A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Halászati Kutatóintézet, Szarvas XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
Bevezetés A jó minőségű táplálék, a megbízható takarmányozás az egyik legfontosabb tényező a halak tenyésztése során tekintet nélkül a tartási technológiára. Különösen érvényes ez a rendkívül érzékeny frissen kelt és nagyon gyorsan növekvő lárvákra. Ebben a korban fontos szerepet játszanak a vitaminok, amelyeket kívülről, a táplálékukban kell biztosítani a lárváknak. A hagyományos tavi körülmények között a ponty lárvák általfogyasztott élő táplálék biztosítja a megfelelő ellátottságot, de így keveset tudhatunk ennek mértékéről, szükségleteiről. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
A C-vitamin szerepe A különböző vitaminok szerepe a lárvák fejlődésében viszonylag jól ismert, de külön kiemelnénk az esszenciális C- vitamin jelentőségét, mivel ebben az időszakban a szabadgyökök veszélyes reakciói elleni védelemben betöltött, antioxidáns és immunstimulátor, valamint stressz hatások kivédésében játszott fontos szerepein túl ebben az időszakban van szükség a legnagyobb mennyiségre a gyors és nagymértékű kollagén szintéziséhez. A C-vitamin esszenciális a ponty lárvái számára, mivel nem képes előállítani. Irodalomból ismert igénye 45 mg/kg aszkorbát stabil, pl. aszkorbinsav polifoszfát formában. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
A B-vitaminok szerepe Legfontosabb szerepük a vérképzésben van. A ponty igénye az irodalomban fellelhető adatok alapján az alábbiak szerint alakul: B 1 (tiamin): 0,5 mg/kg; B 2 (riboflavin): 7 mg/kg; B 3 (niacin): 28 mg/kg; B 5 (pantoténsav): 30 mg/kg; B 6 : 6 mg/kg; B 7 (biotin): 1,0 mg/kg; B 12 : nem szükséges. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
A zsíroldható vitaminok szerepe A-vitamin: Fontos szerepe van a látásban, a növekedésben a szaporodásban a csontok fejlődésében és a hámszövetek normális fenntartásában. A ponty igénye 1,2 mg/kg. E-vitamin: Legfontosabb szerepei zsíroldékony antioxidáns, a biológiai membránok, lipoproteinek és a lipid tároló helyek védelme az oxidáció ellen. A ponty igénye 100 mg/kg. D-vitamin: Legfontosabb szerepei a kalcium háztartás fenntartása, a csontok ásványosodásának valamint a foszfát felszívódás elősegítése. A ponty D-vitamin igényét nem tanulmányozták eddig. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
A vitaminok hatásainak vizsgálata ponty lárváknál egyszerű stressz kísérlettel: Etetési kísérletet végeztünk, ahol két hétig élőtáplálékként mesterségesen keltetett Artemia salina sórákot használtunk, amelyet különböző módon egészítettünk ki az említett vitaminokkal. B 1 and B 6 és/vagy E vitamin (20 mg/l, illetve 2 mg/l). Ezt követően újabb két hétig az élőtáplálékkal egyező mértékű vitamin kiegészítést tartalmazó száraz takarmánnyal etettük a halakat. A szállításkor fellépő nagy sűrűséget modellező kísérlet segítségével vizsgáltuk a B1, B6, a C, valamint az E vitamin hatásait a ponty lárvákra, azaz a víz mennyiségé tized részére csökkentettük két óra hosszat. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
Kísérleti tapasztalatok Jól detektálható B1 és B6 vitamin dúsulást mértünk a kísérlet végén. E-vitamin dúsulást nem mértünk. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
Kísérleti tapasztalatok XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május A B1 vitamin koncentrációja a csak E-vitaminnal kiegészített csoportok kivételével jelentősen csökkent a stressz alatt és nem emelkedett jelentősen a kísérletet követő négy nap alatt.
Kísérleti tapasztalatok XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május A B6 vitamin koncentrációja jelentősen megemelkedett azokban a csoportokban amelyek nem kaptak kiegészítést. Valamennyi csoport B6 vitamin koncentrációja jelentősen lecsökkent a stressz kísérletet követő négy nap alatt.
Kísérleti tapasztalatok XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május A C-vitamin koncentráció lényegesen magasabb volt négy nappal a stressz kísérlet után azokban a csoportokban, ahol a takarmány tartalmazott E-vitamint is.
XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május Nem találtunk különbséget az E-vitamin tartalomban a kezelések között. Kísérleti tapasztalatok
Következtetések A kísérlet bizonyítja, hogy nemcsak az esszenciális C- vitamin kiegészítésre van szüksége a halaknak, hanem pl. a B-vitaminokra is, amelyeket stressz esetén nagy mennyisében használ fel a lárva. Ha nem áll rendelkezésre elegendő, akkor bioszintézise esetleg más, fontos folyamatoktól von el energiát. A megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenlétét elősegítheti más antioxidáns, pl. az E-vitamin kiegészítés is. Kísérleteink alapján levonható másik fontos következtetés, hogy a vitamin kiegészítéseket komplexen kell kezelni, mivel egymással szoros összefüggésben vannak. XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május
KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május