A zebradánió (Danio rerio), mint a toxikológiai vizsgálatok modellállata Kovács Róbert, Csenki Zsolt, Staszny Ádám, Magyary István, Urbányi Béla.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
Advertisements

T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Az élelmiszer-ellenőrzés évi tapasztalatai Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
A év értékelése és a év újdonságai
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Dr. Kovács László Főtitkár
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Az állatok és az ember egyedfejlődése
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Környezetgazdaságtan 1
A mozgási elektromágneses indukció
Hipotézisvizsgálat.
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Ismétlés.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Kvantitatív módszerek
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Elektromos alapjelenségek
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Megfigyelés és kísérlet
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Algoritmusok.
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

A zebradánió (Danio rerio), mint a toxikológiai vizsgálatok modellállata Kovács Róbert, Csenki Zsolt, Staszny Ádám, Magyary István, Urbányi Béla

A zebradánió mint modellállat -A zebradánió napjainkban az egyik legkedveltebb modellállata számos tudományterületnek. -Laboratóriumi körülmények között is könnyen tarthatóak, kis testűek, a víz, illetve a táplálék minőségére kevéssé érzékenyek, helyigényük kicsi. -Egyedfejlődésük igen gyors, 3-4 hónap az ivarérésig. -Embriógenezisük ex utero nyomonkövethető. -Jelenleg 7996 (2009) leírt mutáns vagy transzgenikus vonal létezik (

A zebradánió az ökotoxikológiában -A halak az egyetlen kizárólag vízben élő gerinces szerveztek. -A zebradánió a faj adottságai miatt kiválóan alkalmas az ökotoxikológiai vizsgálatok modell szervezetének. -Az általunk végzett teszteket a SZIE Halgazdálkodási Tanszék zebradániós laborjában végezzük, egy speciálisan zebradánió tartására kifejlesztett haltartó rendszerben.

Általunk végzett tesztek -Adult halakon végzett akut tesztek (OECD 203) -Hal embriókon végzett akut tesztek ( OECD 212) -Teljes életciklus tesztek -Viselkedés vizsgálatok A tesztek során az általunk tenyésztett, teljesen homogén zebradánió vonalat használjuk (AB vonal).

Adult halakon végzett akut tesztek -Az általunk végzett teszteket az OECD 203-as irányelv illetve a MSZ EN ISO és a MSZ szabványok szerint végezzük. -A statikus tesztek során 96h-ás LC50 illetve Dil. TL m meghatározását végezzük. Tesztek beállítása: -Ismeretlen hatású anyag tesztelésekor az előteszt során meghatározzuk a közelítő LC50 értéket. -A tesztek során igyekszünk a hígítási koncentrációk mértani sorát kialakítani. -A tesztek során 7 halat helyezünk koncentrációnként a tesztoldatba (≈1 g hal/L). -A tesztek kezdetétől 4, 24, 48, 72 és 96 órával mérjük a vízkémiai paramétereket.

Adult halakon végzett akut tesztek Tapasztalatok: -Vízminták tesztelésekor, a minta vétel után 24 órával meg kell kezdeni a tesztet, probléma lehet a minta hőmérséklete. -A zebradánió esetén a protokolokban meghatározott ASV 50% körüli érték sem okoz problémát a halaknak. -Higítóvízként a halak tartására használt „rendszervizet” használjuk. -A fél-statikus tesztek során munkaszervezési problémát vethet fel az akváriumok 24 vagy 48 óránkénti oldatcseréje.

Halembrión végzett akut tesztek -A tesztek során az OECD 212 irányelvet és a OECD 2006 Draft Proposal for a new guideline: Fish Embryo Toxicity Test (FET- Test) ajánlásait alkalmazzuk. -A tesztekhez 24-es szövettenyésztő plate-ket használunk, minden lyukba 1 embriót helyezünk 2 ml tesztoldatba. -Az embriókat a megtermékenyítés utáni 1 órában az oldatba kell helyezni. -Koncentrációnként 20 fejlődésnek indult embriót kell alkalmazni. -Az elhullás mellett az embriógenezis egyes meghatározott időpontjában lehet vizsgálni, az embriók a kontrollhoz képest való fejlődését. Ilyen pont: - 12 hpf (hour post fertilisation) a szomiták kialakulása és alakja - 24 hpf a farok leválása a szikről - 36 hpf a szív működés ellenőrzése.

Halembrión végzett akut tesztek Tapasztalatok: -Az embriók 1 órával a megtermékenyülés utáni kísérletbe vonása nagy munkaszervezési feladatot igényel. -Az embriók fejlődésének ellenőrzése rendkívül időigényes. -A szomiták számának vizsgálata 17 hpf után szinte lehetetlen, az embriók aktív mozgása miatt. -Informatív lehet a lárvák kelési idejében történő változás az egyes kezelések esetében. -Probléma lehet a vizsgált anyag ikrahéjon való átjutása.

Teljes életciklus teszt -A teszt során a kezelés embrió korban kezdődik és az ivarérés befejeztéig tart. -A teszt fél-statikus, a vizsgált anyagtól függően változik az oldatcserék időpontja. -A vizsgálni kívánt anyagtól függően választjuk meg a vizsgált paramétereket pl. GSI. -A szaporodásbiológiai paraméterekben bekövetkezett változások detektálásának legegyszerűbb módja nőstényeknél, a leadott ikra mennyiség vizsgálata. -A teszek igen időigényesek és sok munkaszervezési problémát vetnek fel. -A választott koncentrációk az LC10 érték körül érdemes megválasztani.

Viselkedés vizsgálatok -A viselkedés vizsgálatok fontos többlet információt szolgáltathatnak az egyes szerek hatásáról a hagyományos ökotoxikológiai vizsgálati eredmények mellett. -Ma már olyan viselkedésvizsgálati rendszerek kaphatóak melyek nagyban megkönnyítik az ilyen teszek elvégzését. -Legtöbbször a motoros funkciókban bekövetkezett károsodást vizsgáljuk, elsősorban lárvák esetében.

Összefoglalás Tapasztalataink alátámasztják a szakirodalomi azon megállapítását, mely szerint a zebradánió a többi modell hal közül is kiemelkedően alkalmas ökotoxikológiai vizsgálatokra!

Köszönöm a figyelmet!