Lipidek
Lipidek fogalma, csoportosítása Definíció II. Kémiai szempontból 1. Elszappanosítható lipidek 1/a Neutrális zsírok 1/b Viaszok 1/c Foszfatidok 2. El nem szappanosítható lipidek 2/a Szteroidok 2/c Karotinoidok és más izoprénvázas vegyületek Csoportosítási lehetőségek: I. Biológiai szempontból 1. Neutrális zsírok 1/a Zsírok, olajok 1/b Viaszok 2. Lipoidok (Zsírszerű anyagok) 2/a Foszfatidok 2/b Szteroidok 2/c Karotinoidok és más izoprénvázas vegyületek
Neutrális zsírok I. Kémiai felépítés Zsírsavak felépítése
Neutrális zsírok II. Esszenciális zsírsavak fogalma Olajos növények Neutrális zsírok csoportjai: Olajok, zsírok Különbség: eredet, szerkezet, fizikai tulajdonság, egészségvédelem alapján
Neutrális zsírok III. Neutrális zsírok biológiai jelentősége: Az állati szervezetek elsődleges energiaraktára. Mechanikai védelmet nyújt. Hőszigetel. Felfüggeszti a belső szerveket. Téli álmot alvó emlősök energiatartaléka. A DEAK, zsírban oldódó vitaminok raktára.
Neutrális zsírok IV. Zsírszövetek típusai, összehasonlítása: Fehér zsírszövet Barna zsírszövet
Neutrális zsírok V. Zsírok bontása lipázzal
Viaszok Kémiai felépítésük: Nagy C atomszámú alkoholok és zsírsavak észterei Biológiai jelentőségük: Vízlepergető hatás (levelek, termések) Hártyásszárnyú rovarok fészek alapanyaga
Foszfatidok I. Kémiai felépítés
Foszfatidok II. Molekulaszerkezet: Amfipatikus molekula Jelölése Fizikai tulajdonságok: oldhatóság
Foszfatidok III. Biológiai jelentőség Sejtek membrán képzése Irányított anyagfelvétel, ozmózis
Karotinoidok, és társaik I. Izoprénvázas vegyületek, konjugált kettős kötés karotinodok 40 szénatomot tartalmaznak (8 izoprénegység) karotin (C,H tartalom) sárgarépa xantofilok oxigéntartalom
Karotinoidok, és társaik II. Fizikai tulajdonsága: színes vegyületek magyarázat: e- rendszer. Biológiai szerep: (karotin, xantofil) Fotoszintézis pigmentje: antennapigment, véd a fotoxidációtól Egyéb karotinoidok: likopin
Karotinoidok, és társaik III. Terpénvázas vitaminok: A vitamin: látás, szaruképzés szabályozása, magzatvédő vitamin Hiánybetegség: farkasvakság, bőrbetegségek, magzati idegrendszer sérülés E vitamin: membránképzés szabályozása, hiánybetegség: sterilitás K vitamin: Véralvadás protrombin szintézise hiánybetegsége: vérzékenység
Szteránvázas lipidek I. Kémiai felépítésük Csoportosításuk biológiai jellegük alapján: Koleszetrin Szteránvázas hormonok Epesók D vitamin (szterán vázból levezethető) Koleszterin biológiai jelentősége: Kiindulási vegyülete a szterán vázas vegyületeknek Sejtmembrán alkotó (rigiditás)
Szteránvázas lipidek II. Magas koleszterin szint (Magas LDL szint): ÉRELMESZESEDÉS, magas vérnyomás Trombózis, infarktus, embólia, stroke
Szteránvázas lipidek III. Szteránvázas hormonok: Aldoszteron Kortizol Progeszteron Ösztrogének Tesztoszteron Androszteron
Szteránvázas lipidek IV. Epesók, epesavak: Emulziót képeznek Aktiválják a lipázt
Szteránvázas lipidek V. D vitamin Ca2+-ionok és a foszfát-ionok felszívás a bélből Parathormonnal együtt fejti ki a hatását Keletkezése Hiánybetegsége: Angol-kór Csontritkulás Megtalálható: Tej Csukamájolaj Vaj Tojássárgája Spenót
VÉGE