Németország „Annyi piac, amennyi lehetséges, annyi állam, amennyi szükséges.” Alfred Müller-Armack.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Advertisements

A befektetési bank helye a bankrendszerben
A magyar gazdaságpolitikáról az IMF ürügyén Mottó: „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Felcsuti Péter.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Összehasonlító gazdaságtan
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
RTM kínálatának alakítása
Egészségpolitika.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe.
AUSZTRIA VJ. Demokratikus korporatizmus A paritásos Bizottság felépítése Ausztriában Formális döntések Informális döntések Előzetes döntések Közgyűlés.
Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe. Gazdaságpolitikai irányzatok Jóléti állam (skandináv orsz.) Neoliberalizmus (angolszász orsz.) Szociális piacgazdaság.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
GAZDASÁGPOLITIKA 2002 és 2010 között.
22. Magyar gazdaságpolitika
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Németország Alfred Müller-Armack „Annyi piac, amennyi lehetséges,
12. A világgazdasági válság
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
21. (14.) tétel Gazdaságpolitikai fogalma, szerepe
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Gazdaságunk jellemzői, fejlődése Trianon után
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Németország „Annyi piac, amennyi lehetséges, annyi állam, amennyi szükséges.” Alfred Müller-Armack

CIKLUS ÉS GAZDASÁGPOLITIKA ACIKLIKUS PROCIKLIKUS ANTICIKLUSOS

A stabilizációs politika mint konjunktúraszabályozás

A német modell: a szociális piacgazdaság Gyökerek: ordoliberalizmus + keresztény emberkép Értékportfolió: verseny, teljesítményelv, öngondoskodás, társ.-i szolidaritás, társ.-i partnerség, egyéni szabadság Az állam és a piac viszonya Rendszerszabályozás v. folyamatszabályozás Az egyes részpolitikákkal szembeni sajátos követelmények: –Versenypolitika: szabad piaci verseny kikényszerítése (fúziókontroll, kartell- és monopólium ellenesség stb.) –Szociálpolitika: 1. az öngondoskodás előzze meg a szolidaritást 2. a transzferek szelektívek, az öngond. visszaállítását segítsék –A munkáltatók és a munkavállalók közötti kapcsolat szabályozása: alá-fölé rendeltség helyett mellérendeltség –Monetáris politika: a nemzeti fizetőeszköz értékállósága

Rendszerszabályozás A munkáltatók és a munkavállalók közötti kapcsolat szabályozása Vállalati szint: A munkavállalók konzultációs (Mitwirkung) és együttdöntési (Mitbestimmung) joga – a „ gazdasági demokrácia” eszméje – a munkavállalók delegáltjai a Felügyelő bizottságban Ágazati szint : Kollektív szerződések (Tarifvertrag) – „Tarifpolitik” – Tarifaautonómia – Mezoszintű szerződések dominanciája – Kvalitatív szerződések jelentős súlya A tarifapolitika és a Mitbestimmung nem az osztályharc modernkori manifesztációi!!

A német gazdaságpolitika intézményi sajátosságai 1. Nagy a tagállamok és a szövetség egymásrautaltsága a politika terén (német föderalizmus jellegzetessége) – a tagállamok és a szövetség viszonyát a hatalmi kompetenciák szerinti differenciálódás jellemzi. – a Szövetségi Tanács (Bundesrat) vétó-játékos szerepe 2. A szövetségi költségvetés az összes adóbevétel kevesebb mint felével rendelkezik. (német föd. jellegzetessége) 3. A monetáris politika és a jövedelempolitika kívül esik a szövetségi kormány hatáskörén. (rendszerszabályozás, nemzetközi int.) → A szövetségi kormánynak kicsi a mozgástere és a szuverenitása a gazdaságpolitika terén.

A német gazdaságpolitika ciklusai I –66: A gazdasági csoda – az Erhard-éra – gyors növekedés, makrogazdasági egyensúly – liberális gazdaságpol., de (!) a kiemelt ágazatok szubvencionálása – a mágikus háromszög – a szociális piacgazdaság megvalósulása (?) – a gazdasági csoda külső tényezői 1967–82: A „Globalsteuerung” és a szociáldem. válságkezelés – 60-as évek eleje: a gazdasági csoda kifulladása, lazuló makrogazdasági fegyelem – irányváltás a keynesi tanok felé, Schiller és a Globalsteuerung – az 1967-es stabilitási és növekedési törvény és a mágikus négyszög – az Összehangolt Akció (1967) – a Globalsteuerung csődje és a gazdaságpol. prociklikussága – : a válságkezelés és eredményei

A német gazdaságpolitika ciklusai II. 1982–98: A stabilizációtól az eurózóna beteg emberéig – a Kohl-éra 80-as évek: – cél: államháztartás stabilizálása, munkanélküliség csökkentése – „kevesebb állam, több piac”, „visszatérés az erhardi alapokhoz” – kínálatorientációs gazdaságpolitika (?): deklaráció v. tények – siker a fiskális egyensúlytalanság, kudarc a munkanélküliség kapcsán 90-es évek: – cél: a német újraegy. fiskális terheinek és egyéb problémáinak kezelése – a nyugat-kelet transzferek és az eszkalálódó államadósság – az „NDK-ás gazdasági csoda” szertefoszlott illúziója és következményei – az utolsó évek reformáradata

KINÁLATORIENTÁCIÓS GAZDASÁGPOLITIKA ADÓCSÖKKENTÉSEK (MEGTAKARÍTÁS) ADÓKEDVEZMÉNYEK (BERUHÁZÁS) INTENZÍV PIACI DEREGULÁCIÓ SZUBVENCIÓK LEÉPÍTÉSE PRIVATIZÁCIÓ RUGALMAS BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA

A német gazdaságpolitika ciklusai III. Az eurózóna beteg embere, avagy a német gazdaság válsága a 90- es évek végétől napjainkig (?) – Krízis-négyszög: növekedés válsága, magas munkanélküliség nagy államháztartási hiány, társadalombiztosítás hiánya – A problémák gyökere: túlterebélyesedett szociális állam és rugalmatlan munkaerőpiac – szociális piacgazdaság versus globalizáció: feloldhatatlan ellentét ? – A rendszerszabályozás felhígulása a 60-as évektől (jóléti intervencionizmus) – megoldás (?): visszatérés a szociális piacgazdazdaság alapjaihoz 1998–2005: A német gazdaság válsága és a Schröder-éra – visszatérés a 60-as, 70-es évek szociáldemokrata kormányzásának irányvonalához – „a nyugodt kéz politikája” – fordulat az „Agenda 2010” égisze alatt

AZ ÚJ LEHETŐSÉGEK KORMÁNYAI I. AZ ENTFLECHTUNG LAZÍTÁSA MAKROGAZDASÁGI PARAMÉTEREK ADÓCSÖKKENTÉS, EGÉSZSÉGÜGY, NYUGDÍJ ULC SONDERFONDS FINANZMARKTSTABILIESIERUNG WIRTSCHAFTSFOND DEUTSCHLAND

AZ ÚJ LEHETŐSÉGEK KOALÍCIÓJA II. BAD-BANK TÖRVÉNY (ABWICKLUNGSANSTALT) KURZARBEITGELD KONJUNKTURPAKETT I-II. ABWRACKPRAEMIE KEYNESI, KINÁLATORIENTÁCIÓS, ÉS SUPPLY-SIDE ECONOMICS ELEMEK

A két néppárt álláspontja az egyes válságkezelő intézkedések kapcsán CDU/CSUSPD Bankmentő csomag (SoFFin) kötelező tőkeinjekció (részleges államosítás) elutasítása bankok megbüntetése Bankok kényszerállamosítása (Lex Hypo Real Estate) csak szigorú keretek között, átmeneti jelleggel igenli Vállalatok szanálásaelutasítjaigenli Konjunktúra csomagadócsökkentés, infrastrukturális beruházások államosítás, kiadásnövelés

A „FEKETE NULLA” WOLFGANG SCHÄUBLE ADÓSSÁGFÉK NULLSZALDÓS GAZDASÁGPOLITIKA? LEGYEN, VAGY NE LEGYEN PRIORÍTÁS A FEKETE NULLA? SIGMAR GABRIEL ALKANCELLÁR: MÓDOSÍTOTT PROGNÓZIS 2014: 1.2% 2015: 1.3% GDP NÖVEKEDÉSI ÜTEM