Lipidek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Táplálékok, tápanyagok
Testünk építőkövei: A vitaminok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
Táplálkozási allergiák
Alipikus bőr.
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
LIPIDEK.
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok zsírtartalma
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
A LIPIDEK ANYAGCSERÉJE
Lipidek szerkezete és funkciója
A sejtmembrán és sajátoságai
Viasz és Gyümölcs észter
Az észterek.
Észterek.
Nemi hormonok szintézise
Szteroid hormonok.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A lipidek.
A biogén elemek.
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
Oxigéntartalmú szénvegyületek csoportosítása
A légzés fogalma és jelentősége
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Biokémia Fontolva haladóknak
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Kiegészítések. 1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké.
Egyed alatti szerveződési szintek
Takarmányok zsírtartalma
Tápanyagaink.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
Felépítő folyamatok.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Kötő és támasztószövet: felépítés 1. 1.A kötő és támasztószövetek felépítése: Sejtes és sejt közötti állomány (Kötőszövet: folyékony, támasztószövet: szilárd.)
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Biokémia Fontolva haladóknak
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
A sejt szerkezete A sejt az élő szervezetek alaki és működési egysége
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Lipidek

Lipidek fogalma, csoportosítása Definíció II. Kémiai szempontból 1. Elszappanosítható lipidek 1/a Neutrális zsírok 1/b Viaszok 1/c Foszfatidok 2. El nem szappanosítható lipidek 2/a Szteroidok 2/c Karotinoidok és más izoprénvázas vegyületek Csoportosítási lehetőségek: I. Biológiai szempontból 1. Neutrális zsírok 1/a Zsírok, olajok 1/b Viaszok 2. Lipoidok (Zsírszerű anyagok) 2/a Foszfatidok 2/b Szteroidok 2/c Karotinoidok és más izoprénvázas vegyületek

Neutrális zsírok I. Kémiai felépítés Zsírsavak felépítése

Neutrális zsírok II. Esszenciális zsírsavak fogalma Olajos növények Neutrális zsírok csoportjai: Olajok, zsírok Különbség: eredet, szerkezet, fizikai tulajdonság, egészségvédelem alapján

Neutrális zsírok III. Neutrális zsírok biológiai jelentősége: Az állati szervezetek elsődleges energiaraktára. Mechanikai védelmet nyújt. Hőszigetel. Felfüggeszti a belső szerveket. Téli álmot alvó emlősök energiatartaléka. A DEAK, zsírban oldódó vitaminok raktára.

Neutrális zsírok IV. Zsírszövetek típusai, összehasonlítása: Fehér zsírszövet Barna zsírszövet

Neutrális zsírok V. Zsírok bontása lipázzal

Viaszok Kémiai felépítésük: Nagy C atomszámú alkoholok és zsírsavak észterei Biológiai jelentőségük: Vízlepergető hatás (levelek, termések) Hártyásszárnyú rovarok fészek alapanyaga

Foszfatidok I. Kémiai felépítés

Foszfatidok II. Molekulaszerkezet: Amfipatikus molekula Jelölése Fizikai tulajdonságok: oldhatóság

Foszfatidok III. Biológiai jelentőség Sejtek membrán képzése Irányított anyagfelvétel, ozmózis

Karotinoidok, és társaik I. Izoprénvázas vegyületek, konjugált kettős kötés karotinodok 40 szénatomot tartalmaznak (8 izoprénegység) karotin (C,H tartalom) sárgarépa xantofilok oxigéntartalom

Karotinoidok, és társaik II. Fizikai tulajdonsága: színes vegyületek magyarázat: e- rendszer. Biológiai szerep: (karotin, xantofil) Fotoszintézis pigmentje: antennapigment, véd a fotoxidációtól Egyéb karotinoidok: likopin

Karotinoidok, és társaik III. Terpénvázas vitaminok: A vitamin: látás, szaruképzés szabályozása, magzatvédő vitamin Hiánybetegség: farkasvakság, bőrbetegségek, magzati idegrendszer sérülés E vitamin: membránképzés szabályozása, hiánybetegség: sterilitás K vitamin: Véralvadás protrombin szintézise hiánybetegsége: vérzékenység

Szteránvázas lipidek I. Kémiai felépítésük Csoportosításuk biológiai jellegük alapján: Koleszetrin Szteránvázas hormonok Epesók D vitamin (szterán vázból levezethető) Koleszterin biológiai jelentősége: Kiindulási vegyülete a szterán vázas vegyületeknek Sejtmembrán alkotó (rigiditás)

Szteránvázas lipidek II. Magas koleszterin szint (Magas LDL szint): ÉRELMESZESEDÉS, magas vérnyomás Trombózis, infarktus, embólia, stroke

Szteránvázas lipidek III. Szteránvázas hormonok: Aldoszteron Kortizol Progeszteron Ösztrogének Tesztoszteron Androszteron

Szteránvázas lipidek IV. Epesók, epesavak: Emulziót képeznek Aktiválják a lipázt

Szteránvázas lipidek V. D vitamin Ca2+-ionok és a foszfát-ionok felszívás a bélből Parathormonnal együtt fejti ki a hatását Keletkezése Hiánybetegsége: Angol-kór Csontritkulás Megtalálható: Tej Csukamájolaj Vaj Tojássárgája Spenót

VÉGE