A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A piros fülű ékszerteknős (Pseudemys scripta elegans Wied)
Advertisements

Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Táplálékok,tápanyagok
senior product manager Wyeth Consumer Healthcare
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Ékszerek a terráriumban
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Az ásványi anyagok forgalma
LifePak Anti-Aging előadó: Carsten R. Smidt, Ph.D., FACN
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Vadon élő és nemesített halak reakciói a hőmérsékleti változások függvényében.
Koaguláció.
VITAMINOK 1912: vitamin = vita amines (Casimir Funk)
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Táplálékok , tápanyagok
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Takarmányok zsírtartalma
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
Füstös Gábor – Józsa Vilmos 15 éve történt: A TISZAI CIANIDMÉRGEZÉS Szarvas, május 20.
Tápanyagaink.
Dr.Vécsei Pál A vezetékes gázellátás alakulásának területi tendenciái 1990 és 2008 között Budapest, április.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
Gének kifejeződésének vizsgálata pontyivadékokban különböző takarmányok alkalmazásának hatására Jakabné Sándor Zsuzsanna, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes,
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
A hőmérséklet ivararányt befolyásoló hatása csapó sügéren (Perca fluviatilis) Balikó Tímea¹, Demeter Krisztián¹, ² Merth János¹, Marton Csaba¹, Bene Szabolcs¹.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Erőszakos médiatartalmak fiatal fogyasztói Székely Levente.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Próbaüzem tapasztalatai, gazdasági megfontolások
Az export szerepe a a gyorsan növekvő KKV-k sikereiben „Gazellák Magyarországon” MTA KTI november 30. Palócz Éva
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Halászati Kutatóintézet, Szarvas XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

Bevezetés A jó minőségű táplálék, a megbízható takarmányozás az egyik legfontosabb tényező a halak tenyésztése során tekintet nélkül a tartási technológiára. Különösen érvényes ez a rendkívül érzékeny frissen kelt és nagyon gyorsan növekvő lárvákra. Ebben a korban fontos szerepet játszanak a vitaminok, amelyeket kívülről, a táplálékukban kell biztosítani a lárváknak. A hagyományos tavi körülmények között a ponty lárvák általfogyasztott élő táplálék biztosítja a megfelelő ellátottságot, de így keveset tudhatunk ennek mértékéről, szükségleteiről. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

A C-vitamin szerepe A különböző vitaminok szerepe a lárvák fejlődésében viszonylag jól ismert, de külön kiemelnénk az esszenciális C- vitamin jelentőségét, mivel ebben az időszakban a szabadgyökök veszélyes reakciói elleni védelemben betöltött, antioxidáns és immunstimulátor, valamint stressz hatások kivédésében játszott fontos szerepein túl ebben az időszakban van szükség a legnagyobb mennyiségre a gyors és nagymértékű kollagén szintéziséhez. A C-vitamin esszenciális a ponty lárvái számára, mivel nem képes előállítani. Irodalomból ismert igénye 45 mg/kg aszkorbát stabil, pl. aszkorbinsav polifoszfát formában. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

A B-vitaminok szerepe Legfontosabb szerepük a vérképzésben van. A ponty igénye az irodalomban fellelhető adatok alapján az alábbiak szerint alakul: B 1 (tiamin): 0,5 mg/kg; B 2 (riboflavin): 7 mg/kg; B 3 (niacin): 28 mg/kg; B 5 (pantoténsav): 30 mg/kg; B 6 : 6 mg/kg; B 7 (biotin): 1,0 mg/kg; B 12 : nem szükséges. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

A zsíroldható vitaminok szerepe A-vitamin: Fontos szerepe van a látásban, a növekedésben a szaporodásban a csontok fejlődésében és a hámszövetek normális fenntartásában. A ponty igénye 1,2 mg/kg. E-vitamin: Legfontosabb szerepei zsíroldékony antioxidáns, a biológiai membránok, lipoproteinek és a lipid tároló helyek védelme az oxidáció ellen. A ponty igénye 100 mg/kg. D-vitamin: Legfontosabb szerepei a kalcium háztartás fenntartása, a csontok ásványosodásának valamint a foszfát felszívódás elősegítése. A ponty D-vitamin igényét nem tanulmányozták eddig. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

A vitaminok hatásainak vizsgálata ponty lárváknál egyszerű stressz kísérlettel: Etetési kísérletet végeztünk, ahol két hétig élőtáplálékként mesterségesen keltetett Artemia salina sórákot használtunk, amelyet különböző módon egészítettünk ki az említett vitaminokkal. B 1 and B 6 és/vagy E vitamin (20 mg/l, illetve 2 mg/l). Ezt követően újabb két hétig az élőtáplálékkal egyező mértékű vitamin kiegészítést tartalmazó száraz takarmánnyal etettük a halakat. A szállításkor fellépő nagy sűrűséget modellező kísérlet segítségével vizsgáltuk a B1, B6, a C, valamint az E vitamin hatásait a ponty lárvákra, azaz a víz mennyiségé tized részére csökkentettük két óra hosszat. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

Kísérleti tapasztalatok Jól detektálható B1 és B6 vitamin dúsulást mértünk a kísérlet végén. E-vitamin dúsulást nem mértünk. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

Kísérleti tapasztalatok XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május A B1 vitamin koncentrációja a csak E-vitaminnal kiegészített csoportok kivételével jelentősen csökkent a stressz alatt és nem emelkedett jelentősen a kísérletet követő négy nap alatt.

Kísérleti tapasztalatok XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május A B6 vitamin koncentrációja jelentősen megemelkedett azokban a csoportokban amelyek nem kaptak kiegészítést. Valamennyi csoport B6 vitamin koncentrációja jelentősen lecsökkent a stressz kísérletet követő négy nap alatt.

Kísérleti tapasztalatok XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május A C-vitamin koncentráció lényegesen magasabb volt négy nappal a stressz kísérlet után azokban a csoportokban, ahol a takarmány tartalmazott E-vitamint is.

XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május Nem találtunk különbséget az E-vitamin tartalomban a kezelések között. Kísérleti tapasztalatok

Következtetések A kísérlet bizonyítja, hogy nemcsak az esszenciális C- vitamin kiegészítésre van szüksége a halaknak, hanem pl. a B-vitaminokra is, amelyeket stressz esetén nagy mennyisében használ fel a lárva. Ha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor bioszintézise esetleg más, fontos folyamatoktól von el energiát. A megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenlétét elősegítheti más antioxidáns, pl. az E-vitamin kiegészítés is. Kísérleteink alapján levonható másik fontos következtetés, hogy a vitamin kiegészítéseket komplexen kell kezelni, mivel egymással szoros összefüggésben vannak. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május