A sertéshústermelés néhány időszerű kérdése, és a zsír szerepe a humán táplálkozásban Horn Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Seregi János, Holló István, Holló Gabriella „Ökológiai Gazdálkodás és a Jövő” Nádasdy Alapítvány Nádasdladány június 19. „Ökológiai Gazdálkodás.
Advertisements

Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Ökológiai állattenyésztés. Komplexitás Termőföld függő termelő tevékenység! talajvédelmi szempontok állatlétszám meghatározás 170 kg N/ha/év túllegeltetés.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Közlekedésfejlesztés Magyarországon XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár Nemzeti.
Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
A LONDON-TÍPUSÚ SZMOG Balázs Katalin. London Térkép és látkép Jellemzők Szigetországban található Nagyváros, nagy autóforgalom, ipar Óceáni éghajlat,
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
Termelői csoportok jövője, az Európai Uniós csatlakozás után kialakult helyzet szeptember 2. PÁLYÁZATI IRODA Alapítva: július Készítette:
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
2. előadás Viszonyszámok
Dr. Kovács László Főtitkár
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A világgazdaság jellemző folyamatai
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Egészségügyi közbeszerzések
Operációkutatás I. 7. előadás
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Önköltségszámítás.
Közösen a fogyasztókért! A FŐTÁV Zrt. Közös Képviselők konferenciája
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Rövid értékelés a brojler szülőpártartás magyarországi helyzetéről
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
a hatékonyabb munkába segítésért
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Válság után, válság előtt
Előadás másolata:

A sertéshústermelés néhány időszerű kérdése, és a zsír szerepe a humán táplálkozásban Horn Péter

Az állati termék-előállítás és a fő tendenciák

Az egy főre eső évi GDP és az állati eredetű élelmiszerek aránya az összes energiabevitelhez képest OECD, FAO adatok alapján számítva (2012)

Sans, P. és Combris, P. (2015) adatai alapján számítva (Meat Sci ) A lakosság napi energia és fehérje fogyasztása a jövedelem függvényében

USDA és más források nyomán Tarawali et al. (2011) A fejlett és a fejlődő világ várható állati termék igénye

Sertéshústermelés a világ különböző régióiban

Az egy főre eső évi sertéshúsfogyasztás változása néhány országban között, ahol vallási okok miatt nem korlátozzák a fogyasztást *FAO.**Foreign Agric. Serv. (USDA) Office Global Anal (Mo. 1989, 43 kg)

Forrás: Európai Bizottság Egy főre vetített húsfogyasztás várható változása az EU-ban ( vs 2024) 2023 vs  Érett, telített, de nem homogén piac  Öregedő társadalom változó igényekkel  Innovatív réspiaci termékek, védjegyek (Potori N., 2015, nyomán)

A világ egy főre eső állati fehérje ellátása 1985 és 2020 között (g/fő/nap) *Magdalain, P nyomán **OECD-FAO (2012), USDA (2013) termelési előrejelzések alapján számított adatok, 1% évi népesség növekedés figyelembevételével a 2005 évi adatsort alapul véve. Horn P. (2014)

Energiaszükséglet egységnyi mennyiségű állati fehérje előállítására (MJ/fehérje kg) sertés brojler sz.marha tej tojás (Nonhebel és Castner, 2011)

Különböző állattenyésztési ágazatokban egységnyi termékre eső környezeti terhelés csökkenése 20 év alatt Casanovas, P. (2012)

Különböző állattartási rendszerek termékkibocsátása (millió t, ) (Falvey, L. 2012)

éven belül a mintegy 8,5-9 milliárd ember 60%-a városokban él majd és húsfogyasztása duplája lesz a mainak. 2. Az öntözéses vagy azzá tehető területek döntő fontosságúak lesznek. 3. Az intenzív, jól ellenőrizhető feltételeket kínáló állattartási rendszerek előretörése várható, mert komplex hatékonyságuk jobb, mint más rendszereké (fajlagos vízhasznosítás, komplex környezetterhelés, általános erőforrás hatékonyság, védelem klímahatások ellen stb.).

Cél: kg vágósertés előállítása kocánként és évente

A kanszag kiküszöbölésére irányuló szelekció hatása más értékmérőkre (dán vonalak) Strathe és mtsai (2013)

A takarmányozás és a genetikai hatások relatív mértéke között a sertés értékmérőiben (Fix, J. S., 2009, adatai alapján számítva, 2012) Értékmérők Takarmányozási hatások, % Genetikai hatások, % Napi tömeggyarapodás 21 – 119 kg között + 9,6+ 11,3 Takarmányértékesítés - 17,8- 11,5 Életkor vágáskor - 7,5- 7,2 Soványhús a vágott testben + 3,2+ 10,2

Néhány nagy biológiai értékű táplálék fehérjéjének biológiai értéke

Különböző húsok fehérje és zsírtartalma

Mangalica és hússertés szalonna összehasonlító vizsgálata, 130 kg élőtömegben M.N.F. Mangalicánál a kötőszövet tartalom kb. 1/5-e a hússertésben mért értéknek, míg a sejtátmérő kb. 2- szeres. A mangalica jelentős fölényt mutat a szalonna zsír- és szárazanyag tartalmában is.

Sütés utáni sertészsír zsírsavprofilja - jellemzés 15-20% többszörösen telítetlen zsírsav n6/n3 arány: (az optimálisnál kissé magasabb) Csak 24-40% telített zsírsav (kedvező és nem oxidálódik) Sok, dietetikai szempontból kedvező egyszeresen telítetlen zsírsav (pl. olajsav) (Szabó és mtsai, 2006)

Melegítésre adott avasodási reakció sertés zsír repceolaj avasodás mértéke (Szabó és mtsai, 2006)

Melegítésre adott hőbomlási reakció sertészsír repceolaj Egészségügyi határérték (EU) (Szabó és mtsai, 2006)

Az állati termékek egy főre eső éves fogyasztásának változása 1934 és 2013 között * Ébner (1961) nyomán, KSH adatok alapján

* 50 g állati fehérje/nap/fő Hány napra volt elegendő az állati fehérje ellátásunk* Magyarországon a fogyasztási adatok alapján Horn, P. (2016)

Az egy főre eső napi állati fehérje fogyasztás termékféleségenként Magyarországon ( ) Szükséglet: 50 g/nap/fő

Forrás: BPEX, AKI FADN Sertéshizlalás hatékonysága (2013)  Genetika és tartástechnológia  Takarmányköltség és minőség  Klimatikus adottságok Felnevelt malacok száma / koca Napi súlygyarapodás (véghízlalás) Takarmányhasznosítás (véghizlalás) HU*: > 500 sertést hizlaló gazdaságok: választott malacok száma és teljes hízlalási időszak (Potori N., 2015, nyomán)

Joachim Beuckelear ( , Antwerpen) Vágott sertés, 1563 (Wallraf-Richartz Múzeum, Köln) Köszönöm a megtisztelő figyelmet!