy évvel korábban a 60. hely:

Doing Business besorolások egyes kiemelt területeken Terület Magyarország besorolása A világ legjobbja Vállalkozás indítás67Ausztrália Engedélyezési eljárások87St. Vincent & the Grenadines Munkaerő alkalmazás81USA Tulajdonjog-bejegyzés96Új-Zéland Hitelhez jutás26Egyesült Királyság Befektetés ösztönzés107Új-Zéland Adófizetés127Maldív-szigetek Határon átnyúló kereskedelem45Szingapur Szerződések teljesítése12Hong Kong, Kína Vállalkozás megszüntetés53Japán

Magyarország helyezése az átlagosnál lényegesen jobb : - a hitelhez jutás, - a szerződések kikényszerítése és - a vállalkozás megszüntetése komponensekben. Magyarország hagyományosan gyengébben teljesít az alábbi területeken: - engedélyezési eljárások, - tulajdon-nyilvántartás, - befektetők védelme és - adózás.

- A hazai vállalkozói szektor adminisztratív terhei becslések szerint a GDP 4,5 ‑ 6,7 %-át teszik ki, amelynek mintegy 1,5 %-a fakad uniós kötelezettségekből. - Nagyobb részét, éves szinten 1000 Mrd Ft körüli összeget, a magyar szabályozási és államigazgatási környezet generálja. - Az adminisztratív terhek az EU-ban kisebbek, átlagosan a GDP 3,5 %-át teszik ki. A magyarországi telephelyű vállalatok versenyképes működésének legfontosabb feltétele: - a hazai üzleti környezet javítása és - az adminisztráció csökkentése.

Az üzleti környezet javításával -vonzó, a gazdasági szféra sajátosságainak jobban megfelelő szabályozási háttér kidolgozása -amely nemcsak a hazai, hanem a németországi vállalkozások magyar leányvállalatainak és képviseleteinek prosperálását is elősegíti. További célok és reformlépések ( ) A cég- és adó-adminisztráció egyszerűsítése: - a vállalkozások jogbiztonságának növelése; - a pénzügyi működési feltételek javítása és - a piaci verseny tisztaságának és átláthatóságának fokozása által.

GÉRNYI Gábor főosztályvezető GKM – Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály H Budapest V. Hold u. 17. Tel: ; Fax: